Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Újra a sporté lesz a MÁV-pálya
Újra a sporté lesz a MÁV-pálya Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. február 05.
ImageKormányzati támogatással, Székesfehérvár Közgyűlésének döntése jóvoltából teljesen megújul a MÁV-pálya. A szakemberek jelenleg is gőzerővel dolgoznak a Takarodó úton, a sporttelep felújításán, most még önkormányzati források felhasználásával.

 

Hazánkban egyedülálló módón, az első 120 yardos, szabványméretű amerikai futballpálya készül el Székesfehérváron – várhatóan április közepére. A Városgondnokság végzi az edzőközpont kialakítását, amely a Divízió I-es feljutást megcélzó Fehérvár Enthroners csapatának új otthona lesz. Tegnap helyszínbejárás keretében számoltak be a MÁV-pályán zajló nagyszabású beruházás állásáról.


A Takarodó úti pályán egy szabványméretű amerikai futballpályát, egy nagy vetett füves és egy kispályás műfüves edzőpályát hoznak létre, öltözőkkel és klubházzal. A beruházás segítségével elérhetővé válik, hogy a labdarúgás is olyan területet kap, ahol utánpótlásedzéseket és meccseket is meg lehet rendezni. A centerpálya körül a Sóstói Stadion bontásából származó lelátó-betonelemeket és a székek egy részét is ide szállították, így a már meglévő ötezer fős, leromlott állapotú betonlelátó a Sóstói Stadion elbontott elemeiből megújul, és egy 1000 fős ülő-, és 4000 fős állóhellyel rendelkező stadionban drukkolhatnak a szurkolók.

 

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András arról beszélt a csütörtöki sajtóeseményen, hogy a város közgyűlése pár héttel ezelőtt fogadta el azt az 1,3 milliárdos sportfejlesztési koncepciót, amely a város számos intézményének, területének, valamint sportolásra alkalmas helyének felújítását tartalmazza. „Ennek megvalósítására 900 millió forint állami támogatást kaptunk. Ez már a Magyar Közlönyben is megjelent, hamarosan a támogatási szerződést is alá tudjuk írni a kormánnyal, így lehetőségünk nyílik az első jelentős ütem kialakítására. Sportterületeket tudunk bővíteni és fejleszteni, valamint régi részeket bekapcsolni a mindennapos testnevelés, a szabadidő- és a versenysport vérkeringésébe. Ennek keretében újulhat meg a MÁV-pálya is, amelyet két esztendővel ezelőtt kaptunk meg ingyenesen a magyar államtól. A vonatkozó jogszabályok és szerződések alapján 15 évig sportcélra kell használnunk a területet - ez az elképzelés egyezik a város elképzeléseivel. Ehhez kapcsolódóan olyan nagyszabású fejlesztésben gondolkodtunk, amelynek köszönhetően a sport érdemben is visszakapja ezt a területet. A jövőben a MÁV-pálya tökéletesen alkalmas lesz a sportolásra, valamint kulturális programok, rendezvények megszervezésére is. Ennek érdekében – részben saját erőből – megkezdtük már ezt a beruházást, amelyet a következő időszakban, az előbb említett állami forrásból be tudunk fejezni.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, aki azt is hozzátette, hogy az ország egyetlen, szabványméretű amerikai futballpályának a gazdája a Fehérvár Enthroners lesz. Az állami támogatás lehetőséget nyújt, hogy a Köfém Sporttelepen is fejlesztéseket lehessen végrehajtani. Mint azt dr. Cser-Palkovics András jelezte, a rögbinek is megújul az otthona a Köfémen, ahol a nézőtér és a pálya is felújításra kerül, és oda is kerül jó néhány a Sóstói Stadion székeiből.

 


 

Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta: a kialakítás a kulturális fesztiválok – például a FEZEN Fesztivál – rendezésére vonatkozó kereteket is biztosítja, sőt sokkal rendezettebb körülményeket teremt meg.

Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a városrész önkormányzati képviselője beszédében örömét fejezte ki, hogy megújul a sporttelep, mivel így újra igazi élettel telik meg a MÁV-pálya. Véleménye szerint ezen fejlesztés keretében mindenki megtalálhatja a számára legjobb kikapcsolódást. Mint mondta, várhatóan nagyon sokan járnak majd erre a gyönyörű területre, ez pedig jótékony hatással lesz a közösségépítésre is. A városrész önkormányzati képviselője arról is beszélt, hogy a felüljáró elkészültével még több ember jöhet a megújult területre.

Bozai István, Székesfehérvár városgondnoka elmondta a csütörtöki bejáráson, hogy az öltöző és a klubhelyiség felújítása már a végéhez közeledik, melynek keretében a külső szigetelést és a színezést is várhatóan két hónapon belül befejezik. Kiemelte: a belső munkálatok is 70-80 százalékos készültségi állapotban vannak. A lelátó felújításával a mai napon érkezett a leglátványosabb szakaszához felújítás. Mint azt Székesfehérvár Városgondnoka elmondta, a Sóstói Stadionból elbontott elemeket használják fel újra a Takarodó úti pályán. Véleménye szerint április közepére a pálya alkalmas lesz mérkőzések megrendezésére is.

 


 

Már csak pár nap van hátra az év egyik legkiemelkedőbb sporteseményéig, a Super Bowl-ig. A székesfehérvári amerikai foci-drukkereknek már az elmúlt hónapokban is több alkalommal szerveztek közös meccsnézéseket az Alba Plaza ételudvarában. Ennek kapcsán dr. Bóka Viktor, Székesfehérvár jegyzője mondott köszönetet. „Az Alba Plaza jóvoltából minden hónapban rendeztek közös NFL-meccsnézéseket az ételudvarban, ahol rendre több mint százan voltunk. Ezúton szeretném köszönetemet kifejezni az Alba Plazanak, amely felkarolta ezt a kezdeményezést, és lehetőséget biztosított a székesfehérvári amerikai focibarátoknak a közös drukkolásra. Most már mindenki tudhatja a városban: ha NFL, akkor Alba Plaza! Így lesz ez most vasárnap is: nagyon sok szeretettel várunk mindenkit, hogy együtt szurkolhassuk végig a Super Bowl-t!” – tette hozzá dr. Bóka Viktor.

Szabó Gabriella, az Alba Plaza igazgatója beszédében kitért arra, hogy nagy örömmel biztosítottak helyet az elmúlt hónapokban a közös meccsnézéseknek. Mint mondta, ismét várják az érdeklődőket az ételudvarban, ahol óriáskivetítőn nézhetik a jubileumi, 50. Super Bowl-t. Az év „csúcsmeccsén” a Denver Broncos és a Carolina Panthers csap össze, olyan korszakos egyéniségekkel a fedélzeten, mint Peyton Manning, vagy Cam Newton. A felvezető műsor vasárnap este 22.00 órakor indul, majd ezt követően hétfőn hajnalban 00.30 órakor kezdődik a gigászok csatája.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >