Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Napelemes rendszert adtak át egy utcai lakótömb tetején
Napelemes rendszert adtak át egy utcai lakótömb tetején Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2016. február 05.
ImageA tetőre szerelt napelemes rendszert adtak át a Bátky Zsigmond 1-5. alatti társasház 3-as számú épületében. A megújuló energiát szolgáltató szerkezetet az OTP Bank pályázatán nyert támogatásból és saját forrásból építették ki, és a tervek szerint tovább bővítik a következő években.

 

A rendszerrel a közösen vállalt költségeket, azaz a lépcsőházi világítás, valamint a lift és a szellőzőmotorok működtetésének árát teljes egészében megspórolhatják. A beruházás mintaprojektként is szolgál a székesfehérvári társasházak számára. – hangzott el a sajtótájékoztatón, melyen Viza Attila önkormányzati képviselő, Óber László közös képviselő, valamint a kivitelező és a bank képviselői vettek részt.


A székesfehérvári társasházak közül elsők között szereltek napelemes rendszert a Bátky Zsigmond utca 1-5. szám alatti tízemeletes lakótömb 3-as számú épületének tetejére. Csütörtökön sajtótájékoztató keretében mutatták be és helyezték üzembe a 16 elemből álló szerkezetet, amely így mától már működik is. Az eseményen jelen volt Viza Attila önkormányzati képviselő, Óber László közös képviselő és Karácsony Kata pályázatíró, Frank Tünde, az OTP Bank székesfehérvári osztályvezetője és Gaál Tibor, a kivitelező Phlegon Consult ügyvezetője.

Óber László
a sajtó képviselőinek elmondta: az 1 millió 700 ezer forintos beruházást az OTP Bank napelemek telepítésére kiírt környezetvédelmi pályázatán nyert támogatásból és a társasház saját forrásából finanszírozták fele-fele arányban. A napelemeket és a rendszert működtető belső szerkezeteket az elmúlt hónapokban szerelték fel. A cél, hogy a következő években a társasház teljes közösségét érintő áramfogyasztást, azaz a lépcsőházi világítás, valamint a lift és a szellőzőmotor üzemeltetését alternatív energiaforrásból oldják meg. A ma átadott 3,84 kW-os rendszer szinte a teljes energiafelhasználását kiváltja a 3-as számú épületben, mellyel így éves szinten 150-200 ezer forintot tudnak spórolni. A tervek szerint a rendszert tovább bővítik a 1-5. szám alatti társasházban, ahol így majd milliós nagyságrendű lehet a megtakarítás.

Az átadáson elhangzott: mintaprojektként kívánnak szolgálni és Székesfehérvár Önkormányzatának közreműködésével szívesen átadják tapasztalataikat a hasonló beruházásra készülő társasházak számára.
 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >