Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
"Rólunk csak velünk együtt" Nyomtatás E-mail
Írta: Felhívás   
2008. november 06.

ImageEgészen pontosan egyetlen év telt el azóta, hogy a Rákbetegek Országos Szövetsége a Novartis Onkológia támogatásával útjára indította a „Rólunk csak velünk együtt” elnevezésű országos programsorozatát. A tavalyi helyszínekről azóta is folyamatosan érdeklődnek, ugye az idén is számíthatnak rá? Mi sem bizonyítja jobban, mint a folyamatos érdeklődés, hogy van még miről beszélni a két leggyakrabban emlegetett daganatos betegség, a mell – és prosztatarák kapcsán.

Az ingyenes programsorozat keretében Székesfehérváron november 10-én 16.00-kor a Szabadművelődés Házában szakemberek tájékoztatják az érdeklődőket a mellrákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Nemcsak azok számára lehetnek fontosak az ott elhangzott információk, akik érintettek a betegségben, hanem azoknak is, akik többet szeretnének tudni a szűrővizsgálatokról, diagnosztizálási módokról.

Nem lehet elég hangsúlyt fektetni a korai felismerésre, hiszen a gyógyulásban ez az egyik legfontosabb tényező! A mell helyes önvizsgálatának megismerésében és elsajátításában védőnők és egy speciálisan erre a célra kifejlesztett eszköz segíti a résztvevőket, akik ezen felül tanácsokat kaphatnak az egészséges táplálkozással kapcsolatban is. Nap, mint nap tudósítások és híradások sokasága szól borzalmas számadatokról, melyek az emlőrákban elvesztett édesanyákról, nagymamákról, nővérekről szólnak.

Hozzátéve, hogy amennyiben időben diagnosztizálták vagy diagnosztizálhatták volna...bizony még mindig velünk lehetnének. Biztos, hogy ők sem ezt akarták, csak valamiért nem jutottak időben orvoshoz, vagy nem tudtak félelmükben kihez segítségért fordulni. Vagy még mindig nem hitték el, s ez bizony a múlt rossz beidegződése, hogy az időben felismert mellrák az esetek nagy többségében gyógyítható. Az előadássorozat szakértői pontosan azokra a részletekre irányítják a figyelmet, melyek az emlőrák diagnosztizálásban, kezelésében nélkülözhetetlenek.

Az érintettekben gyakran merülnek fel újabb és újabb kérdések az alkalmazott terápiával vagy terápiás lehetőségekkel kapcsolatosan, vagy éppen azok várható hatásairól érdeklődnek. A betegek számára igen nagy jelentőségű minden olyan információ, mely a betegség kiújulásának esélyét minimálisra csökkentheti. Hiszen teljes gyógyulás csak folyamatos kezeléssel sok év után érhető el.

Mindaddig pedig a lehető legtöbb módon óvni kell a szervezetet attól, hogy a betegség újra megjelenjen. Ennek eszköze a rendszeres orvosi ellenőrzés és a helyes önvizsgálat, melyet a résztvevők Sörös Erika védőnő segítségével sajátíthatnak el a helyszínen, azoknak a moulage-oknak, vagyis modelleknek a segítségével, melyek a tavalyi év folyamán már bejárták az ország nagyobb városait. A megfelelő terápia mellett hangsúlyt kell fektetni az egészséges táplálkozásra is. Ez nem mindig könnyű feladat, ezért hívtuk segítségül Mészárosné Jaskó Enikő dietetikust, aki a résztvevők személyes kérdéseire is szívesen válaszol.

Természetesen a gyógyulás elsődleges segítője, a kezelőorvos sem hiányozhat a szakértők névsorából, így rendezvényünkre elfogadta a meghívást Dr. Cseh József, Fejér Megyei Szent György Kórház Onkológia Osztályának Osztályvezető Főorvosa, aki az érdeklődőket a mellrák természetéről, tüneteiről, kezelési módszereiről fogja tájékoztatni.

A programsorozat elindítója a Rákbetegek Országos Szövetsége, immár második éve a budapesti rendezvényekkel együtt az idén újabb vidéki helyszíneken valósítja meg rendezvényeit, az érintettek minél szélesebb körű, minél hatékonyabb tájékoztatásáért, hogy tanácsaikkal, orvosszakértőik tanácsaival segítsék a résztvevőket, ezáltal minél többen és minél eredményesebben vehessék fel a mellrák elleni küzdelmet.

Időpont: 2008. november 10-én, 16.00

Helyszín: " A Szabadművelődés" Háza Cím: 8000 Székesfehérvár Fürdősor 3.

A rendezvény előadói:

Dr. Cseh József, Fejér Megyei Szent György Kórház Onkológia osztályának osztályvezető Főorvosa

Mészárosné Jaskó Enikő dietetikus Sörös Erika védőnő

A rendezvény háziasszonya: Habi Józsefné

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >