Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A fogyasztás reneszánsza - KUTAK 2008 propaganda-kiállítás Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 17.

Székesfehérvárra is ellátogat a „KIUTAK 2008” utazó propaganda-kiállítás. A Szobrászatért Alapítvány, a Hulladék Munkaszövetség és az Öko-Pack Kht. által létrehozott tárlat – mint ahogy e szervezetek nevéből sejteni lehet – különleges módon kapcsolja össze a művészetet a környezetvédelemmel.

Paksi Endre Leheltől, a „KIUTAK 2008” kurátorától - aki egyben a Szobrászatért Alapítvány titkára is - megtudtuk, hogy a propaganda kiállítást május 24-én érkezik Székesfehérvárra. A tárlat létrehozói a Városház téren bemutatják, hogy miképpen aktualizálták a „Reneszánsz Év 2008” keretében a reneszánsz fogalmát, miközben az újrahasznosítás propagálása mellett a fogyasztás reneszánszát is elő akarják segíteni egy környezettudatosabb társadalom érdekében.

A kiállítás három önálló műfajú, de eszmeiségében egymáshoz szorosan kapcsolódó egységből áll: az alkotások a felelőtlen fogyasztás rovására írható klímaváltozásra hívják fel a figyelmet, az Öko-Pack Kht. kiállítása a szelektív hulladékgyűjtés, a HuMuSz kiállítása pedig a hulladék-megelőzés terén bontja ki az okokat, és mutat alternatív utakat az egyéni cselekvés lehetőségeire.

És az előzmények: a Szobrászatért Alapítvány nemrég pályázatot hirdetett olyan alkotások elkészítésére, amelyek a fenntartható fejlődés témáját dolgozzák fel, tehát szemléletváltásra sarkallnak. A „fogyasztás reneszánszát” igyekszenek előmozdítani, azaz tudatosítani, hogy a fogyasztási szokásaink megváltoztatásával mindannyian tehetünk valamit a globális éghajlatváltozás megállításáért.

A kiírt határidőig 43 pályázó (művészek és csoportok) összesen 85 pályaművet küldött be. Közöttük megtalálhatók az idősebb generáció közismert alkotói, s a nemrég feltűnt, fiatal művészek egyaránt. Legfőképp installáció-tervek, dokumentációk érkeztek, de a pályázók között voltak olyanok is, akik a táblakép hagyományos műfaját is propagandára alkalmasnak ítélték. A legtöbb műalkotás a hulladékprobléma és a márkákra épülő személyiség pályázati altémáját fogalmazta meg.

A „KIUTAK 2008” egy rendhagyó kiállítás, amely a társadalom legszélesebb rétegeihez szól, mondanivalóját egyértelműen, tisztán, világosan teszi. A pályázat példája az esélyegyenlőségnek és a vállalt nyilvánosságnak, hiszen a kiírók sem a pályázók személyét, sem a pályamunkák technikáját illetően nem éltek megkötéssel. Az Alapítvány nyilvánosan zsűrizte a pályamunkákat, nem kötötte nevezési díjhoz a jelentkezést (ami manapság nagyon ritka), s a tizennégy nyertest azonos mértékben díjazza.

A vándorkiállítás a „Zöld Reneszánsz” program részeként 2008 áprilisa és októbere között Magyarország régióiban: Győrben, Székesfehérváron, Szegeden, Debrecenben, Egerben és Budapesten tekinthető meg. A szervezők azzal, hogy a műveket nem az intézményi rendszeren belül, hanem avval együttműködve, köztéren, egy félig zárt sátorban - és előtte - mutatják be, egy lépést tesznek a lakosság felé. A művészeti alkotások együtt járják az országot a HuMuSz és az Öko-Pack Kht. kiállításaival, amelyek interaktív demonstrációs anyagokkal, hulladékos játszóházzal és a témát propagáló információs kiadványokkal a hulladékkezelés problémáira adnak válaszokat. Az újrafeldolgozásról, újrahasználatról és megelőzésről szóló kiállítások gyakorlati ötletek bemutatásával szeretnék ösztönözni és segíteni a látogatókat a környezetkímélőbb életmód megvalósításában.

A „Hulladékból Termék” című környezetvédelmi szemléletformáló kiállítás, amelyet az Öko-Pack Kht. hozott létre, a szelektív hulladékgyűjtés és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítését tűzte ki célul. A tárlat olyan hazai termékeket mutat be, amelyek Magyarországon szelektíven gyűjtött és újrahasznosított hulladékokból készültek. A kiállítás már megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok felhasználási lehetőségét, hiszen az installáció maga is kartonpapírból készült.

A HuMuSz interaktív tablói az otthoni és munkahelyi környezetvédelem, a házi komposztálás, valamint a környezettudatos vásárlás lehetőségeivel, továbbá a nyersanyagok pazarlásának problémájával foglalkoznak. A kiállításon mindenki „lemérheti”, hogy mennyire környezettudatos a jelenlegi életmódja, és további ötleteket kaphat a „fogyasztás reneszánszának” megvalósítására.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >