Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Tavaszünnep Gorsiumban
Tavaszünnep Gorsiumban Nyomtatás E-mail
Írta: Gyöngyösi Tímea, Havasi Tímea, Kész Mónika   
2016. május 03.
A Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás első nagyrendezvénye a Floralia, vagyis a tavaszköszöntő ünnep hétvégén kerül megrendezésre. A nagyszabású táci eseményről sajtótájékoztatót tartottak a Szent István Király Múzeum római kori termében.

 

A részletekről dr. Cser-Palkovics András polgármester, Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója, Nádorfi Gabriella régész, Varga Andrea, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa, valamint Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa adott tájékoztatást. 

Székesfehérvár és Tác közös nagy büszkesége, az újjáépült Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás több év szünet után 2016-ban újra Floraliának ad helyet május 7-én és 8-án: Flora temploma felszentelésének ünnepe a tavasz köszöntése volt az antik Rómában. A kétnapos rendezvény programpalettáját császári bevonulás, gladiátorjáték, korhű felvonulás, római lakoma, ókori témájú gyermekjátékok és kézműves vásár, gladiátoriskola, római kori esküvő, valamint divatbemutató színesíti.


Flora istennő ünnepére, az antik Róma egyik leglátványosabb, legnagyobb pompával megült eseményére kezdetben csak a látogatókat köszöntő virág emlékeztetett az 1962 óta látogatható, a római kori település régészeti emlékeit bemutató 28 hektáros szabadtéri múzeumban. Az 1970-es években már mediterrán növények vásárával, később pedig az ókori kézművességet idéző termékek és méz árusításával bővült a rendezvény. Az első színházi előadás 1971-ben volt, Szókratész védőbeszédét Haumann Péter adta elő.

 

Az elmúlt években újjászületett park idén újra tavaszköszöntő ünnepségnek, színházi játékoknak, az ókori világ bemutatásának ad helyet. Septimius Severus császár bevonulását és az ünnepélyes áldozatbemutatást a gladiátorok harca követi.

Pannónia fontos szerepet játszott a Római Birodalom életében. Commodus császár és Helvius Pertinax császár meggyilkolása után a pannóniai légiók Septimius Severust, Felső-Pannónia helytartóját kiáltották ki imperátornak, és elkísérték Rómába, hogy átvegye a hatalmat. Ez a segítség az uralkodót és családját több évtizeden át ehhez a provinciához fűzte: számtalan formában fejezte ki háláját Pannónia iránt. 202-ben, amikor keleti hadjáratáról visszatért Rómába, hogy megünnepelje uralkodásának tízéves évfordulóját, akkor sem egyenesen a fővárosba ment, hanem feljött Pannóniába, és ellátogatott Gorsiumba – ezt a császári látogatást elevenítik fel a Floralián.

 


 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy újra lesz Floralia, hiszen újra van hol megtartani a tavaszköszöntő programot, mellyel ismét régi szép hagyományt elevenítünk fel. Korábban hosszú éveken keresztül nagyon sok látogatót fogadott a Floralia, de Gorsium állapotának leromlása okán erre sokáig nem volt lehetőség. A felújítás után ismét megnyitotta kapuit a régészeti park és tavaszünnepet rendezünk május 7-8-án.” – hangsúlyozta a hétvégi rendezvénnyel kapcsolatos a Szent István Múzeum római kori termében megtartott sajtótájékoztatón Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András elmondta: a Szent István Király Múzeum, a Vörösmarty Színház és a Fehérvári Programszervező Kft. összefogott, és közösen dolgozik azért, hogy az idei Floralia mindenki számára maradandó élményt nyújtson. A rendezvény kifejezetten a családoknak szól,  ahol mindenki megtalálja az érdeklődéséhez leginkább illő programot. A városvezető hozzátette: Gorsium neve hívószó, hiszen a megújult régészeti parkot eddig már mintegy 1 200-an tekintették meg.

Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy a Floralia megrendezése mindig ünnepet jelentett a Szent István Király Múzeum számára. Mint elmondta: Fitz Jenő régészprofesszornak és feleségének, Petres Évának köszönhetően, az ő ötletükre alapozva hosszú éveken keresztül folyt a tavaszköszöntő rendezvény Gorsiumban, majd több év kihagyás után idén ismét útjára indíthatják a programot.
Köszönetünket fejezzük ki az európai uniós pályázati támogatásért és főként Székesfehérvár Önkormányzatának mindazért az anyagi, erkölcsi és szakmai segítségért, mellyel lehetővé vált Gorsium felújítása.” – emelte ki a sajtótájékoztatón az igazgató. Majd hozzátette: intézményük internetes oldalán „Gorsium retro” címmel indítottak sorozatot, ahol a korábbi Floraliákról találhatóak képek és leírások, továbbá „Gorsium a tudomány tükrében” címmel előadás-sorozatot is szerveznek péntek délutánonként.  Legközelebb május 6-án, pénteken 17.00 órától a régészeti parkról és a római hadseregről hallhatnak előadást az érdeklődők a Fő utca 6. szám alatti Rendházban.

Nádorfi Gabriella régész a tájékoztató során elmondta, a Floralia az ókori Rómában egy nagyon jelentős tavaszköszöntő ünnep volt. Amikor annak idején erre emlékezve ezt a Floralia ünnepet Petres Éva ötletére elindították, a terv az volt, hogy olyan ünnepeket varázsoljanak Gorsiumba, melyek római életet visznek a területre. Annak idején évadnyitóként szolgált ez a program, ahogy most is annak tekinthetjük.
Majd arról beszélt, hogy kezdetekben nagyon egyszerű kivitelezése volt ennek a Floralianak, gyerekek mondtak latin verseket. A ’90-es évek közepén kezdtek újításba azzal, hogy felidéztek egy hiteles ókori emléket, vagyis Septimius Severus császár 202. évi látogatását, melynek forgatókönyvét Bánki Zsuzsa írta. Majd ezt a bevonulást bővítették az évek során, amit később már egy gladiátorjáték is követtett. A sikere egyértelmű volt annak idején, tömegeket vonzott.
Ezek lesznek láthatóak a mostani Floralian is, kibővített programelemekkel a megújult Gorsiumban. Végül hozzátette, hogy ilyen nagyszabású Floralia még nem volt, a felvonuláson ugyanis közel hetven ember fog részt venni, s több légió lesz jelen a területen. Míg a régészeti parkban két új kiállítóhely is megnyílik a hétvégén.

A kétnapos rendezvény részleteiről Varga Andrea, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa számolt be. Mint elmondta, az ókori világot szeretnék bemutatni a programokkal minden érdeklődőnek, ezért mindegyik napon 11 órakor Septimius Severus császár bevonulásával kezdenek. A római kori kultúrát hagyományőrző csapatok ismertetik meg a közönséggel. Segítségükkel a látogatók betekintést nyernek az ókori kultúrába, megismerik viseletüket, szokásaikat: fegyverbemutatók és animátorokkal irányított interaktív foglalkozások várják a családokat. A múzeumpedagógusok izgalmas, ókori témájú játékokkal és foglalkozásokkal várják a gyermekeket, aki pedig szeretne rómaivá válni, lehetősége nyílik beöltözni egy fotó erejéig a fotósaroknál.

 


A programszervező tájékoztatást adott arról is, hogy a vásározók egész nap kínálják szebbnél szebb kézműves portékáikat, méztermékeiket és színpompás virágaikat, de a látogatók elleshetik – sőt, ki is próbálhatják – a kézművesség fortélyait is. Akik pedig megéheznek a forgatagban, Apicius korabeli receptjei alapján készült ételekből összeállított lakomán vehetnek részt.
Végezetül elmondta azt is, hogy a felújítás során a park tágas parkolóval bővült, a Gorsiumba autóval érkező látogatók itt, és a gorsiumi bekötőút egyik oldalán is ingyenesen parkolhatnak. A Floraliára a Tourinform Irodában elővételben belépőt vásárlók különjárati autóbusszal is eljuthatnak a rendezvényre: szombaton és vasárnap négy alkalommal indulnak buszok Székesfehérvárról, és vissza Tácról.

 

A nagyszabású eseménysorozat elmaradhatatlan és egyik legnépszerűbb része a színházi előadás: a megújult színháztérben a Jómadarak című komédiát Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendezésében fehérvári diákszínjátszók viszik színre, a két nap során négy alkalommal. A rendező először azért mondott köszönetet, mert a Művészetek Háza lehetőséget biztosít részükre a próbák megtartására. Mint elmondta, óriási élmény lesz számukra egy különleges helyen, 1200 négyzetméteren játszani. Egyetlenegy művészeti elképzelés volt – fogalmazott – friss, ropogós, fiatal, alkotó energiával megtölteni azt a helyet a nyitás pillanatában. Mindent ennek a célnak rendeltek alá. Egy rendkívül mozgalmas, nagyon sodró lendületű, rendkívül izgalmas zenékkel és táncokkal bemutatott, a mítosz és a valóság, a múlt és a jelen nagyon keskeny mezsgyéjén egyensúlyozó előadást szeretnének létrehozni, ami hangsúlyozottan és vállaltan székesfehérvári. Hangsúlyozta, hogy minden alkotója ennek a produkciónak – őt is beleértve – székesfehérvári illetőségű.
Elmondta, hogy Cserta Balázs zeneszerző 2000 évet felölő zenét komponált erre az előadásra, míg Rovó Tamás koreográfus Megadance tánccsoportja egészíti ki az ő színészpalántáit – akikkel most már másfél éve dolgozik együtt –, s ebből a két csapatból egy igazán különleges cuvéet neveltek ki a nézők számára. Budainé Hajdú Mónika jelmeztervező álmodta meg ehhez a furcsa tarka-barka csapatot.
Arisztophanész háromezer éves, de nagyon is mai történetének középpontjában a fiatalok útkeresése áll. A történet arról szól, hogy hogyan épül fel ég és föld közé egy különleges város, és ezt hogyan kell megvédeni magunktól és másoktól. 
Hagyományt követő, mégis modern jelmezek, autentikus népzenét a világzenével ötvöző hangzásvilág, az antik drámák kórusának mozgását a mai kor modern mozdulataival színesítő koreográfia, az antik komédiákat oly frissen tartó, nézőkkel kommunikáló interaktivitás jellemzi a bő egy órás produkciót.
A rendező tájékoztatása végén reményét fejezte ki a tekintetben, hogy mindenkiben maradandó élményt fognak hagyni az előadással.

A programok mellett kellemes és hasznos időtöltést kínál a régészeti park: a nyitva tartás idején előre meghirdetett időpontokban szakvezetés indul a park területén. Az 1958 óta folyó ásatás erődfalakat és kapukat, oszlopsorral díszített utcákat, fórumot, templomokat, középületeket, a tartománygyűlés csarnokait és szentélyeit tárta fel – a leletekből a folyamatosan megszülető állandó kiállításokon adnak ízelítőt a közönségnek. A színház hátterét is adó új erődfal a hozzá kapcsolódó tornyokkal kilátóként is szolgál, ennek tetején végigsétálva madártávlatból is felfedezhető Alsó-Pannónia provincia tartománygyűlésének egykori székhelye.

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy mivel a régészeti park területén mindössze egy pénztár van, javasolják, hogy elővételben vásárolják meg a jegyeket az érdeklődök a várakozás elkerülése végett a Tourinform Irodában - ahol a különjáratra is lehet jelentkezni -, vagy a Szent István Király Múzeumban.

A részletes programokról a www.gorsium.org honlapon és a facebook.com/gorsiumfloralia oldalon lehet tájékozódni, ezeken a felületeken érhető el a rendezvény digitális műsorfüzete is: www.tinyurl.com/floralia2016

Gorsium – a birodalom visszavár!

 Az érdeklődők menetrend szerinti autóbuszokkal és különjárattal is eljuthatnak Gorsiumba. Menetrend szerinti járat 9.30 (csak szombaton), 10.30, 11.30 (csak szombaton), 12.30, 14.35 és 16.30 órakor indul Székesfehérvárrról Tácra, visszafelé 12.57-kor, 14.57-kor, 16.57-kor és 17.48-kor (csak vasárnap), 18.57-kor indul a busz Tácról. A Floráliára elővételben belépőt vásárlók részére különjárat indul Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból. Szombaton és vasárnap 9.45, 10.15, 13.00 és 14.00 órakor indul a különjárat Fehérvárról, visszafelé 13.30-kor, 14.30-kor, 17.30-kor és 18.30-kor indul a busz.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >