Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Újabb köztéri tablókiállítás a katonahősök tiszteletére
Újabb köztéri tablókiállítás a katonahősök tiszteletére Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2016. május 27.
ImageA második résszel folytatódik az az első világháborús szabadtéri tablókiállítás, melyet tavaly indított el a Városi Levéltár és Kutatóintézet és Székesfehérvár Önkormányzata. A május 27-én, pénteken 13.00 órakor a Városház téren nyíló újabb köztéri tárlat a balkáni és a keleti (galíciai) front eseményeit mutatja be, emléket állítva azon székesfehérvári katonáknak, akik részt vettek a Nagy Háború küzdelmeiben.

 

A „Kik acél falakként állották a vártát, orosz ingovány s Doberdó tetején” című szabadtéri tablókiállítás első fejezete tavaly május végétől augusztusig fogadta a látogatókat a Városház téren. A tárlat az első világháború azon főbb eseményeit mutatta be a kitöréstől 1915 nyárig, amelyek valamilyen módon köthetőek a székesfehérvári katonai alakulatokhoz. A sorozat a második kiállítással folytatódik péntektől. A szervezők célja, hogy emléket állítsanak a küzdelmekben részt vett katonahősöknek és jobban megismertessék a közönséggel Székesfehérvár katonamúltját.

A tárlat második részét május 27-én 13.00 órakor nyitják meg a Városház téren, a tablók ezúttal az 1915 augusztusától 1916. augusztus végéig tartó időszakot dolgozzák fel Szerbia meghódításától Románia hadba lépéséig. Bemutatja a balkáni front egy és a keleti (galíciai) front két fő eseményét, így szó lesz Szerbia meghódításáról, a rovnói hadjáratról és a Bruszilov-offenzíváról. Az idei kiállítás létrehozásánál is nagy hangsúlyt fektettek a fehérvári ezredek részvételére.

A Városi Levéltár és Kutatóintézet tervei között szerepel, hogy a következő évben is kiállítással tiszteleg Székesfehérvár hős katonái előtt. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >