Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Nemsokára használhatják az autósok a nyugati elkerülőt
Nemsokára használhatják az autósok a nyugati elkerülőt Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. május 25.
ImageA Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában 2014-ben kezdődött a székesfehérvári elkerülő út építése. A kivitelezés befejező munkálatairól dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Törő Gábor országgyűlési képviselő, Brájer Éva, Maroshegy és Szigli István, Feketehegy-Szárazrét önkormányzati képviselője, valamint Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója tartottak helyszínbejárással egybekötött sajtótájékoztatót.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában épül a székesfehérvári nyugati elkerülő út. A fejlesztés 85%-os uniós és 15% hazai forrás felhasználásával indult. Az új nyomvonalon 7 km hosszan, 2x2 forgalmi sávon épülő elkerülő út gyors és biztonságos áthaladást fog biztosítani az M7 autópálya, Győr,  illetve a 8 sz. főút irányába.

Az elkerülő út az M7-es autópálya 8. és 63. sz. utak csomópontjánál kezdődik. A nyomvonal érinti a Gaja-patak, a Hosszú-ér vízfolyást, majd a Feketehegyi-árkot. Csór község területére az Iszkaszentgyörgyi-árkot keresztezve jut el, a 8. sz. főúthoz. A szakaszon 8 felüljárót és 2 különszintű csomópontot építenek: az egyiket elválási csomópontként a már megépült 8 sz. és a 7 sz. főút közös szakaszán az Aszalvölgyi-árok közelében, a másikat csatlakozva a 8. sz. főút Csór települést elkerülő szakaszához. Az elkerülő út átadását követően nemcsak gyorsabban és biztonságosabban lehet majd elkerülni Feketehegyet, hanem egyúttal a városrész mentesül az áthaladó teherforgalomtól is. A 8. sz. és a 7. sz. főút találkozásánál a feketehegyi körforgalomnál megszűnnek majd a – főleg a nyári időszakra jellemző – dugók, a zajterhelés a környéken jelentősen mérséklődik.

 

 


Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a közlekedés minden nagyvárosban, így Székesfehérváron is kulcskérdés, a nyugati elkerülő megépítése nemcsak a térség, hanem a nemzet gazdaságának szempontjából is fontos feladat. „A különböző városrészek összekötése, vagy éppen tehermentesítése és az átmenő forgalom Belvárosból való kivezetése szempontjából is nagyon fontos ez a beruházás. Számos felépítmény került kialakításra, ami szintén nagyfokú szakmai odafigyelést igényelt és ez a fejlesztés segít az Aszalvölgyi-árok térségének vízrendezésében is. Sok korábbi ígéret után idén nyárra elkészül a befejező szakasz, köszönjük mindenki türelmét, a NIF munkáját, és reméljük, hogy az intermodális központ beruházással folytatódik az együttműködés, a közös munka a fehérvári közlekedésfejlesztésben. Székesfehérvár folytatja az útépítést: a következő nagyberuházás a déli elkerülőt fogja érinteni.”

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója hozzáfűzte: „A beruházás jelenleg 93%-on áll. A műtárgyak teljesen elkészültek, a kivitelező a befejező munkálatokat végzi: kopóréteg-építést, szalagkorlát-kihelyezést, burkolati jelek festését, forgalomtechnikai táblázást, humuszolást, növénytelepítést. A fejlesztést a SWIETELSKY Magyarország Kft. és az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft. végzi, nettó 14.582.307ttó 14.582.307.776 forint értékben. Az építés az ütemterv szerint halad, az elkerülő út a nyári időszakban forgalomba helyezhető.”

 



Törő Gábor országgyűlési képviselő örömét fejezte ki az érintett városrészek forgalmi és környezetvédelmi tehermentesítését illetően: „Egy olyan folyamat lezárása előtt állunk, aminek mind Székesfehérvár, mind Fejér megye hasznát látja. A kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy az útfelújítás folytatódjon, uniós és hazai forrásokat is beépítve a költségvetésbe. Az alsóbbrendű utak fejlesztése is tervben van – meggyőződésem, hogy ezzel az intézményeink, térségi központjaink gyorsabban elérhetőek, nagyobb biztonsággal megközelíthetőek lesznek.” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A helyszínbejáráson jelen volt Brájer Éva és Szigli István önkormányzati képviselő. Szigli István külön kifejezte, hogy Feketehegy-Szárazrét városrésze és a közép-dunántúli régió közlekedésében is jelentős szerepet tölt majd be a nyugati elkerülő, amelyet a közeljövőben használhatnak az autósok.  

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >