Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A székesfehérvári repülés 100 éve
A székesfehérvári repülés 100 éve Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. május 30.
ImageÜnnepélyes keretek között nyílott meg hétfőn reggel a Vasvári Pál Általános Iskolában „A székesfehérvári repülés 100 éve” című kiállítás.

 

Az intézmény pincegalériájában található tárlat élményekkel teli pillanatokat tartogat minden generációnak, hiszen információs táblák, korabeli fotók, élethű makettek és eszközök segítségével idézhetik fel a város repüléstörténetének száz esztendejét. A centenáriumi évben számos programmal állítanak méltó emléket a várostörténet e fontos fejezetének.


Hétfőn reggel a Vasvári Pál Általános Iskolában nyílott meg „A székesfehérvári repülés 100 éve” című kiállítás. Az intézmény pincegalériájában található tárlat a Székesfehérvár 100 Éves Repüléstörténete Emlékbizottság, a Székesfehérvári Repülésért Alapítvány, az Albatrosz Repülő Egyesület, valamint a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola szervezésében jött létre. A repülés iránt érdeklődők izgalmas betekintést kaphatnak a város százéves repüléstörténetébe.

A tárlat ünnepélyes megnyitóján elsőként Vargha Tamás parlamenti államtitkár köszöntötte a megjelenteket. „A kiállítás a székesfehérvári repülésről szól, amelynek az idei évben a századik évfordulóját ünnepeljük. Azért is fontos, hogy megismerkedjünk a múltnak ezzel a részével, mert Székesfehérváron a repülés emlékét nagyon kevés dolog őrzi manapság. Ehhez kapcsolódóan az Ikarus Gyár környékén emlékmű található, valamint a repülőtér emlékét egy vasúti megálló neve őrzi. Ha egy kicsit távolabb megyünk a várostól, Börgöndre, akkor láthatjuk azt a repülőteret, ahol az Albatrosz Repülő Egyesület a közelmúltban látványos Repülő Majálist rendezett. Köszönjük az Albatrosz Repülő Egyesületnek, hogy immáron huszonöt éve őrzi a fehérvári repülés emlékét! Százéves Székesfehérváron a repülés, és ennek a száz évnek az emlékét szeretnénk átadni a gyermekeknek, akik tovább őrizhetik a város történetének e nagyon fontos részét.” – tette hozzá Vargha Tamás. 

Viza Attila tanácsnok, önkormányzati képviselő szerint minden székesfehérvári büszke lehet a város repüléstörténetére. „A kezdetek egészen 1916-ig nyúlnak vissza, amikor Székesfehérvárra érkezett egy delegáció, melynek tagjai a város mellett egy olyan területet jelöltek ki a katonai repüléshez eszközgyártás céljaira, amely a mai napig is áll. A város vezetése elfogadta a felkérést, és rendelkezésre is bocsátotta ezt a területet. Amikor az Emlékbizottság létrehozásán gondolkodtunk, akkor nem hittem volna, hogy olyan személyeket, s rajtuk keresztül olyan székesfehérvári hősök és legendák életpályáját ismerhetem meg, akikre méltán lehetünk büszkék. 1916-ban valóban Székesfehérvár volt hazánk fővárosa a repülés terén, a tárlat pedig méltó emléket állít a városban lévő százéves repüléstörténeti eseményeknek.” – mondta Viza Attila, aki reményét fejezte ki, hogy minél több gyermek tekinti majd meg a kiállítást.

Ezt követően Laczkó Gábor, a Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója tartott rövid szakmai megnyitót a tárlathoz kapcsolódóan. Beszédében kiemelte, hogy a történelmi Magyarországot tekintve nincs még egy olyan vidéki város, amelynek olyan színes és komoly repülős múltja lenne, mint Szent István városának. Hangsúlyozta: a városnak négy repülőtere is volt, s ezeknek a helye mind a mai napig megtalálható. Véleménye szerint a száz esztendőt felölelő kiállítás lehetőséget ad arra, hogy azokra a hősökre, technikákra, valamint magyar mérnöki zsenialitásokra emlékezzünk, amelyek példátlan történelemmel bírnak az ország életében.

A látványos kiállításon több érdekességgel is találkozhatnak a város lakói, melynek keretében többek között Rotter Lajos repülőmérnök munkásságát, valamint Székesfehérvár repüléstörténetének legfontosabb állomásait is megismerhetik a fotók és információs táblák segítségével. A gyerekeknek különösen nagy élményt jelenthetnek az élethű makettek, melyek közül például Gripen vadászgépeket, Mil Mi-24-es harci helikoptereket, valamint Messerschmitt gépet is felfedezhetnek. 

A centenáriumi évhez kapcsolódóan számos programmal állítanak méltó emléket a jeles eseménynek: repüléstörténeti versennyel, kiadványokkal, filmekkel, szabadegyetemi előadásokkal és konferenciákkal idézhetik fel az érdeklődők a jelentős évfordulót.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >