Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tizenhét csapat főzött a II. Borsófesztiválon Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. június 20.
Vaddisznóhúsos borsóragú, brassói aprópecsenye, csülkös zöldborsópörkölt – a teljesség igénye nélkül ilyen és ehhez hasonló finomságokat főztek szombaton a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Parkban. A Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és A Szabadművelődés Háza közös szervezésében második alkalommal rendezték meg a Borsófesztivált, amelyen összesen tizenhét csapat mérte össze tudását. Az elkészült finomságokat négyfős zsűri díjazza, figyelembe véve az előkészületi munkákat, a főzési szakértelmet és az ízvilágot.

 

A tavalyi jó hangulaton és a finom zöldborsós ételeken felbuzdulva immár másodszor rendeztek Borsófesztivált a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Parkban. Az alapötlet Szöllősi Istvánné, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnökének a nevéhez köthető, aki 2014-ben gondolt először a Borsófesztivál elindítására. A közkedvelt kertnövény már évszázadokkal korábban is fontos szerepet töltött be az étkezés történetében. Egy 1696-os feljegyzés szerint a divatos hölgyek a nagy lakomák végén, titokban csipegették el. Ezen kívül a zöldborsó gyógyhatása is jelentős, hiszen cukor-, fehérje- és vitamintartalma is magas. A szombati II. Borsófesztiválon összesen tizenhét csapat mérte össze tudását. A programon többek között, a Palotavárosi Közösségi Kert, a Ráchegyi Nyugdíjasklub és a Feketehegy-Szárazrét Polgárai Egyesület tagjai képviseltették magukat.

Az esemény megnyitóján Szigli István, a 9. számú választókörzet önkormányzati képviselője köszöntötte a megjelenteket. „A kísérletünk, amit tavaly elkezdtünk a Borsófesztivállal, sikeresnek bizonyult, hiszen az idei esztendőben is van folytatása a gasztronómiai rendezvénynek. Reményeink szerint a következő évben minden olyan infrastrukturális feltétel adott lesz ahhoz, hogy a jövőben városi és megyei szinten is meghatározó program lehessen a Borsófesztivál. Az a törekvésünk, hogy minél sokszínűbb legyen Székesfehérvár rendezvénysora a gasztronómia területén is. Úgy gondolom, hogy az ilyen és ehhez hasonló családias események bírnak a legnagyobb közösségépítő erővel. Véleményem szerint a Borsófesztivál is kinövi magát, hiszen a Fehérvári Lecsófesztivált is hasonló kondíciókkal indítottuk el évekkel ezelőtt Sipos József barátommal.” – tette hozzá Szigli István, aki köszönetét fejezte ki minden csapatnak a részvételért.

A szombati gasztronómiai programon Szöllősi Istvánné, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnöke elmondta, hogy az országban nagyon sok helyen rendeznek például kolbásztöltő, pacalfőző, gulyásfőző, vagy szilvalekvárfőző fesztivált, ám a zöldborsóból készült finomságokat viszonylag kevesen ismerik. „Az emberek nagy többsége zömmel a borsólevest és a borsófőzeléket ismeri, esetleg még a rizibizit, vagy a majonézes zöldborsót. Ez azonban csak a kezdetet jelenti, hiszen számtalan variációban lehet elkészíteni. Ezt bizonyították is a csapatok az elmúlt esztendőben, hiszen a csülköstől kezdve a ragus ételekig, sok új étellel mutatkoztak be. Az ötletemet szerencsére tett követte, így a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület tagjainak segítségével tavaly útjára indítottuk a város legújabb gasztronómiai fesztiválját.” – mondta Szöllősi Istvánné, aki a támogatásért köszönetét fejezte ki Szigli Isvtán önkormányzati képviselőnek, a Fevita Hungary Zrt-nek, valamint Kiss Dorottyának, A Szabadművelődés Háza igazgatójának.

A szervezők minden csapat számára 2 kilogramm zöldborsót, főzőhelyet, tűzifát, valamint sörpadot asztallal is biztosítottak. A szervezők ezen felül szükség szerint műanyag tányért, kanalat, villát, poharat is tudtak adni a megjelenteknek, akik ötletes receptúrák alapján állították össze a zöldborsós menüiket. A főznivaló további kellékeit, így az ízletes fűszereket, a bográcsot, valamint a bográcsállványt a résztvevőknek kellett magukkal hozniuk. A főzőversenyre nevezettek bármit készíthettek a borsóból a helyszínen, kötöttségek nélkül. Az II. Borsófesztiválon számos ínycsiklandó finomság készült az egyik légnépszerűbb kerti növényből. A legtöbben ragus és pörköltalapú étkeket főztek, de ezen kívül csirkés-zöldborsós kalácsot, brassói aprópecsenyét, zöldborsós tarját és vaddisznóhúst is készítettek a csapatok. 

Az elkészült finomságokat négyfős zsűri: Szigli István önkormányzati képviselő, Kocsis Noémi újságíró, Szöllősi Hajni sommelier, gasztroblogger és szakújságíró, valamint Boda János címzetes gasztronómus pontozza folyamatosan, majd ezt követően körülbelül 14.30 órakor kerül sor az ünnepélyes eredményhirdetésre. Az első három helyezettet serleggel díjazza a zsűri, valamint egy fő – a közönség által legfinomabbnak tartott étel főzője – különdíjat is kap.

A felnőttek főzése közben a legkisebbekről sem feledkeztek meg a szervezők. A borsófejtő-versenyen résztvevő gyerkőcöket egy-egy tábla csokoládéval ajándékozták meg, ezen kívül a játszótér is a legkisebbek rendelkezésére állt. A szombati gasztronómiai napot élőzene tette még kellemesebbé.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >