Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow A Krisztushordozó szent közbenjárását kérik
A Krisztushordozó szent közbenjárását kérik Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. július 22.
ImageAz utazók védőszentjéről elnevezett maroshegyi templom július 25-én, Szent Kristóf napján tartja hagyományos búcsúnapját. Az esti szentmise keretében a hívek az úton járók patrónusához fohászkodnak, majd a szertartás a járművek megáldásával fejeződik be.

 

Maroshegyen az 1940-es évek elején épült templom védőszentje Szent Kristóf. Az a vértanú, akinek létezését történelmileg egyértelműen bizonyítani ugyan nem lehet, mégis nagy tiszteletnek örvend. A hagyomány szerint ugyanis a 3. század elején Szamóban (Lükia) egy folyó partján élt, ahol egy remete tanácsára megkeresztelkedése után az emberek szolgálatába állt, és a folyóhoz érkezőket átsegítette a túlpartra. A történet szerint a Teremtőt is vállán vitte át a folyón, aki a vértanúság koszorújával ajándékozta meg. Szavára sokan megtértek, még az elfogatását parancsba kapó katonák és a börtönben csábítására küldött szolgálólányok is. Miután sem a máglya tüze, sem az izzó sisak, sem a katonák nyilai nem ártottak neki, lefejezték.     

A nevét viselő maroshegyi templom idén is, a korábbi évekhez hasonlóan július 25-én, hétfőn, Szent Kristóf napján tartja búcsúnapját. Az ünnepi alkalomból 18 órakor szentmisét tart Tóth Tamás plébános, amelyben a hívekkel közösen kérik a vértanú közbenjárását a balesetmentes közlekedésért. Ezt követően a búcsúnap a járművek megáldásával zárul, ahol a hívek autóikba ülve sorakoznak fel a Batthyány utcában, a templom előtt. 

A szertartáson az elmúlt évek során egyre többen vesznek részt, kérve autóikra az úton lévők szentjének oltalmát. Az idei búcsúnapi szentmisére, valamint a járművek megáldására is mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

 

 
< Előző   Következő >