Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Elkezdődött a 121. Atlétikai Magyar Bajnokság
Elkezdődött a 121. Atlétikai Magyar Bajnokság Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. július 30.
ImageA férfi és női selejtezőkkel kezdődött el a 121. Atlétikai Magyar Bajnokság. A Regionális Atlétikai Központban a hazai atlétikai kiválóságai mérik össze tudásukat három napon keresztül. Az egész hétvégén ingyenesen látogatható Atlétikai Magyar Bajnokság vasárnap estig tart majd, amelyen a riói ötkarikás játékokon induló mind a tizenkilenc magyar olimpikon rajthoz áll. Rajtuk kívül a házigazda ARAK versenyzői is megmérettetik magukat – többen köztük komoly éremeséllyel vágnak neki a háromnapos viadalnak.

 

A közelmúltban megrendezett Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat követően a mostani hétvégén a legkiválóbb magyar atléták mérik össze tudásukat Székesfehérváron. A 121. Atlétikai Magyar Bajnokságon összesen 52 egyesület 282 férfi, valamint 216 női egyéni indulója áll rajthoz, emellett mindként nemnél 14-14 váltó indul. Az előttünk álló három nap egyik legnagyobb kuriózuma, hogy a rangos verseny mindössze két héttel előzi meg a XXI. nyári ötkarikás játékokat. A Regionális Atlétikai Központba kilátogatók mind a tizenkilenc magyar olimpikon teljesítményét testközelből tekinthetik meg. A magyar atlétika legfontosabb hazai eseményen a legnagyobb magyar sztárok, így a gátfutó Baji Balázs, a diszkoszvető Kővágó Zoltán, a súlylökő Márton Anita és London olimpiai bajnok kalapácsvetője, Pars Krisztián is megméretteti magát.

Pénteken délután a nőknél a rúdugrás és a gerelyhajítás, a férfiaknál pedig a távolugrás és a kalapácsvetés selejtezőjét tartották meg. Rúdugrásban az ARAK versenyzője, Siskó Zsófia kvalifikálta magát a szombati fináléba, míg férfi kalapácsvetésben Pars Krisztián az első helyen jutott be a selejtezőből a döntőbe – az olimpiai bajnok 69,87 métert dobott. Ezen kívül a 400 méteres síkfutás előfutamaiban is bizonyíthattak a férfiak és a nők egyaránt. A háromnapos esemény – amelyen a versenyszámok elnevezéseivel emlékeznek a magyar atlétika hallhatatlan klasszisaira – az utolsó megmérettetése a magyar atlétáknak a riói olimpia előtt.

 


 

Az ünnepélyes megnyitón Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, valamint Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere üdvözölte a versenyzőket és a szurkolókat. „Néhány napja nemzetközi klasszisok, most pedig a hazai kiválóságok adnak számot tudásukról a magyar atlétika legfontosabb versenyén. Ez a bajnokság egy mérföldkő, hiszen olyan versenyzőket láthatunk, akik korábban a saját korosztályaikban fantasztikusan szerepeltek a különböző világversenyeken. Van ismét ifjúsági Európa-bajnokunk, junior világbajnokunk, emellett vannak felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmeseink is. Nagyon bízom benne, hogy a néhány nap múlva kezdődő riói nyári olimpián is szépen szerepel majd a magyar atlétika!” – mondta Gyulai Miklós.

„Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy immár sorozatban harmadszor, a székesfehérvári atlétika történetében pedig negyedszer rendezhet a város országos atlétikai bajnokságot. Külön köszönet ezért a Magyar Atlétikai Szövetségnek, hogy ebben az évben is megkapta Székesfehérvár és az ARAK a lehetőséget az országos bajnokság megszervezésére. Ezúton is köszönöm a klub elnökének, Hirt Károlynak és csapatának, hogy az idei évben is vállalták ennek a bajnokságnak a megszervezését! Néhány nappal ezelőtt a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjnak adhatott harmadszor otthont a város, most pedig a magyar atlétika legrangosabb eseményének lehetünk házigazdái. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a magyar atlétika legfontosabb eseményei az idei nyáron is Székesfehérváron történnek.” – zárta gondolatait Mészáros Attila, aki jó versenyzést kívánt valamennyi sportolónak.

A megnyitó után a női és férfi 100 méteres síkfutás döntői következtek. A hölgyeknél Kaptur Éva, a Gödöllői EAC versenyzője lett az első, megelőzve Nguyen Anasztáziát és Csóti Jusztinát. A férfiaknál az ARAK tehetsége, Szabó Dániel címvédőként küzdött az újabb aranyérem megszerzéséért. A székesfehérvári fiatalnak azonban ezúttal be kellett érnie a harmadik hellyel; az ezüstérmet Illovszky Dominik, míg az aranyérmet a Szolnoki MÁV SE sportolója, Sipos János szerezte meg. Ezt követően a Góger Ádám, Szabó Dániel, Szépe Gergő és Pisch Milán alkotta férfi 4x100 méteres váltóért szoríthatott a fehérvári közönség. Az ARAK váltója azonban egy balszerencsés sérülés miatt nem ért célba.

A 121. Atlétikai Magyar Bajnokság szombaton reggel 10.00 órától a női diszkoszvetés és a magasugrás selejtezőivel folytatódik. A szervezők szombaton és vasárnap is sok szeretettel várják a sportszerető közönséget a Regionális Atlétikai Központban, ahol ingyenesen tekinthetik meg az országos bajnokság legizgalmasabb történéseit. A sportprogramon megjelentek a Rióban induló tizenkilenc magyar atlétán kívül az ARAK a legjobbjait is megtekinthetik a Bregyóban.

Azok, akik nem tudnak kilátogatni a hétvégi versenyre, a Fehérvár Médiacentrum jóvoltából online stream-en keresztül követhetik nyomon a legizgalmasabb pillanatokat, emellett az élő eredménykövetés is elérhető lesz mindenki számára.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >