Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow Egyházi rendezvények az ünnepi programsorozatban
Egyházi rendezvények az ünnepi programsorozatban Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. augusztus 15.
ImageA Szent István ünnepe köré szervezett programsorozatban több egyházi rendezvényen vehetnek részt a hívek Székesfehérváron. Vasárnap fogadalmi szentmisét mutatott be Spányi Antal megyés püspök a Bazilikában, hétfőn a Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmisére várják a híveket.

 

Csütörtökön ünnepélyes keretek között adják át a  Szent István-díjat Deresné Tanárki Máriának, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatójának a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Szent István napján, augusztus 20-án ünnepi szentmisével emlékeznek az első magyar királyra és a keresztény magyar államalapításra.


Az országfelajánlás napján, augusztus 14-én, vasárnap tartották a hagyományos fogadalmi ünnepet annak emlékére, hogy Szent István 1038-ban, a halála előtti estén Szűz Mária pártfogásába ajánlotta a trónörökös nélkül maradt országot. 17 órakor a Püspöki Palotából körmenetben vitték a magyar Szent Család ereklyéit a Székesegyházba. Az ünnepi szentmisét a Bazilikában 18 órától Spányi Antal megyés püspök celebrálta, a hagyományokhoz hűen a Magyarok Nagyasszonyának pártfogását, közbenjárását kérte az egész magyar népért. Az egyházi szertartást követően a hívek körmenetben kísérték vissza az ereklyéket a Püspöki Palotába.

A Nagyboldogasszony-napi szentmise augusztus 15-én, hétfőn 18 órakor kezdődik a Szent István Bazilikában. A kiemelt ünnep az egyház sok évszázados hitbeli meggyőződését hirdeti, Szent István óta tartják. A misét a megyés püspök celebrálja. Szent István, Géza fejedelem és Sarolt fejedelemasszony óriásbábjai 17 órától várnak mindenkit a Géza nagyfejedelem téren.

Az Államalapító Szent István Emlékérmet és Díjat augusztus 18-án, csütörtökön 18 órakor adják át a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az idei elismerést Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója veheti át a nehéz sorsú gyermekek támogatásáért. A 2004-ben alapított díjat olyan személyiségeknek ítélik oda, akiknek munkásságához, emberi hozzáállásához Szent István öröksége szolgál iránymutatásul.

Augusztus 20-án, Szent István napján 10.30 órakor a Bazilikában ünnepi szentmisét tart Spányi Antal megyés püspök. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapján az első magyar királyra, Szent Istvánra emlékezik az ünneplő közösség. Az szentmise után a megyés püspök megáldja az új kenyeret.


Az egyházi rendezvényekről a http://www.szfvar.katolikus.hu/hirek oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

 
< Előző   Következő >