Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Kontrollvesztés Nyomtatás E-mail
Írta: Andics Gábor   
2008. november 17.

ImageAz Alba Volán fegyelmezetlen játékkal rukkolt elő vasárnap este, így saját magát hozta nehéz helyzetbe. A durvaságoktól sem mentes találkozót egy öt perces nagybüntetés alatt fordította a maga javára a Red Bull Salzburg. - Egyidőben rendezték Székesfehérvárott az FC Fehérvár bajnoki labdarúgó-mérkőzését és az Alba Volán EBEL-találkozóját, így a sportbarátoknak fel volt adva a lecke, hogy melyik programot is válasszák. Mintegy 2600 néző döntött úgy, hogy a jégkorong mellett voksol, és aligha bánták meg.

Határozottan kezdte a meccset a Volán, hamar emberelőnybe is kerültünk. Némileg jobban adtuk elő, mint pénteken, de nem tudtuk értékesíteni. Aztán a 6. percben a semmiből vezetést szerzett a vendégcsapat: Martens elvétett egy palánkra szorítást, a korong kikerült, a középen szabadon érkező Hughesnak nem okozott problémát Hetényi mattolása. (0-1) Nem tört meg a Volán, Martz beadását Fodor Parise kapusba lőtte. A folytatásban egyre több lett a kiállítás mindkét oldalon, lüktető, lendületes volt a játék, bőven akadtak helyzetek. A 15. percben egy salzburgi korcsolyáról vágódott mellé egy kapuba tartó korong, nagy szerencsével menekültünk meg a góltól.

Aztán Couture - feleslegesen összeszedett - kisbüntetése alatt Ocskay kiugrott a meglepett vendégvédők között, lövését elsőre védte Parise, de az ismétléssel szemben már tehetetlen volt. (1-1) Emberelőnyben fejeztük be a harmadot, de az állás már nem változott. Nem játszottunk rosszul, teljesen kiegyenlített volt a találkozó húsz percnyi hoki után. A középső felvonásban a játékvezetők léptek elő főszereplővé. Két vezetőbíró működött, és mintha egymásra akartak volna licitálni a megítélt kiállítások terén. Úgy emelkedtek a magasba a sípmesterek kezei, ahogy a kenyérpirítóból a kenyerek ugrálnak. Gyakorlatilag nem is volt 5-5 elleni játékhelyzet, hol egyik, hol másik csapat volt szimpla vagy kettős létszámfölényben.

Szinte hihetetlen volt, hogy ennek dacára nem született gól, Hetényi kapus bravúrok sorozatával tűnt ki. A játékosokban viszont mind inkább nőtt a feszültség mindkét oldalon a sokszor érthetetlen kisbüntetések miatt. Ugyanakkor érthetetlen volt, hogy játékosaink fegyelmezetlen módon nem egyszer késleltetett Red Bull kiállítás alatt szabálytalankodtak vagy keveredtek nézeteltérésbe az ellenféllel, így több emberelőnyünktől is elbúcsúzhattunk. A harmad végén mi kerültünk kettős emberelőnybe, lélektanilag fontos pillanatban szerezhettük volna meg a vezetést, de kimondottan rosszul muzsikáltunk három vendégjátékos ellen.

A befejező húsz perc elején Kovács előtt adódott óriási ziccer, de hiába tátongott üresen a kapu, közelről fölé bombázott. Peche volt, mert élén állt a korong, ettől függetlenül a legnagyobb gólhelyzetünk volt az egész addigi 42 perc alatt. Aztán egy perc múlva a vendégcsapat is bemutatta, hogy lehet a kihagyhatatlant is kihagyni: a büntetőpadról betoppanó Latusa egyedül vezette Hetényire a korongot, de fonákkal fölé emelt. Izgalmas volt a meccs, sejthető volt, hogy amelyik csapat a második találatát beviszi, jó eséllyel pályázik a győzelemre. Ugyanakkor a bírók módfelett törekedtek arra, hogy ne érhesse őket az a vád, hogy megfújják a hazai pálya előnyét - ez mindenképpen nehezítő tényező volt a Volán számára. A fordulópontot az 51. perc hozta el. Bonni brutálisan letaglózta ellenfelét, a játékvezető pedig habozás nélkül 5 perc + automatikus végleges fegyelmi büntetéssel leparancsolta a pályáról a jégkorong-pályára nem való, hallatlanul sérülésveszélyes megmozdulást bemutató hátvédet.

 Az öt perces előnyben nyugodtan játszott a Salzburg, felálltak, keresték a rést a védőnégyesen. Meg is találták, Trattnig maradt egyedül és nem is hibázott. (1-2) Volt hátra még majdnem négy teljes perc a fórból, hatalmas nyomás alatt volt a kapunk. Bírtuk, amíg bírhattuk, de egy újabb sikeresen kivitelezett figura megpecsételte a sorsunkat, Scalzo talált be. (1-3) A végére kicsúszott a bírók kezéből a meccs, a két csapat frusztrált játékosai egymáson vezették le a feszültséget.

Eközben néhány nézőnél is elszakadt a cérna, rendkívül ideges hangulat uralkodott a csarnokban. Couture - egy emberelőnyünk alatt - kegyetlenül palánkra lökte a vele szemben helyezkedő védőt, majd verekedésbe bonyolódott. Amíg a sérült vendégjátékost ápolták, a kanadai csatár jónéhány pofont kiosztott ellenfelének. Fodor is kedvet kapott egy ökölpárbajhoz, ki is provokálta magának, és meg is nyerte. A játékvezetők papírt és ceruzát ragadtak, majd hosszas számolgatás után 139 percnyi büntetést osztottak ki. Emberelőnyben maradt a Volán, lehozta kapusát Sator mester, ám a Salzburg talált be, Hughes ütötte rá messziről, és pontosan célzott. (1-4) A végén még néhány kiállítást kiszabott a bírópáros, az eredmény azonban nem változott.

Mestermérleg, Ted Sator:

A jégkorongot nem így kell játszani. Fegyelmezetlenek voltunk. Elkeserít, hogy sportolók sérültek meg, ennek nem szabadott volna így történnie. A játékosoknak tisztelniük kell egymást a jégen minden körülmények között. Térd alatt menni az ellenfélre a legszigorúbban tilos, a múltban már számos karrier tört emiatt szét. Az ennek folyományaként kapott 5 perces nagybüntetésre ráment a mérkőzésünk. A professzionális jégkorongban nincs és nem is lehet mentség ilyen tettre. Végig hiányzott a megfelelő fegyelem, szomorú, ha az edzőnek arra kell felhívnia egy profi játékos figyelmét, hogy késleltetett kiállítás alatt ne kapjon ő maga is büntetést. Most inkább nem mondok semmit a csapatnak, de a mai este mellett nem fogok szó nélkül elmenni.

Mestermérleg, Pierre Pagé:

A nézők és a játékvezetők is elveszítették az uralmat tetteik fölött. Mi igyekeztünk végig a saját dolgunkkal foglalkozni, jégkorongozni, de így nem lehet. Egy civilizált országban, egy civilizált ligában, egy ilyen jégkorong-hagyományokkal rendelkező városban így nem viselkedhetnek a nézők. Felháborító, hogy nem voltak rendőrök a mérkőzésen, biztonsági őrök is alig, ráadásul már a testalkatuk alapján is alkalmatlannak tűntek arra, hogy bármilyen intézkedést tegyenek. Fel fogom emelni a szavamat, hogy súlyos büntetést kapjon az Alba Volán, mert a nézők megfélemlítették a játékvezetőket, a csapatomat, és ennek egyenes következménye mindaz, ami itt ma történt. Botrányos, hogy semmilyen módon nem léptek fel a rendbontók ellen.

Id. Ocskay Gábor, szakosztályigazgató:

Botrányos, amit egyes légiósaink műveltek, felháborító. Egyelőre ennél többet most nem mondanék.

Alba Volán - Red Bull Salzburg 1-4 (1-1, 0-0, 0-3)
Székesfehérvár, 2600 néző, vezette: Altersberger, Hütter, Widmann.


Alba Volán: Hetényi – Horváth A., Tokaji, Palkovics, Ocskay 1, Fekete, Bonni, Byström, Couture, Martz, Kovács Cs., Martens, Forsyth, Nagy G., Hegyi, Sofron, Jobb, Ondrejcik, Benk, Fodor. Vezetőedző: Ted Sator.


Red Bull Salzburg: Parise – Harand, Rebek, Pewal, Koch (1), Kalt (2), Scalzo 1, Siklenka, Latusa, Foster, Trattnig 1, Cibulskis, Sweatt, McDonough, Schwab, Hughes 2, Isopp, Mairitsch, Draschkowitz L., Draschkowitz C. Vezetőedző: Pagé Pierre.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >