Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Megszólaltak a szirénák
Megszólaltak a szirénák Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. szeptember 07.
ImageA FLAGA Gáz Kft. telephelyén belső védelmi gyakorlatot tartottak tegnap délelőtt egy gáztartály imitált szivárgása miatt, majd ezzel párhuzamosan a Városházán is megkezdődött a külső védelmi terv részleges gyakorlása, a Helyi Védelmi Bizottság tagjainak részvételével. A városban megszólaltak a katasztrófariadót jelző szirénák és valamennyi fehérvári tanintézményben tűzriadót tartottak.

 

A lakosság védelme érdekében külső védelmi terv készítésére és gyakoroltatására kötelezettek azok a települések, amelyek vonzáskörzetében úgynevezett felső küszöb értékű – veszélyes anyagokkal foglalkozó – üzem működik. Székesfehérvár tekintetében ilyen a FLAGA Gáz Kft. töltőüzeme, ezért a megyeszékhely is rendelkezik külső védelmi tervvel, amelyet az esetleges vészhelyzetek könnyebb felszámolása érdekében évente részlegesen, háromévente pedig teljes körűen gyakorolnak a szakemberek. Ma délelőtt részleges gyakorlatra került sor városunkban.  

A FLAGA Gáz Kft. területén végrehajtott belső védelmi terv gyakorlásaképp az imitált veszélyhelyzet alapján egy 250 mᵌ-es PB gáztartály az alsó folyadék-elviteli csonknál szivárogni kezdett. A levegőbe került gázfelhő miatt a szerelvényt megközelíteni nem lehetett, és annak távműködtetése sem volt lehetséges egy operációs hiba miatt. Mivel a veszélyhelyzetet elhárítani nem sikerült, s jelentős mennyiségű gáz került a szabadba, az esetleges robbanások miatt 855 méter sugarú körben veszélyességi övezet alakult ki, így megszólalt a városban lévő 36 lakossági tájékoztató sziréna, és megkezdődött a külső védelmi terv gyakorlata.   

Miközben a FLAGA Gáz Kft. területén tűzoltási gyakorlatot hajtottak végre a cég munkatársai, valamint a tűzoltók, a gyakorlat elméleti része a Városháza 2-es épületében zajlott, ahol a Helyi Védelmi Bizottság tagjai tartottak tanácskozást. Ezen részt vett Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, mint a HVB elnöke, valamint Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere is. Az értekezleten mind a ketten kiemelték, hogy fontos szerepe van a katasztrófahelyzetek gyakorlásának, majd reményüket fejezték ki a tekintetben, hogy soha ne kelljen ilyen tragikus helyzeteket kezelni. 

Az elméleti előkészítés Udvardi János tű. alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári-védelmi felügyelője vezetésével zajlott le, melynek során a gyakorlaton résztvevők egy ilyen jellegű veszélyhelyzet esetén életbelépő protokollt vették át. Valamennyi szervezet képviselője tájékoztatást adott arról, hogy a saját szakterületét érintően milyen intézkedéseket kellene meghozniuk a lakosság védelme és a károk felszámolása, valamint a veszélyhelyzet elhárítását követően az érintett területeken való helyreállítás érdekében. Így a tűzoltók, a rendőrség, a mentők, az autópálya-kezelő, a MÁV, a kórház, az önkormányzat érintett szakterületei, a szakképzési iskolák fenntartója, a busztársaság, a közüzemi szolgáltatók, a népegészségügyi szolgálat, az állategészségügyi szolgálat, a polgárőrség, a közterület-felügyelet képviselői, valamint a lakosság tájékoztatásában érintettek is felszólaltak. 

Az elméleti gyakorlatot követően hangzott fel a város különböző pontján a lakossági tájékoztató sziréna a „Katasztrófariadó” jelzéssel, majd a  próbáról szóló tájékoztató szöveggel. Az oktatási intézményekben – így az általános és középiskolákban, valamint a felsőoktatási intézményekben – is ekkor szólaltak meg a tűzriadót jelző csengők, melyet hallva a diákok elzárkózási gyakorlatot hajtottak végre. 

A külső védelmi terv részleges gyakorlásának végét szintén a felhangzó sziréna hangja jelezte városszerte a „Veszély elmúlt” jelzéssel, és tájékoztató szöveggel a próba befejezéséről.

 

 

 
< Előző   Következő >