Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Közös sétával a mellrák ellen Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. szeptember 30.
ImageAz idei esztendőben is közös sétával hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem támogatására és a szűrővizsgálatok fontosságára. A szombat délelőtti esemény megnyitója 10.00 órakor kezdődik az Országalmánál, ahol a résztvevők megkapják a szimbolikus rózsaszín léggömböket. A séta végén az Országalmánál felállított sátrakban szakemberek adnak tanácsot a mellrákkal kapcsolatban és a mell önvizsgálatáról. A programról a szervezők közös sajtótájékoztatót tartottak.

 

Szombaton már nyolcadik alkalommal rendezik meg azt a sétát Székesfehérváron, amely a mellrákra, a megelőzés, a szűrések és az önvizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet. A Székesfehérvári Nosztalgia Klub Egyesület Székesfehérvár Önkormányzatával együtt nyolc éve csatlakozott a világméretű kampányhoz. Hétfőn délután sajtótájékoztató keretében ismertették az október 1-jén megrendezésre kerülő Mellrák elleni séta programjait, valamint tájékoztatást adtak a szűrővizsgálatok tapasztalatairól és jelentőségéről is.

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok kiemelte: október hagyományosan a nők hónapja Székesfehérváron. „Sok szeretettel invitálunk minden kedves érdeklődőt a „Séta a mellrák ellen” közösségi séta programjaira, melyek október 1-jén, szombaton délelőtt 10.00 órakor kezdődnek az Országalmánál, ahol a résztvevők megkapják a szimbolikus rózsaszín léggömböket. A Zene Világnapja alkalmából a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei köszöntik egy zeneszámmal a megjelenteket, majd a beszédek után indul el a séta. Hatalmas öröm számomra, hogy az esemény háziasszonya az idei esztendőben is Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésznője lesz, aki nagyon elkötelezett a nemes ügy iránt. Kérünk mindenkit, hogy a közös séta alkalmával vegyen fel rózsaszín pólót, sapkát, vagy kabátot, hogy ezzel a színnel is kifejezze összetartozásunkat és összefogásunkat a mellrák ellen. A hölgyek mellett a férfiakat is várjuk, hiszen nekik is fontos édesanyjuk, feleségük, lányuk egészsége! Sajnos a két évvel ezelőtti adatokhoz képest kevesebben járnak el a vizsgálatokra, így most különösen fontos, hogy ösztönözzük a hölgyeket a szűréseken való részvételre. A széleskörű összefogást jól bizonyítja, hogy a programokhoz az idei évben is csatlakoznak művészek, valamint a helyi sportegyesületek: a szombati eseményen ezúttal is ott lesznek a Fehérvár AV19, az Alba Fehérvár, az Alba Fehérvár KC, a Videoton FC és Fehérvár Enthroners sportolói, akik egész hónapban felhívják a mellrák elleni küzdelemre a figyelmet a mérkőzéseiken.” – mondta Östör Annamária.

„A szombatihoz hasonló figyelemfelhívó programoknak az a jelentőségük, hogy az emberekben megszűnjön a félelem. Az a célunk, hogy az emlőrákra is úgy tekintsenek, mint a többi megbetegedésre, amelyet minél korábban felfedezve könnyebben lehet gyógyítani. Fontos, hogy az asszonyok merjenek elmenni a szűrővizsgálatokra, hiszen a korai stádiumban felfedezett betegségek jó eséllyel gyógyíthatóak. A szombati esemény ezen kívül arra is jó alkalmat teremt, hogy olyan gyógyult betegekkel találkozzanak a résztvevők, akikből rengeteg pozitív erőt lehet meríteni.” – közölte Dr. Szántó István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Onkológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, aki az orvosok szerepét is kiemelte az emlőrák gyógyításában. Mint mondta, magasan képzett orvosokra van szükség ahhoz, hogy a korai stádiumban lévő betegségeket felismerjék.

„Közismert, hogy a népegészségügyi szűrések a 2000-es évek elején indultak el Magyarországon. A Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Főosztálya szervezésében rendszeresen hívjuk a 45 és 65 közötti hölgyeket az emlőszűrésre. Az idejében diagnosztizált mellrák gyógyítható, később azonban már sokkal nehezebb megmenteni a pácienst. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban új eszközzel zajlik az emlőszűrés, ami kíméletesebb és gyorsabb vizsgálatot eredményez. Mindenkit arra biztatok, hogyha felhívást kap, akkor jöjjön el a szűrésekre! Korábban az 56 százalékot is elérte a megjelentek száma, ez most azonban mindössze 40-42 százalékot tesz ki. Arra kérem továbbá a gyermekeket és a férjeket, hogy ők is buzdítsák édesanyjukat, feleségüket a szűrővizsgálaton való részvételre; ez lehet ugyanis a biztosítéka annak, hogy hölgyszeretteik sokáig éljenek egészségben.” – tette hozzá Dr. Pásztor László, a Népegészségügyi Főosztály egészségfejlesztési koordinátora.

A szombati közös sétát követően folyamatos tanácsadással, valamint mammográfiás előjegyzéssel is várják az érdeklődőket az Országalmánál. A hétfői sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy október 8-án nyílt nőgyógyászati szűrőnapot tartanak Székesfehérváron, melyről a közeljövőben minden részletre kitérő tájékoztatást adnak a hölgyeknek.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >