Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem
Helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. szeptember 30.
ImageA II. Fejér Megyei Helyi Termék Mustra és Vásár kétnapos szakmai és vásári rendezvényt szeptember 30-án, pénteken és október 1-jén, szombaton rendezi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület. A magyar, helyben előállított vagy megtermelt egészséges élelmiszerek fogyasztásának fontosságára irányítják a figyelmet, erre utal az idei szlogen is: „Helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem”.

 

Másodszor rendezik meg a Fejér Megyei Helyi Termék Mustra és Vásárt Székesfehérváron azzal a céllal, hogy a vásárlókkal megismertessék és megszerettessék a helyi termékeket.

Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke a pénteki, szakmai nap előadásai kapcsán – amelyek a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. székházában lesznek – kiemelte a sokszínű tematikát. Neves előadók prezentálásában az őstermelők, kistermelők, a termelői piacok résztvevői számára fejlesztési, pályázati, élelmiszerbiztonsági, értékesítési kérdésekről lesznek tájékoztatók, konzultációk, mint a csomagolásmentes értékesítés vagy a hüvelyes zöldségek előnyei.

 



A szombati nap a nagyközönségé lesz, színpadi programokkal, díjátadókkal. „A Kamara azért támogatja ezt a rendezvényt a tavalyi évtől fogva, mert kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy a magyar emberek egészséges magyar élelmiszert fogyasszanak.” Kiss Norbert Ivó a tavaly elhangzott előadásokból idézett fel egy gondolatot: számítások alapján a sárgarépa a termelőktől 1800 km-t utazik, mire a fogyasztók asztalára kerül – holott elképzelhető, hogy a szomszéd gazdaságban termesztették. „Ennek a piacnak az az egyik célja, hogy minél nagyobb népszerűséget és nyilvánosságot biztosítson a helyben készült élelmiszereknek. Ettől az évtől megváltozott a Kamara őstermelői nyilvántartása: most már okostelefonokkal is meg lehet bizonyosodni arról, hogy az adott termelő valóban őstermelő-e vagy nagybani piacon megvásárolt élelmiszert árul. Mindez a vásárlók érdekeit is szolgálja.” – mondta a Fejér megyei elnök.

Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke megköszönte a Kamara támogatását, majd elmondta, hogy az idei szlogen – „Helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem” – Erdélyből származik, ahol a közös ügy szellemében adták áldásukat a felhasználásra. „Az egyesületünk közel negyedik éve próbál tenni ezért az ügyért, és közel a 200. megrendezett szombati piac felé tartunk. Nagy örömünkre szolgál a rendezvény megszervezésének lehetősége. Idén a szakmai programunk még tartalmasabb lett, a témák és az előadók sokfélesége garantálja, hogy senki sem fog unatkozni a prezentációk és a konzultációk közben.” – fogalmazott az Egyesület elnöke, majd a programok közül érdekességképpen kiemelte az iskolásoknak szervezett pénteki gyümölcslé-készítési bemutatót, a szombati színpadi előadásokat, Magyarország legnagyobb méretű, a piacon megtekinthető tök termését és egy kazah szirti sassal tervezett bemutatót. A szervezők nagyon finom húsos-tejfölös-kolbászos székelykáposztát ígérnek, valamint a vásárban kaphatóak lesznek a hagyományos pecsenyék is az egyéb finomságok mellett. Körülbelül 1000 termék lesz a piacon, amelyeket kistermelők, őstermelők állítottak elő. A hagyományos élelmiszerek mellett több kiváló minőségű bio-, glutén- és laktózmentes, valamint paleo élelmiszert is lehet vásárolni.  Schultz György elmondta, hogy a rendezvény számára külön megtiszteltetés, hogy Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nemcsak protokollvendégként, hanem előadóként is részt vesz a programon.

Az esemény fővédnökei Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a díszvendégek a Sárvíz völgye termelői lesznek.
 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >