Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kutatók Éjszakája 2016 Székesfehérváron is
Kutatók Éjszakája 2016 Székesfehérváron is Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. szeptember 30.
ImageOrszágszerte kétszáz helyszínen több mint kétezer programot szerveznek a Kutatók Éjszakáján szeptember 30-án, pénteken. A széleskörű kezdeményezéshez ismét csatlakozik Székesfehérvár városa. A Grundfos-nál, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal helyi központjában, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karon és a Csillagdában várják az érdeklődőket már a délutáni óráktól.

 

Az Európai Unióban több mint tíz évvel ezelőtt indították útjára a Kutatók Éjszakáját. A kezdeményezés célja, hogy megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni rendkívül izgalmas hivatás.

Székesfehérváron a Grundfos Magyarország Gyártó Kft.-nél (Holland fasor 15.) gyártúrát indítanak 17.00-21.00 óra között óránként. 17.30 órától négy időpontban tartják az „Egy labor kémcsövek nélkül” programot, melynek keretében nemzetközi projekteken dolgozó kutató mérnökök mesélnek a legújabb fejlesztési irányokról és vezetnek körbe a világ egyik vezető szivattyúgyártó cégének laborjában.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal helyi központjában (Csíkvári út 15-17.) már 14.00 órakor elkezdődnek a programok. Lesznek többek között érzékszervi vizsgálatok az ízek, szagok, színek felismerésére és megmutatják a sertéshúsok trichinella (élősködő fonálféreg) vizsgálatát mikroszkóppal. Várható továbbá baktériumok, penészek megfestett készítményeinek bemutatása és állati eredetű alkotórészek meghatározása takarmányból, mikroszkópos vizsgálattal.

A legtöbb programot az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karon (Budai út 45.) rendezik 16.00-22.00 óra között „Lendületben az Óbudai Egyetem” címmel. Többek között lehet ismerkedni és próbafelvételt készíteni  DJI Phantom repülő drónnal, kalandozhatunk a műholdak világában, valamint ki lehet próbálni a 30 évvel ezelőtti személyi számítógépet a műszaki játszóházban. Lesznek tudományos és technikai játékok különböző generációknak, robot verseny, fény graffiti, illetve légifényképek és térképek alapján végigkísérhetjük a város fejlődését.

A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban (Fürdősor 3.) 17.30 és 20.30 órakor kezdődik távcsöves bemutató, szabad szemmel, szakértők magyarázatával lehet megtekinteni a napnyugtát és a kapcsolódó légköri jelenségeket, illetve tájékozódhatunk a csillagos égbolt „képeskönyvében”. Az előadóteremben a legkülönfélébb témájú előadások lesznek 19.00-22.00 óra között.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >