Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow I. Európai Art Mozi Nap
I. Európai Art Mozi Nap Nyomtatás E-mail
Írta: Pisch Anikó   
2016. október 07.
ImageOktóber 9-én, vasárnap Európa mozizni megy! Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas idén első alkalommal rendezi meg az Európai Art Mozi Napot. Az európai film sokféleségét és a művészmozi, mint kulturális tér fontosságát népszerűsíteni hivatott nemzetközi eseményhez 34 ország több mint 1000 művészmozija csatlakozott, köztük a magyar Art Mozi Egyesület harminckét mozit számláló tagsága, így a fehérvári Barátság mozi is.

 

Ezen a napon a résztvevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal, premier előtti vetítésekkel, beszélgetésekkel és további kísérőprogramokkal várják a közönséget.

Hazánkban három új európai koprodukció köré épülnek a programok, amelyből kettőt premier előtt láthat a közönség. Cristian Mungiu Érettségi, Juho Kuosmanen Olli Mäki legboldogabb napja és Maren Ade Toni Erdmann című filmje alkotja az országszerte számos filmszínházban megvalósuló októberi 9-i program vezérfonalát. Mindhárom alkotás sikerrel szerepelt a nemzetközi filmfesztiválokon, többek között Cannes-ból is díjakkal tértek haza.



A székesfehérvári Barátság mozi programja ezen a napon:

14.00 Érettségi – feliratos román-francia-belga dráma, 128 perc, 2016 (16)
16.15 Olli Mäki legboldogabb napja – fekete-fehér finn-svéd-német filmdráma, 92 perc, 2016 (12)
18.00 Toni Erdmann – német vígjáték, 2016, 162 perc (16)


A szervezők

A CICAE, a nemzetközi art mozi egyesület a nemzeti artmozi-csoportosulások hálózata, független mozikkal, fesztiválokkal és filmforgalmazókkal – a világ 36 országában jelenleg több mint 4000 art moziterem működik. 1955-ös weisbadeni alapítása óta, melyben német, francia, holland és svájci art mozi egyesületek működtek közre, a CICAEE közbenjár a mozik és fesztiválok kulturális sokszínűsége és a különböző országokból származó fontos filmek forgalmazásának előmozdítása ügyében. Az Európai Art Mozi Nap támogatni kívánja az art mozi egyesületek nélkül működő körzetek mozijait is, hogy segítse fejlesztésüket és általánosan erősítse az art filmek láthatóságát.

Az Európai Art Mozi Nap társszervezője az Europa Cinemas, amely 42 ország 596 városában 977 mozival, összesen 2.350 moziteremmel rendelkezik – ez az első mozihálózat, mely az európai filmekre fókuszál. A szervezetet 1992-ben alapították a MEDIA program és a Centre national du cinéma et de l’image animée (CNC) támogatásából

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >