Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mit rejt magában a kenyai missziós munka?
Mit rejt magában a kenyai missziós munka? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. november 19.

ImageValakinek abból áll az élete, hogy másokon segít. Itthon vagy külföldön, anyagi vagy „szellemi” tekintetben – bár sokszor ezek mind összekapcsolódnak, hiszen ha úgy érzi a „lélek”, hogy „menni kell”, mert valahol valakinek szüksége van a támogatásra, akkor képes messze-messze elutazni, s akár még le is telepedni néhány évre ott, ahol várnak rá. Mondjuk Kenyában. Bálintné Kiss Beáta például Nairobiban folytat önkéntes missziós szolgálatot.

„Az én életem a misszióról szól.” – kezdte beszélgetésünket Bálintné Kiss Beáta, amikor a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség imaházában találkoztam vele. Itt tartott ugyanis előadást munkájáról, s világított rá az afrikai emberek problémáira. Elmesélte, hogy 14. éve él fejlődő, tehát harmadik világbeli országban: hat évig Zimbabwe területén lakott, négy évig Pápua Új-Guineaban, s már több, mint három éve Kenyában.

Bálintné Kiss Beáta egy "adománygyűjtő" kenyai naptárral:

Image
.

Egy hónapja jött haza Magyarországra, s mire ezt a cikket Önök olvassák, már vissza is utazott, Nairobiba. A férje ott egy ENSZ- projekt vezetője, ő pedig a helyi gyülekezet munkájába kapcsolódott be, mint önkéntes. Társaival árva gyermekekkel, özvegyasszonyokkal, s utcagyerekekkel foglalkoznak.

Afrika legnagyobb problémája ugyebár az AIDS. Nagyon sokan elhaláloznak e betegségben, ezért az árva gyerekek problémája a legsürgetőbb. Az asszonyok megözvegyülnek, majd az ő halálukkal utódaik az utcára kerülnek, ahol éheznek. Ezt a problémakört próbálják meg felkarolni és enyhíteni az önkéntesek.

Természetesen, mivel keresztény emberek, a fizikai segítségen kívül Isten szeretetét is tolmácsolják a helyi lakosoknak. Bálintné Kiss Beáta elmesélte, hogy a missziói egyházak klasszikusan foglalkoznak karitatív tevékenységgel is: a misszióval mindig együtt járt az oktatás, az egészségügy, a szegények felkarolása, s így Kenyában is hagyományai vannak a missziós munkának.

Missziós munkájának beszámolóját nagyon sokan meghallgatták:

Image
Fotók: Temesvári Márta

Amikor ő odakerült, az egyházon belül már működött egy alapítvány, ami aztán az utóbbi években igencsak fellendült. S mivel a tevékenység rendszeres, s konkrét eredményei is vannak, egyre több támogató kapcsolódott be a segítség-nyújtásba külföldről: például USA, Finnország, Svédország, Németország. Így a növekvő tevékenység saját magát erősíti.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >