Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székesfehérvárra érkezik a Szétlőtt városok vándorkiállítás
Székesfehérvárra érkezik a Szétlőtt városok vándorkiállítás Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. október 14.
ImageTöbb hazai állomás érintése után Székesfehérvárra érkezik szombaton a „Szétlőtt városok: Poznan – Budapest 1956” című vándorkiállítás. A fotókkal gazdagon illusztrált, három nyelven írott tablók a magyarországi forradalom és szabadságharcnak és előzményének, a poznani júniusnak állítanak emléket. A tárlat egy hétig látható a Városházán.

 

A lengyelországi Poznan munkásai az alacsony bérek, a norma megemelése és az évek óta tartó megalázottság ellen 1956. június 28-án kezdték meg a tüntetésüket, amely fokozatosan kiszélesedett és konkrét követeléseket megfogalmazó forradalmi megmozdulássá alakult. A tüntetéssorozat kiteljesedését a hatalom kíméletlenül vérbe fojtotta. A poznani események szolgáltak előzményül a magyar nép 1956 őszi szabadságküzdelmének. Október 23-án a budapesti Műszaki Egyetem hallgatói a lengyel nép melletti szolidaritási tüntetésre határozták el magukat, amely továbbgyűrűzve világtörténelmi eseménnyé vált.

 



A lengyel és a magyar nép sorsközösségét, összetartozását és a két város hősies áldozatvállalását mutatja be a „Szétlőtt városok: Poznan – Budapest 1956” című vándorkiállítás, melyet október 15-én, szombaton 15.00 órakor nyitnak meg a székesfehérvári Városháza emeleti folyosóján. A tablók  gazdag fotósorozattal, lengyel, magyar és angol nyelvű szövegezéssel elevenítik fel a történelmi eseményeket. A megnyitón Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere és Michal Andrukonis, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének megbízott ügyvivője mond köszöntőt. A tárlat október 23-ig látogatható. A program 16.30 órától a Megyei Művelődési Központban ünnepi koncerttel folytatódik, melynek keretében fellépnek a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, valamint az opolei Chopin Állami Zeneiskola diákjai.

A rendezvényekre és a kiállítás megtekintésére szeretettel invitálnak minden érdeklődőt!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >