Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig
Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2016. október 20.
ImageMaria de Faykod magyar származású francia szobrászművész legismertebb, világhírű munkáját, a Lourdes-i Keresztutat mutatja be az a fotókiállítás, melyet október 21-én, pénteken nyitnak meg a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában.

 

Az egy hónapig látogatható tárlatot Spányi Antal megyés püspök és Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke ajánlja az érdeklődők figyelmébe a 16.00 órakor kezdődő eseményen.

Maria de Faykod magyar születésű, francia állampolgárságú szobrászművész, akinek tehetsége nagyon korán megmutatkozott, 14 évesen már megkapta első megrendeléseit. 1975-ben politikai menekültként telepedett le Párizsban, ahol 1978-ban a Nemzeti Képzőművészeti Akadémián kezdte meg tanulmányait. Ezzel egyidőben filozófiát és metafizikát tanult a Sorbonne-on. ’88-ban a provance-i Aupsban telepedett le, ahol 1996-ban nyitotta meg szabadtéri múzeumát. A kiállított alkotások tökéletes harmóniát alkotnak a természettel, elmélkedésre ösztönöznek.

Az alkotó így vall magáról: „Azért vagyok szobrász, mert Krisztus bennem van, és hiszek az emberekben, akikben szintén ott van. Látom. Ez az alapvető mélység arra késztet, hogy a szobraimban ezt adjam vissza, ezt tegyem láthatóvá. E mélység megerősödik, kapcsolatot, hidat teremt égi és földi között.”

Legismertebb, világhírű munkája a Lourdes-i Keresztút, amely 2003-2008 között készült carrarai márványból. A tizenhét szoborból álló kompozíció mindenkire hat a monumentalitásával, elmélkedésre, imádkozásra serkent, ezzel véghezviszi a célját. A Szent Korona Galériában október 21-én, pénteken 16.00 órakor nyíló kiállítás alapja a tizenhét nagyméretű szoborfotó, ami az egyes stációkat mutatja be, a többi, összesen hatvanöt kép a szobrok egyes részleteinek bemutatására készültek. 

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója. A tárlatot Spányi Antal megyés püspök és Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A fotók november 19-ig tekinthetőek meg a Szent Korona Galériában.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >