Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mától használatba veszik a mellkaskompressziós készüléket
Mától használatba veszik a mellkaskompressziós készüléket Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. október 20.
ImageA felújított Székesfehérvári Mentőállomás egy, az újraélesztést támogató mellkaskompressziós készülékkel gazdagodott az Önkormányzat kétmillió forint összegű támogatásával. Az állandó teljesítményt nyújtó eszköz helyettesíti a kézzel végzett mellkasi összenyomást, mozgó gépjárműben is alkalmazható, és az egyik 24 órás szolgálatot teljesítő mentőautóban használják ezentúl.

 

Az átadó rendezvényen részt vett Brájer Éva alpolgármester, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, Dr. Vörös Péter régiós igazgató, László Gyula vezető mentőtiszt és Takács Márk mentőállomás-vezető.


Átadták azt a Lucas II. Mellkaskompressziós készüléket a felújított Székesfehérvári Mentőállomáson, amelynek a beszerzését – az Országos Mentőszolgálat Alapítvány megkeresésére – Székesfehérvár Önkormányzata kétmillió forinttal támogatta.  A fejlesztés a város és a térség gyors és minőségi betegellátását segíti, az eszközt az egyik 24 órás szolgálatot teljesítő mentőautóban használják holnaptól.

László Gyula
vezető mentőtiszt azt mondta, nagy értékű és nagy fontosságú a beszerzett eszköz. Vasárnap, az újraélesztés világnapján megrendezett program kapcsán a reményét fejezte ki, hogy a jövőben javulást mutatóan változik az arány: a lakosság mennyire van tisztában az újraélesztés létfontosságú lépéseivel. „Hivatásos életmentőkként naponta indulunk harcba az emberélet megmentéséért, és a munkánk során számos nehézséggel kell szembesülnünk. Az emelt szintű újraélesztés végzése legalább három embert kíván folyamatosan, ez nem minden mentőegység számára adott. A megye legmagasabb szintű mentőegysége, a mellettünk álló mentőorvosi autó két emberrel funkcionál – ez az eszköz tökéletesen alkalmas arra, hogy kiváltsa a harmadik szakembert.” – fogalmazott.  Az újraélesztés rendkívül fárasztó fizikai munka, ami egy elhúzódó újraélesztésnél megsokszorozza a hibalehetőségeket; vannak továbbá olyan speciális betegek, akiknél a szállítás közben is alkalmazható a készülék.

Östör Annamária
egészségügyi és sporttanácsnok köszönetet mondott a mentők munkájáért. „A mellkaskompressziós készülék segítségével ez a munka még hatékonyabb, gyorsabb és eredményesebb lehet, az itt lakók, a segítségre szoruló betegek érdekeinek megfelelően. Az Önkormányzat egyhangú döntéssel szavazta meg a támogatást az ellátás javítása érdekében.” – fejezte ki örömét a tanácsnok.

Brájer Éva
alpolgármester a támogatással kapcsolatban elmondta: „Amikor a felkérést megkaptuk, nem volt kérdés, támogatja-e a város az eszköz beszerzését. Nagy öröm, hogy a megyében vannak olyan települések, amelyek a lehetőségeikhez mérten hozzájárultak a költséghez, valamint civil szervezetek és magánszemélyek is segítettek. Ezt látva nagy biztonság és nagy megnyugvás, hogy egy ilyen komoly készülék szolgálja holnaptól a betegek érdekeit.”

Az Országos Mentőszolgálat nevében Dr. Vörös Péter régiós igazgató megköszönte a város kétmillió forintos, jelentős összegű felajánlását, amivel létrejöhetett az eszköz beszerzése. „Nagy örömünkre szolgál, hogy az Országos Mentőszolgálat Központi Alapítványa idén is az ötödik legnagyobb támogatott szervezet lehet az adó 1%-át tekintve, mintegy 100 millió forintos támogatást kapott. Ebből valósulhatnak meg az eszközbeszerzések: minden tiszteletünk és köszönetünk ezért a megye dolgozóinak!” – fogalmazott az igazgató.

Takács Márk
állomásvezető mentőtiszt és Klupács Péter mentő-technikus demonstrálták az eszköz működését, amely 40 percig képes folyamatos és megbízható mellkasi összenyomást végezni.

A készülék helyettesíti a kézzel végzett mellkasi összenyomást az újraélesztés során, állandó teljesítményt nyújt, és betegszállítás közben, mozgó gépjárműben is alkalmazható. Az elhúzódó újraélesztés során és kihűlt betegnél életmentő lehet. Előnye, hogy használatával egy fő felszabadul az egészségügyi csapatból, aki további beavatkozásokat tud elvégezni a készülék működése közben. A 4 millió 51 ezer forint összértékű eszköz megvásárlására 152 ezer forint adományt gyűjtöttek a térségben, a város kétmilliós támogatásán felüli összeget az Országos Mentőszolgálat Alapítvány biztosította.

A Székesfehérvári Mentőállomást 38 millió forint állami és európai uniós forrásból újították fel: a 2016 elején átadott fejlesztés során külső szigetelést kapott az épület, napkollektoros rendszert és új nyílászárókat szereltek be, a mentőautók garázsának kapuit elektromosra cserélték, megújult a gépkocsik mosására szolgáló garázs és új mentőorvosi-mentőtiszti autókat szereztek be – az Országos Mentőszolgálat programja keretében.  

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >