Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Székesfehérvár felsőoktatása 56-ra emlékezett Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. október 25.
ImageA 60 éve történt eseményekre emlékeztek hétfőn délelőtt az ’56-os emlékműnél a város felsőoktatási intézményei. A hagyományteremtő rendezvényen a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa, a Kodolányi János Főiskola és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának hallgatói hajtottak fejet a 20. századi magyar történelem meghatározó időszaka és a Magyar Szabadság Éve előtt.

 

Ünnepi beszédében Salamon Kitti azt mondta: „’56 magabiztosságot, valóságtudatot és tisztességet adott a magyaroknak.” A megemlékezés koszorúzással zárult.


1956-os megemlékezést tartottak Székesfehérvár felsőoktatási intézményei hétfőn délelőtt. Az ünnepségen Örsi Fanni Kenneth Klára Anyu, tüntetni megyek! című versét tolmácsolta az ’56-os emlékműnél.

Salamon Kitti
, a Corvinus Egyetem fehérvári hallgatója beszédében a tisztelet fontosságát hangsúlyozta, hiszen – mint mondta – az ’56-osok nélkül nem lehetnénk azok, akik vagyunk. Nem mindennapi hősöknek nevezte a forradalmárokat, akik felismerték, hogy sorsfordító tettek múlnak rajtuk. „Küzdelmük rendkívüliségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az tizenhárom nap legalább 26 évet ér: 26 év megváltozott rendszert, az én egész életemet. Nekünk, magyaroknak más nemzetekkel ellentétben a 13-as szám hozta meg a szerencsénket. Nekünk minden év 378 napból áll.  Mert minden évhez hozzákapcsolódik az a 13 nap, a közös szabadság szeretetének a napjai. (…) ’56 magabiztosságot, valóságtudatot és tisztességet adott a magyaroknak.” – fogalmazott Salamon Kitti.


A veszteségek és a gyász mellett a 60 évvel ezelőtti események egyik legnagyobb adományaként az igazságot hangsúlyozta. A mai nemzedékről, a mai korról azt mondta, hogy kevéssé becsüljük meglévő értékeinket – így 1956 arra is kötelez, hogy újra higgyünk a közösségben. A hallgató a forradalomban példamutató Székesfehérvárról azt mondta, hogy a város reményt ad: egy olyan városként, ahol fiatalnak és idősnek is jó lenni, és amely dinamikus környezetet, közös célokat és nyugodt reménységet nyújt. Végül megkérte a jelenlévő fiatalokat, hogy mindenki mondja el a saját ’56-os történetét, hiszen rajtuk is múlik, a jövő generációja megbecsüli-e a történelmét; saját történeteként a téren a 60 éve eldördült sortűzre emlékezett, majd háláját fejezte ki a szabadságért.

Az ünnepi megemlékezés koszorúzással zárult: Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester rótták le tiszteletüket, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusát Czinkon-Léber Judit tanulmányi és kollégiumi előadó, a Kodolányi János Főiskolát Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes, Nagy Lili és Boda Evelin hallgatók, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karát Dr. Busics György intézetigazgató, Dr. Engler Péter intézetigazgató-helyettes, a HÖK-öt Fésűs Csaba és Kovács Krisztián hallgatók képviselték. Koszorúzott továbbá a Fidesz Székesfehérvári Szervezete nevében Molnár Tamás önkormányzati képviselő.  

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >