Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szentmise Prohászka Ottokár boldoggá avatásáért és az Imaszövetségért Nyomtatás E-mail
Írta: Kasek Andrásné   
2008. november 22.

Image2008. november 8-án, szombaton este 6-kor Barlay Ö. Szabolcs atya szentmisét mutatott be Budapesten, a Béke Királynéja Kápolnában (Bp., VIII., Tömı u. 31.). Erre az alkalomra is kilenceddel készültünk. A szentmise kezdetéig a templom megtelt. Ez is meglepetés volt, mivel egy-két kör-emailt és a "szájhagyományt" leszámítva, semmilyen hirdetést nem adtunk fel!

További meglepetések: Az Irgalmas Rend-i Cherubina nıvér is eljött szentmisénkre és magával hozta Prohászka Ottokár püspök atyánk egy ereklyéjét, melyet a szentmise alatt Szabolcs atya az oltárra helyezett, majd a szentmisét követıen a hívek kézbevehették.

A szépen kiképzett tartóban ırzött ereklye történetérıl a szentbeszédben megtudtuk, hogy amikor Prohászka püspök a férfiaknak tartott nagyböjti lelkigyakorlatán, 1927. április 2-án szentbeszéd közben az Egyetemi Templom szószékén agyvérzést kapott, átvitték ıt a pesti szemináriumba. (A mostani rektor lakosztályának márvány táblája mindezt tanúsítja.)

Image
.

Az orvosprofesszor az akkori szokásos gyógymód szerint eret vágott rajta. A nıvérek gézzel felfogták a vért, mivel szentként tisztelték püspöküket. Az orvosi beavatkozás nem segített, Prohászka Ottokár püspök másnap, 1927. április 3-án elhunyt. Az ereklye, amit Cherubina nıvér hozott, annak a bizonyos véres géznek egy darabja. Szabolcs atya elmondta, hogy ez az ı számára is hatalmas meglepetés, mert az ereklye létezésérıl tudott ugyan, de az ereklyét most látta elıször!

Döbbenetes és felemelı élmény volt, hogy a szentbeszéd alatt – a hatásszünetekben – tapintani lehetett a csendet, a feszült érdeklıdést, figyelmet! Szabolcs atya a huszas éveiben járó Prohászka római naplójából idézett, aki már akkor azt tartotta leglényegesebbnek, hogy az evangéliumot, keresztény hitünket ne tannak, teóriának tekintsük, hanem – ahogy ı kispap korában leírta – "érzékesítsük". Lényegében egész életének ez volt ars poétikája.

Image
.
 

Ezt értették félre azok, akik 1911-ben emiatt feljelentették a római Index-kongregációban. „Érzékesíteni” az evangéliumot! Ez volt a küldetése! Ennek a programnak a teljesítését bizonyította Szabolcs atya. A hívek egy szívvel-lélekkel imádkoztak, az egység és a jelenlét érzékelhetı volt! Szabolcs atya meghívta a szentmisére M. Szabó Eszter énekesnıt – aki szintén "prohászkás" – aki a felajánlás alatt Mozart csodálatos Ave Maria-jával ajándékozott meg minket, és az áldozás alatt Mozart Ave verum-át énekelte. A befejezı áldás után közösen elimádkoztuk a boldoggá avatási imát.

Szabolcs atya a szentmise után még egy félórát együtt volt a hívekkel, és elmondta, hogy ha a Jó Isten engedi, minden hónap második szombatján szeretné bemutatni ebben a kápolnában a boldoggá avatásért felajánlott szentmisét. Isten éltesse Szabolcs atyát 89. születésnapja alkalmából és még sokáig erıben, egészségben, hogy hónapról-hónapra eljöhessen hozzánk a 2. szombatokon Prohászka- miséket celebrálni; legközelebb december 13-án!

Image
Fotók: Varga Judit, Varga Lajos, Kasek András
 

Áldott, kegyelmekben gazdag, szép este volt! Istennek legyen hála!

Kasek Andrásné

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >