Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Határon túliak támogatása
Határon túliak támogatása Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2016. december 07.
ImageÉvek óta támogatja Székesfehérvár Önkormányzata a határon túl és a szórványban élő magyarságot. Karácsonyra készülve, Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka Székesfehérvár Városgondnokságával, illetve a Fehérvár Médiacentrummal közösen Pusztinába indul, hogy a Kárpátokon túl, Csángóföldön élő magyar gyerekeknek olyan adományokat vigyen, melyeket a város több intézménye gyűjtött össze.

 

Néhány gyermeket elhoznak Székesfehérvárra is, akik egy jótékonysági est keretében más magyar lakta területekről érkező fiatalokkal közösen, bemutatják szülőföldjük népi hagyományainak kincseit.  

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata évek óta elkötelezett abban, hogy a határon túl és a szórványban élő magyarokat lehetőségeihez mérten támogassa. Rendszeresen szervez adománygyűjtéseket, különböző programokon keresztül igyekszik segíteni a határon túli magyarok mindennapjait, emlékezetessé tenni egy-egy ünnepet. Advent időszakában, az év legszebb ünnepére várakozva, ez a segítő szándék még inkább meghatványozódik.

Így történt ez az elmúlt hetekben is, amikor a Pusztinában élő csángó gyerekeknek adománygyűjtésbe kezdett az önkormányzat támogatásával több intézmény: a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda, valamint a Talentum Református Általános Iskola. Az összefogásnak köszönhetően több száz ajándékcsomag gyűlt össze, köztük játékok és finomabbnál finomabb édességek, gyümölcsök.   

A pusztinai Magyar Házba az adományokat a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka, Deák Lajosné viszi ki, Székesfehérvár Városgondnokságának és a Fehérvár Médiacentrumnak a támogatásával. Holnap indul a delegáció, amelynek tagjai szerdán érkeznek meg Pusztinába, hogy átadják a székesfehérváriak jókívánságain túl a gyerekeknek az összegyűjtött karácsonyi ajándékokat is. Visszafelé négy csángó fiatal is melléjük szegődik. Akiket néhány napon keresztül Székesfehérvár lát vendégül, ugyanúgy, mint a délvidéki Bácskossuthfalváról, az erdélyi Csíkszeredából, valamint a kárpátaljai Beregszászról érkező gyerekeket és felnőtteket.  

Ők huszonnégyen lesznek azok, akiket Székesfehérvár polgármestere is köszönteni fog az ittlétük alatt a Városházán. A határon túlról érkezők részt vesznek azon a jótékonysági esten is, melyet a Székesfehérvári Egyházmegye, valamint a Székesfehérvári Református Egyházközség szervez ugyanezen a napon 18 órai kezdettel. Az immár 11. alkalommal megrendezésre kerülő adventi koncert bevételét ezúttal a Kárpátaljai Református Egyházkerület Idősek Otthona, valamint a Lea Otthon Családok Átmeneti Otthona javára fordítják. 

A határon túli fiatal szavalók, népzenészek és néptáncosok mellett – akik saját szülőföldjük népi hagyományait elevenítik majd fel - az este fellépői között olyan prominens személyiségek is vannak, mint Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, Boncsér Gergely operaénekes és Bordás Barbara énekművész.  

A pénteki jótékonysági estre mindenkit szeretettel várnak, az adventi várakozás és a segítség jegyében.  

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >