Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Vért adtak, életeket mentenek Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2016. december 07.
Image„… mert a segítés a vérünkben van…” jeligével szervezett véradást kedden délután a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete. A keddi eseménnyel a véradás fontosságára hívták fel a társadalom figyelmét; egyetlen véradással ugyanis három beteg embernek segíthetünk! Az önkéntes akciónak az Új Nemzedék Közösségi Tér adott otthont, melyhez a LÁRKE tagjai és más fogyatékkal élők is csatlakoztak.

 

Kedden délután a Fogyatékos Emberek Világnapja (december 3.) alkalmából a véradások fontosságára hívták fel a figyelmet az Új Nemzedék Közösségi Térben. Az akció a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE) szervezésében, Székesfehérvár Önkormányzata, a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete és az Új Nemzedék Közösségi Tér támogatásával valósult meg. Szokó Zsolt, a LÁRKE elnöke szerint a széleskörű társadalmi összefogás jó bizonyíték arra, hogy közös erővel bármit el lehet érni.

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is sokan vettek részt a véradóakción, beleértve az Önkormányzat munkatársait is. Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka szép gesztusnak nevezte, hogy a LÁRKE véradó akciót szervezett az Új Nemzedék Közösségi Térben. Mint mondta, ezzel a kezdeményezéssel abból adnak vissza valamit, amit a társadalomtól kapnak. Véleménye szerint a kölcsönös együttműködésben – a döntéshozókat is hangsúlyosan beleértve – nagyon sokat tudunk valamennyien tenni annak érdekében, hogy a látássérültek életét könnyebbé tegyük.   

A nők legfeljebb háromszor, a férfiak akár ötször is adhatnak vért évente, két teljes véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie. Magyarországon évente 500.000 egység vérre van szükség a betegellátás számára. A nők évente háromszor, a férfiak ötször adhatnak vért. A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tűvel 4,5 deciliter vért vesznek le, illetve egy keveset a vizsgálathoz szükséges mintacsövekbe tesznek. A véradás 30-45 percet vesz igénybe az adatfelvétellel és kivizsgálással együtt. A véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott már vért. Délután 16.00 óráig 23-an adtak vért, az önkéntes akció keretében még 17.00 óráig várnak minden érdeklődőt a szervezők.

A program fővédnöke dr. Cser-Palkovics András polgármester, védnöke Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok voltak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >