Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Az a templom lehet csak "Isten háza", ahol közösséget hoz létre az Úr népe Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. november 24.

ImageA Bazilika felszentelésének évfordulóján – azaz holnap este, 18 órakor – szentmisét celebrál Spányi Antal megyés püspök a Székesegyházban. Ennek keretében kerül sor a nemrég végzett világi lelkipásztori kisegítők megbízó leveleinek átadására is. Tavaly 22 világi hívővel bővült azok köre, akik plébánosuk irányítása mellett és a képzésen elsajátított ismeretek segítségével elkötelezetten kezdték meg szolgálatukat a plébániákon, idén pedig 47-en tesznek ünnepélyes fogadalmat.

Az a hely, ahol most a Székesegyház áll, Géza fejedelem temetkezési helyszínéül szolgált egykoron. Itt volt az uralkodó sírkápolnája, majd 1235-ben IV. Béla egy gótikus templomot építtetett rá, amit aztán a törökök dzsámiként használtak. Később az épület alaposan megrongálódott, s újat emeltek helyette. 1777-ben székesegyházi, 1938-ban pedig bazilikai titulust kapott.

Spányi Antal tavaly ilyenkor, a szentmisén felhívta a hívek figyelmét arra, hogy a Bazilika a Székesfehérvári Egyházmegye szívének a középpontja, a többi templom feje és tanítója, s azzal, hogy a hívek eljöttek felszentelésének évfordulójára, példázzák az egyház egységét, s meg is erősödnek abban. De ne csak ezt, hanem az összes templomot körül kell vennünk szeretetünkkel. És, ha Mózes levetette saruját a sivatagban az égő csipkebokornál, akkor nekünk még nagyobb tisztelettel kell bemennünk a templomokba, lelkileg lecsendesedve és összeszedetten.

A templom úgy lesz igazán az Isten háza, ha benne közösséget hoz létre az Úr népe. A közösséget pedig az egyének alkotják, akiknek a saját vágyaikat alá kell rendelniük a közösség érdekének és az egyház tanításának. Ezért szükséges, hogy mindenki igazodjon az egyházi elöljárókhoz, s fogadja el döntéseiket. Ha pedig a vezető gondterhelt és rendkívül elfoglalt, akkor fontos, hogy találjanak a hívek maguk között méltó és felkészült segítőket.

Olyan embereket, akik pontosan az egyház előírásai szerint járnak el, mindennemű egyénieskedést mellőzve, s akik nem a maguk dicsőségére munkálkodnak, hanem a közösség javára. Ilyenek a világi lelkipásztori kisegítők is, akiknek Spányi Antal a szentmise végén átnyújtja holnap megbízó leveleiket…

 
< Előző   Következő >