Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A helyes táplálkozás még nem elég
A helyes táplálkozás még nem elég Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. november 27.

ImageA magyar lakosok több mint fele saját bevallása szerint egészségesen táplálkozik, mégis minden második magyar súlyproblémákkal küzd – derült ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. 2008 szeptemberében lezárult reprezentatív lakossági kutatásából. - A felnőtt lakosság 54 százaléka saját bevallása szerint inkább egészségesen étkezik, és további 14 százalékuk úgy véli, mindent megtesz azért, hogy változatosan és mértékletesen étkezzen.

Háromszéki Zsolt, a Webbeteg Kft. munkatársa elmondta honlapunknak,hogy felméréseik szerint az egészséges táplálkozásra minimális figyelmet fordítók, vagy azt teljesen figyelmen kívül hagyók aránya 32 százalékot tesz ki. Különösen sokan gondolják így a férfiak (38 százalék) és – meglepő módon – a 26-35 éves korosztály (42 százalék) tagjai közül, ugyanakkor iskolai végzettség és jövedelem szerint nem tapasztalható számottevő különbség.

Még meglepőbb, hogy a testtömeg-indexük alapján túlsúlyosak között is 48 százalék vallja magáról, hogy helyesen táplálkozik, és 16 százalékuk pedig maximális figyelmet fordít az egészséges étkezésre. (Fontos azonban megjegyezni, hogy a kutatás módszertana nem adott lehetőséget annak feltárására, kinél mit is jelent pontosan az egészséges táplálkozás.)

Betegség vagy esztétikai probléma?

 Az elhízásról a lakosság nagy része (64 százalék) betegségnek tekintik az elhízást, és az extrém túlsúlyban szenvedők körében még magasabb (84 százalék) ez az arány. Esetükben ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy alighanem már több ezzel összefüggő egészségügyi problémával is szembesülniük kell vagy kellett. Velük ellentétben a 25 év alattiak között kiugróan magas azok aránya (39 százalék), akik szerint a kisebb-nagyobb mértékű elhízás nem tekintendő betegségnek.

Az egészséges táplálkozás közel sem jelent egyet az egészséges életvitellel

A táplálkozás és a testmozgás kapcsolatának vizsgálata alapján látható, hogy az egészséges táplálkozás nem jelent egyet az egészséges életvitellel. Az elmondásuk szerint egészségesen étkezők csupán 50-60 százaléka mozog rendszeresen, az egészséges táplálkozást mellőzők körében pedig a sport is háttérbe szorul. Összességében a megkérdezettek 47 százaléka állította magáról, hogy rendszeresen végez testmozgást. Sajnos a fiatalabbak (40 év alattiak) sem tekinthetőek a testmozgás szempontjából példamutatónak, hiszen esetükben a rendszeresen mozgók aránya nem éri el az 50 százalékot.

Ebben a korosztályban ugyan ritkább az elhízás, a mozgásszegény életmód azonban hosszabb távon számos krónikus betegség, illetve egyéb szövődmény kialakulásához vezethet. A 45 év feletti korcsoport - amely a leginkább veszélyeztetett az anyagcsere valamint egyéb kardiovaszkuláris betegségek szempontjából - nagyobb figyelmet fordít ugyan az egészséges táplálkozásra, mégis ebben a korosztályban a legmagasabb az elhízottak aránya. Ez főként a mozgásszegény életmódra vezethető vissza, amely így nem kompenzálja az általuk elfogyasztott ételek mennyiségét.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >