Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Költségvetési koncepció - káosz, mint az állami költségvetésnél
Költségvetési koncepció - káosz, mint az állami költségvetésnél Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. november 28.

ImageA székesfehérvári Közgyűlés elé vitt költségvetési koncepció nem volt alkalmas arra, hogy a Közgyűlés elfogadja, hiszen pont az nem derült ki belőle, ami egy ilyen tervezet lényegét adja: hogy milyen elvek mentén, milyen keretek között és milyen alapvető dolgokat figyelembe véve készíti majd el a városvezetés a költségvetés tervezését januárban-februárban.

„Ez a koncepció sajnos azokra a bizonytalanságokra épül, amit ma az ország gazdaságában, az állami költségvetéssel kapcsolatban is tapasztalhatunk.„ – kezdte sajtótájékoztatóját Dr. Cser-Palkovics András a Közgyűlés szünetében - „Itt vagyunk november végén, lassan december elején, s még mindig nem tudjuk, hogy milyen keretek között tudnak az önkormányzatok költségvetési szempontból dolgozni. Csak azt lehet érzékelni, hogy az a 100-150 milliárd forint, amit kivonnak az önkormányzati szférából állami szinten, az sajnos negatívan fogja éreztetni hatását Székesfehérvár Önkormányzatánál is.”

A frakcióvezető kifejtette: amennyiben elfogadásra kerül az állami költségvetés, azok, akik azt megszavazzák, döntenek a közalkalmazottak, köztisztviselők 13. havi bérének megvonásáról, és egyéb olyan normatíva csökkentésről, amelyek nagyon nehéz helyezetben hozzák az önkormányzatokat és az önkormányzatok alkalmazásában álló köztalkalmazottakat és köztisztviselőket 2009-ben.

Azt is lehet ma már látni, hogy a pénzügyi válságból fakadó reálgazdasági válság ma még beláthatatlan következményekkel jár, és drámai hatások érhetik az önkormányzatok költségvetését jövőre.

 

Image
.

Ezért a Polgári Frakció egy olyan költségvetési koncepciót várt el a városvezetéstől, ami nemcsak elszenvedi a válságot, hanem megpróbál tenni a hatások mérséklése érdekében. Szerintük ebben leginkább a takarékosság mellett a helyi gazdaságot élénkítő tervek, elképzelések mielőbbi elfogadására van szükség. Ezt nem találták meg ebben a költségvetési koncepcióban, amely körül kialakuló vita során kiderült, hogy nemcsak a Polgári Frakció „elégedetlen”. Két kérdésben is erőteljes ellenvélemények hangoztak el.

 Az egyik az maga a költségvetési koncepció volt, amely kapcsán nemcsak az SZDSZ is úgy gondolta, hogy ebben a formában nem fogadható el. Ez láthatóan meglepte a székesfehérvári polgármestert, s a röpke szünet után egyértelművé vált, hogy e koncepciónak nincsen támogatottsága. Csak az MSZP állna mellé, a többiek nem. (Az MDF nem volt jelen, így nem tudni, hogyan vélekednek róla.) Így tehát, mivel Warvasovszky Tihamér nem tudta biztosítani a közgyűlési többséget, a téma levételre került a napirendről anélkül, hogy döntés született volna az elfogadásáról. (Hiszen ugye elfogadhatalan!)

A másik vitakérdés az adót csökkenteni vagy nem csökkenteni kérdés volt. Néhány hete már folyik a vita városunkban. A Polgári Frakció négy héttel ezelőtt megfogalmazott egy gazdaságélénkítő csomagot, amit hét pontban rögzített. Ezt pár napja kiegészítették két ponttal, amelyek az adócsökkentés irányába hatnak. Erre sajnos nemcsak, hogy nem kaptak választ a frakcióktól, hanem kiderült, hogy a „címzettek” azt se tudják pontosan, hogy mit tartalmaz a javaslat. Ez Dr. Cser-Palkovics András szerint azért is aggasztó, mert ezzel a kérdéssel más városok már hetek óta foglakoznak, egyeztetnek, s versenyhátrány érheti Székesfehérvárt.

Továbbá az is érdekes volt e téma kapcsán, hogy a szocialistákon belül is mást mondtak a képviselők. Másként szólt Pénzes Mihály, Rockenbauer Lajos és Knizse Gyula is. Tehát már követhetetlen, hogy mi a magyar szocialista párt véleménye az adócsökkentésről.

 

Image
Fotók: Temesvári Márta

A Polgári Frakció nagyon fontosnak tartja ennek az átdolgozását, áttekintését, mert decemberben mindenképpen dönteni kell! Mert január elsejétől, amennyiben vannak módosítások, például az iparűzési adórendeltben, akkor azoknak ott hatályba kell lépniük.

Dr. Cser-Palkovics András elmondta, hogy örülnek annak, hogy vannak olyanok a kormánypártokon belül is, akik megértik az idők szavát, és példát akarnak mutatni az Államnak, s rávilágítani arra, hogy bizonyos adócsökkentésre szükség van. Az adócsökkentéshez persze szükség van garanciális elemekre: hogy mit tud vállalni cserébe a gazdaság - elsősorban a foglalkoztatási szint megőrzése érdekében, hiszen tudjuk, hogy most ez a legnagyobb probléma, ami minden várost elért. (Elég csak az elmúlt napokban elhangzott negatív döntések bejelentéseire gondolni.)

„Mi készek vagyunk egyeztetni mind a költségvetési koncepció átdolgozott formájáról, mind az adócsökkentésről.” – jelentette ki a frakcióvezető – „És amit mi javasoltunk, az nem három-négy milliárd forintos kiadást jelentene, hanem összesen nyolcvan – kilencven millió forintot. És tudunk olyan fesztiválról Székesfehérváron, ami ennyibe kerül, és csupán pár órán át tart. Úgy véljük, most sokkal fontosabb, hogy az emberek megőrizhessék munkahelyüket, hogy jövedelmük legyen, és el tudják tartani a családjukat. Ezt kell mérlegelni.”

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1893&Itemid=32

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >