Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow Protestáns énekek 1560-ból
Protestáns énekek 1560-ból Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. március 20.
Ma este Dinnyés József előadásában szólal meg Huszár Gál 1560-as énekeskönyve a Református Gyülekezeti Központban. A Reformáció Emlékéve programsorozatának rendezvényére minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Március 20-án, hétfőn, azaz ma 18 órakor a Reformáció Emlékéve programsorozatában Dinnyés József előadásában a Huszár Gál megszólaltatta énekeskönyv (1560) hangzik el. Az estet a Kálvin János téri (Széchenyi út) Református Gyülekezeti Központban tartják.

Huszár Gál reformátor, nyomdász, énekszerző, evangélikus szuperintendens több reformáció korabeli könyv megjelentetője, ő fordította magyarra a heidelbergi kátét, a 

református egyház alapvető hittételeit. 1560-ban, amikor az egri érsek börtönbe záratta Kassán,  úgy szabadult ki, hogy a tisztelői kibontották a börtön falát. Nyomdájával együtt Debrecenbe költözött, itt adta ki a még Magyaróváron elkezdett énekeskönyvét, ’isteni dicséretekkel és psalmusokkal’. 1574-ben jelentette meg A keresztyéni gyülekezetben való isteni dicséretek és imadsagok című könyvét. Egy évvel később Pápára költözött, ahol október 23-án a pestis áldozatává vált. Az 1560. évi 105 éneket tartalmazó kiadás volt az őse a magyar nyelvű, protestáns énekeskönyveknek.

Dinnyés József autentikus előadásában szólalnak meg a mind irodalom-, mind pedig zenetörténetileg jelentős gyűjtemény énekei. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

 
< Előző   Következő >