Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Folytatja tevékenységét a Fejér Megyei Civil Információs Centrum
Folytatja tevékenységét a Fejér Megyei Civil Információs Centrum Nyomtatás E-mail
Írta: Simon Rita   
2017. március 29.
ImageA korábbi évhez hasonlóan az Echo Innovációs Műhely pályázata nyerte el Fejér megyében 2017-ben is az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett „Civil Információs Centrum" címet, amelyet ezúttal 2019. december 31-ig kapott meg a szervezet.

 

A közhasznú civil szervezet és a Fejér Megyei Önkormányzat előszőr 2015-ben kötött stratégia megállapodást, azóta áll fenn a szoros partneri viszony, melyet most 2019 végéig meghosszabbítottak az Együttműködési Szándéknyilatkozat aláírásával. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke és Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

A Fejér Megyei Civil Információs Centrum a Fejér megyei civil szervezetek működését segíti különböző szolgáltatásaival, tájékoztató rendezvények szervezésével, tanácsadások és információk biztosításával és pályázatok mentorálásával. Szakmai tanácsadás révén jogi, pénzügyi, forrásteremtési, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatosan nyújt segítséget a szakembergárda. Az iroda nemcsak a székesfehérvári, hanem a megyei, térségi szervezeteket is információkkal látja el a partnerségi információs napokon, térségi fórumokon, szakmai workshopokon keresztül. Munkája során különleges figyelmet fordít a Fejér Megyei CIC a pályázati tájékoztatásra és az értékteremtő helyi közösségek bemutatására.

Az elmúlt öt évben sokrétű, hiánypótló feladatot látott el a Fejér Megyei Civil Információs Centrum a térségben, széles körű partnerségben a civil szervezetek, megyei és helyi önkormányzatok, közigazgatási intézmények, egyházak, média és gazdasági szereplők számára nyújtott szakmai szolgáltatásokat, melyeket továbbra is folytatni fog.

Az elmúlt időszakban kiemelt feladat volt a civil szervezetek új jogszabályi környezetnek való megfeleltetése, az elkövetkező években az Európai Uniós forrásokhoz való hozzáférés segítése lesz a kiemelt feladat. Ez csak a helyi önkormányzatok és civil szervezetek együttműködésével lehet sikeres, ezért is különösen fontos üzenete van a mostani megállapodás aláírásának.

 

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Civil törvény) szerint a Civil Információs Centrumok nyilvános pályázat útján kiválasztott civil szervezetek. A 2012-es sikeres pályázat eredményeképpen Fejér megyében a székesfehérvári Echo Innovációs Műhely nyert jogosultságot a cím birtoklására. Pályázatukat a közgyűlésen keresztül a Fejér Megyei Önkormányzat is támogatta. A Műhely önkormányzati intézményeknek, vállalkozásoknak és állami intézményeknek térítésmentesen szolgáltató független információs és tanácsadó iroda, melynek legfőbb célja a szektorok közötti együttműködés és a valódi partnerségek építése, fejlesztése.

2016. december 31-én megszűnt a jelenlegi CIC-ek címbirtokos joga. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt újabb pályázat ismételt célja volt, hogy a pályázó civil szervezetek a pályázati felhívásban foglalt feltételek teljesítése esetén a CIC címet elnyerhessék, ezúttal 2019. december 31-ig. A pályázaton való sikeres szerepléshez fontos volt, hogy a szervezet bírja a helyi illetve megyei önkormányzat és más társadalmi partnerek bizalmát is.

A Fejér Megyei Önkormányzatnak pedig a jövőben is kiemelt célja a civil szervezetekkel való kapcsolattartás, ezért továbbra is partneri együttműködéssel támogatja az Echo Innovációs Műhely, és általa a Fejér Megyei Civil Információs Centrum sokoldalú, hiánypótló tevékenységét Fejér megyében.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >