Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A szélsőséges magatartásokkal kapcsolatos álláspont kialakítása demokratikus elkötelezettség kérdése
A szélsőséges magatartásokkal kapcsolatos álláspont kialakítása demokratikus elkötelezettség kérdése Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2008. december 01.

ImageA Fidesz Ifjúsági Tagozata legutóbbi konferenciája témájául egy évek óta az aktuálpolitikai küzdelmek középpontjában álló kérdést, a demokrácia és szélsőségek viszonyának megvitatását tűzte ki célul. A témaválasztással e kérdéskör mélyebb - a politika világán túli - vonatkozásait is vizsgálni szeretnénk. Elsősorban a jogi szabályozás kérdéskörét, a szociológiai hátteret és az utóbbi időben az érdeklődés homlokterébe került nemzetközi viszonyokat.

A téma teljeskörű megtárgyalására való törekvéstől függetlenül a Fidesz Ifjúsági Tagozatának, mint a legnagyobb ellenzéki párt ifjúsági szervezetének az elmúlt évek során mindvégig határozott, következetesen hangoztatott álláspontja volt az ügyben. A jogi szabályozás terén helyesnek találjuk azt a Magyarországon az Alkotmánybíróság által kialakított és a kormánypártok által évek óta támadott gyakorlatot, mely szerint a vélemény-nyilvánításnak csak egészen szélsőséges, gyűlöletre uszító megnyilvánulásai vezethetnek büntetőjogi szankciókhoz.

Politikai álláspontunk ugyanakkor, hogy a szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben egyértelmű és világos politikai fellépés elkerülhetetlenül szükséges.Magyarországon a rendszerváltást megelőző baloldali diktatúra egyik következménye, hogy éppen e változás ellentmondásai folytán az egyaránt létező bal- és jobboldali szélsőségek közül a jobboldaliak a hangosabbak, melyet időnként a tömegtájékoztatás is tovább erősít.

Számunkra éppúgy elfogadhatatlanok a Che Guevara-pólók, mint a náci korszakra emlékeztető egyenruhák, a vörös csillag, mint horogkereszt. Úgy látjuk ugyanakkor, hogy a kormánypártok számára baloldali szélsőségek nem léteznek, a jobboldali szélsőségekben pedig azt a bélyeget látják, melyet az olcsó politikai haszonszerzés érdekében a politikai ellenfélre lehet sütni.

 Ezért úgy véljük, hogy a jobboldali szélsőségek és a kormány érdekei egyezőek; míg a szélsőjobboldal a nyilvánosságot keresi, addig a kormány e nyilvánosságot használja fel az egymással egyébként együttműködést nem kereső és nem fenntartó szélsőségek és a jobboldal összemosására. Az elmúlt hetek eseményei arra hívják fel a figyelmet, hogy a szélsőséges magatartásokkal kapcsolatos világos álláspont kialakítása nem a pártpolitika, hanem a demokratikus elkötelezettség kérdése.

Azokat azonban, akik erre csak 2008. őszén Dunaszerdahelyen jöttek rá, azokat emlékeztetjük arra, hogy 2006. októberében Budapesten az általuk irányított rendőrség fellépésekor ugyanez történt. A demokratikus elkötelezettségnek nemcsak a szlovák rendőrök által bántalmazott magyarok esetében kell megnyilvánulnia, hanem még inkább akkor, amikor magyar rendőrök bántalmaznak ok nélkül magyarokat. Ha ezért börtön helyett kitüntetés jár, akkor hasonló esetben a magyar kormánynak nincs erkölcsi alapja a nemzetközi fellépésre.

 A Fidesz Ifjúsági Tagozata ismét rögzíti, hogy az ember szabadsága odáig terjed, amíg a mások szabadsága nem szenved sérelmet, ezért minden olyan magatartást határozottan elítélünk, amely akár szavakban, akár tettekben mások becsületét vagy méltóságát sérti.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >