Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A költészet csodái Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. április 12.
ImageA magyar költészet napján, József Attila születésének 112. évfordulóján flashmobbal és középiskolai versennyel is megemlékeztek a diákok a magyar líra legszebb, legmaradandóbb alkotóiról és alkotásairól.

 

Rímröppentő versünnepet szervezett a Munkácsy Mihály Általános Iskola kedden délelőtt József Attila szobránál, hogy a költészet, a versek hordozta csodát megosszák egymással és közönségükkel. Az alsó tagozatosok a magyar költők tavasszal, szárnyalással, madarakkal kapcsolatos versei közül például Nemes Nagy Ágnes, Kiss Anna, Weöres Sándor és Kántor Péter soraival tették emlékezetessé az ünnepet. A flashmob végén a gyerekek virágot helyeztek el a szobornál.


A Költőnk és kora hagyományos versenye a középiskolásoknak, középpontban József Attila költeményeivel, életpályájával, kortársaival. Sipos András, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke köszöntő beszédében megemlékezett a nemrég elhunyt Román Károly tanár úrról és Tóth Lászlóról, aki létrehozója volt a műveltségi vetélkedőnek, majd József Attila örökérvényű gondolatai közül Pintér András a Thomas Mann üdvözlése című verset tolmácsolta a diákoknak. A Szabadművelődés Házában lebonyolított élő forduló előtt a négy fős csapatok internetes játékban vettek részt, a legjobb eredményeket elért fiatalok közül 13 csapat mérte össze tudását. A székesfehérváriak mellett budapesti, móri, pápai és sárbogárdi diákok is részt vettek a rangos döntőben. Az eredményről a http://www.tarsolyegyesulet.hu/ oldalon lehet  tájékozódni.

Április 11-én idén is posztolhattunk verset az utcára – a rendhagyó ünnepi felhívásnak szép hagyománya lett, Székesfehérváron az Igéző előtt csipeszelhetjük ki kedvenc verseinket, egészen 20 óráig. A költészet napi megmozdulás országos oldala a www.posztoljverset.hu, ahol bárki megoszthatja az ünnepre szánt legkedvesebb sorait.

17 órakor hagyományosan a Vörösmarty Társaság termében adták át a Vajda János-díjat, este 18 órától pedig több programon is részt vehettünk a városban. A Széna téri Tagkönyvtár vendége volt Hegedűs Ágota költő, valamint ugyanekkor tartották a Versmaraton ünnepi gáláját a Központi Könyvtár Olvasótermében. "Horgodra tűztél, Uram” – Krulik Zoltán az Öreghegyi Közösségi Házban lépett fel. 18 órától a Budai úti Tagkönyvtárban, 20 órától pedig az Igézőben lehetett meghallgatni Somos Ákos műsorát, 11/11 - tizenegy vers tizenegyedikére mottóval.

 

Szerdán 18 órakor nyílik az Én, József Attila, itt vagyok! tárlat Polyák Ildikó textilművész alkotásaiból a Művészetek Házában.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >