Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Színes ötletek - nagypéntekre és húsvéthétfőre
Színes ötletek - nagypéntekre és húsvéthétfőre Nyomtatás E-mail
Írta: FMK   
2017. április 14.
ImageA Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza 2017. április 14-én, nagypénteken 15 órakor tojásfestést és izgalmas tojásvadászatot szervez a Mesterségek Házában, április 17-én pedig tojásgurító versenyre vár minden játékos kedvű érdeklődőt a palotavárosi Királyok parkjába.

 

A hímes tojás elengedhetetlen kelléke a húsvéti ünnepeknek. Régi szokás szerint nagypéntek napján díszítették, írták és karcolták a tojásokat: e nap gazdag hagyományait ismerhetik meg a programra látogatók a megye szakavatott tojásfestői segítségével.

A húsvéti tojásokat manapság már sokféle technikával festik és díszítik. A ház látogatói április 14-én, e jeles nap alkalmával a hagyományos dekorálási technikákat – berzselés, írókázás – sajátíthatják el, valamint különleges szatmári aranytojást is készíthetnek.

A tojások díszítése mellett húsvéti ajándékokat, ünnepi asztalra való díszeket, tojástartókat, üdvözlőkártyákat lehet készíteni a Játszótárs Játékkészítő Műhely vezetésével.

A foglalkozások végével a gyerekek 18 órától tojásvadászaton vehetnek részt, ahol a nyuszi által elrejtett értékes ajándékokat zsebelhetnek be és vihetnek haza.

A szervezők kérnek mindenkit, hogy a festésre szánt, főtt vagy kifújt tojásokat mindenki hozza magával. A tojásfestéshez bármilyen tojás felhasználható, de általában minél nagyobb a tojás és minél erősebb a héja, annál jobban megfelel.

A program belépődíja fejenként 500 forint, amely tartalmazza a részvételt, a szakmai irányítást és a teljes anyagköltséget.

Húsvéthétfőn, április 17-én a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága, a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében közös húsvéti játékra várja a fiúkat, lányokat a Palotavárosi tavak mellé, a Királyok parkjába.

A mai szokásaink szerint fiúk által a locsolás során összegyűjtött tojások gyakran rakott krumpli vagy tojássaláta formájában fejezik be pályafutásukat, de régebben – és egyes helyeken manapság is –, mielőtt még meghámozták őket, ügyességi, termékenységi játékokra is használták a tojásokat. E népi hagyományaink kipróbálásában vehetnek részt a rendezvény látogatói.

A mindenki számára ingyenes játékok részvételéhez szükséges, hogy a fiúk és lányok három darab főtt tojást és egy 50 forintos érmét hozzanak magukkal.

Az egyesület szeretettel várja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt, a közös és örömteli húsvéti készülődés jegyében!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >