Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Programok a Fejedelmi kincsek című kiállításhoz Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. április 13.
Egyedülálló tárlat nyílt a Szent István Király Múzeumban Fejedelmi kincsek címmel. A kiállításhoz több programot is szerveznek, amelyekkel az egyedülálló gyűjtemény megtekintésének az élménye tovább gazdagodhat: a tárlatvezetések mellett interaktív bemutatókra, előadásokra várják a látogatókat. Jövő szerdán Dr. Mátyás-Rausch Petra történész az erdélyi nemesércbányászat fejedelemségkori történetéről beszél.

 

A Szent István Király Múzeum újabb nagyszerű kiállítása a Fejedelmi kincsek. A tárlat része egy 220 darabos, 16–17. századi erdélyi tallérokból álló egyedülálló gyűjtemény, láthatunk továbbá egy reprezentatív, 48 darabból álló válogatást is az MNB Bankjegy- és Éremgyűjteményének erdélyi aranypénzeiből, valamint eredeti, 17. századi erdélyi verőtövek, erdélyi fegyverek gazdagítják a kiállítást, díszsodronyinggel, huszár félvérttel és sisakkal, díszszablyával, díszbuzogánnyal.

 

 

A Múzeum Rendház épületének kistermében több előadást is szerveznek a kiállításhoz. Április 19-én, szerdán 16.30 órakor A bőségszaru földjén címmel az erdélyi nemesércbányászat fejedelemségkori történetéről beszél az érdeklődőknek Dr. Mátyás-Rausch Petra, a Pécsi tudományegyetem történésze. A tervezett előadások témái között szerepel még az az erdélyi éremművészet és az erdélyi fejedelmek valóságos és a pénzérméken megjelenő címei.

A Múzeumban nyitott napot is rendeznek interaktív vésnöki bemutatóval, valamint az éremverést is ki lehet majd próbálni. A Múzeumok Éjszakáján is szerveznek tevékenységekkel egybekötött programot a kiállításhoz, a tárlatvezetés mellett. Az érdeklődőknek érdemes figyelniük a múzeum honlapját, hiszen további tárlatvezetéseket szerveznek előre meghirdetett időpontokban, legközelebb április 19-én és 26-án 15 órakor. A csoportokat előzetes bejelentkezéssel fogadják. További információ kérhető Krizsány Anna művelődésszervezőtől a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen vagy a 70/338-6173-as telefonszámon.

A muzeális szempontból jelentős értékű gyűjteményt június 30-ig tekintheti meg a nagyközönség a Rendház Dísztermében.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >