Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tavaszköszöntő ünnep Gorsiumban Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó, Lőrincz Miklós   
2017. április 21.
Székesfehérvár és Tác közös nagy büszkesége, az újjáépült Gorsium Régészeti Park idén is Floraliának ad helyet április 29-én és 30-án.

 

A kétnapos rendezvény programpalettáját császári bevonulás, gladiátorjáték, ókori témájú játékok és foglalkozások, kézműves vásár, gladiátorok és legiós katonák csatái és bemutatói, színházi előadás, valamint római kori esküvő színesíti. A tavaszköszöntő ünnepről Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója, Nádorfi Gabriella régészeti tanácsadó, Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője és dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa tartottak sajtótájékoztatót.


„Eltelt egy év a tavalyi Floralia óta, így ismét alkalmunk lesz egy 2000 éves időutazásra: jövő hét végén, szombaton és vasárnap kerül megrendezésre a Szent István Király Múzeum talán legnagyobb rendezvénye, a tavaszköszöntő ünnep.” – Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója meginvitálta a város, a környék, a térség lakóit a rendkívül változatos programkínálattal bíró gorsiumi rendezvényre. Az igazgató elmondta, hogy a tavalyi, több mint 6000-es látogatószám alapján idén is hasonló sikerre számítanak, majd köszönetet mondott az intézmény nevében a támogatásban, a szervezésben és a lebonyolításban közreműködőknek.

Nádorfi Gabriella
régészeti tanácsadó a Múzeum programjaival kapcsolatban kiemelte: „A kilátogatók a tavalyihoz képest rendkívül sok újdonsággal találkozhatnak, hiszen újjászülettek a Régészeti Park kiállításai.” Elkészült a Lapidarium, az ott helyet kapó látványraktár, a napokban fejezik be a freskós házban a második falfestményt, készülőben van egy római udvar, az állandó kiállítás pedig már a markomán háborúkig tartó időszakról beszél. Az időszaki kiállítótér legjelentősebb tárlata pedig az egyedülálló Pompeji kiállítás – a hallatlanul gazdag leletanyag-együttes megtekintésével az érdeklődők párhuzamot vonhatnak a Pannóniabeli viszonyokkal, fennmaradt tárgyakkal, kultúrával.

Benkő-Igaz Krisztina
, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője a praktikus információk megosztásával kezdte: felhívta a figyelmet az elővételben megvásárolható jegyekre, amelyek a kiállítással kombinálva is igényelhetők, valamint a szintén előre megvehető különjáratos autóbuszjegyekre. „Mindkét napon 10 órakor van kapunyitás, egész nap programokkal várjuk az ideérkezőket! Hat hagyományőrző csapat fog tábort verni a területen, köztük kelták, gladiátorok és légiós csapatok is – a felvonulás nagyon látványosnak ígérkezik, amely a hagyományoknak megfelelően áldozatbemutatással egészül ki.” – mondta el a szakmai vezető, majd ismertette a kétnapos ünnep programjait, szót ejtve a csatajelenetekről, a szakvezetésekről, a tárlatvezetésekről, valamint az óriási színháztérben zajló ókori menyegzőről, az ókori színjátékról és egy ókort megidéző koncertről, valamint a nagy népszerűségnek örvendő rabszolgavásárról. A csatatér újdonságai közül kiemelte a mitológiai arcképcsarnokot, ahol a korabeli mitológia szereplőivel találkozhatunk majd – a modern korba ágyazva.

Dr. Matuz János
, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, az idei ókori előadás, a Békétlenek rendezője elmondta, hogy mindig a különleges együttműködési helyzeteket részesíti előnyben, az idei darab jelképe ennek  a törekvésnek, hiszen a Vörösmarty Színház művészei, a Szabad Színház alkotói és diákszínjátszók is közreműködnek. „Ami ennek az évnek az újdonsága, az mindenképpen a zene – a Fehérvári Ifjúsági Fúvószenekar fog játszani élőben, akik valószínűleg ókori közegben még sohasem játszottak tangót… Ennél még nagyobb felfedezés Ferenczy-Nagy Boglárka megjelenése, aki zeneszerzőként társalkotóm ebben a darabban.” A rendező nem árult el többet a történetről, amiben egy alvilági komédia kel életre – mindenkit meginvitált és megígérte, hogy szem nem marad szárazon az előadás után, amely 70 résztvevővel valósul meg.


Floralia – tavaszköszöntő ünnep

Flora istennő tavaszköszöntő ünnepére, az antik Róma egyik leglátványosabb, legnagyobb pompával megült eseményére kezdetben csak a látogatókat köszöntő virág emlékeztetett az 1962 óta látogatható, a római kori település régészeti emlékeit bemutató 28 hektáros szabadtéri múzeumban, mára azonban ez igazi ókori fesztivállá fejlődött.

A római kori kultúrát hagyományőrző csapatok ismertetik meg a közönséggel. Segítségükkel a látogatók betekintést nyernek az ókori kultúrába, megismerik viseletüket, szokásaikat: csaták, fegyverbemutatók és animátorokkal irányított interaktív foglalkozások várják a családokat. Idei újdonság, hogy az ostrom céljára szolgáló hajítógépekből nem csak makettek, hanem eredeti méretűek is érkeznek, és ezek működés közben is megtekinthetőek lesznek egy körülzárt területen.

A Floralia mindkét napján felidézik Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását, a látványos bevonulást és az ünnepélyes áldozatbemutatást gladiátorjáték követi az „Arénában”.

Pannónia fontos szerepet játszott a Római Birodalom életében. Commodus császár és Helvius Pertinax császár meggyilkolása után a pannóniai légiók Septimius Severust, Felső-Pannónia helytartóját kiáltották ki imperátornak, és elkísérték Rómába, hogy átvegye a hatalmat. Ez a segítség az uralkodót és családját több évtizeden át ehhez a provinciához fűzte: számtalan formában fejezte ki háláját Pannónia iránt. 202-ben, amikor keleti hadjáratáról visszatért Rómába, hogy megünnepelje uralkodásának tízéves évfordulóját, akkor sem egyenesen a fővárosba ment, hanem feljött Pannóniába, és ellátogatott Gorsiumba – ezt a császári látogatást elevenítik fel a Floralián.

A múzeumpedagógusok izgalmas, ókori témájú játékokkal és foglalkozásokkal várják a gyermekeket, a táci gyerekek pedig az ókori gyermekjátékokba vezetik be az érdeklődőket. A kézműves foglalkozásokon többek között sodronyvértet, ékszereket, babér- és virágkoszorút, mozaikképet, bőrmedált, bőrsarut és amulettet lehet készíteni, aki pedig szeretne rómaivá válni, lehetősége nyílik beöltözni egy fotó erejéig: a greenbox-fotózás tavaly is óriási sikert aratott. Bár a Floralia idején két napot tölthetünk az ókorban, azért a 21. századtól sem szakadunk el: a régészetben alkalmazott modern technológiákkal is meg lehet ismerkedni – szombaton a quadrocopterrel, vasárnap pedig a talajradarral.

A nagyszabású eseménysorozat elmaradhatatlan és népszerű része a színházi előadás: a megújult színháztérben a Békétlenek című alvilági komédiát Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa viszi színre Keller János és Kelemen István, a Vörösmarty Színház színművészeinek főszereplésével. A Floralia idején négyszer is látható komédiát Arisztophanész háromezer éves, A békák című darabja nyomán írta Matuz János. A történet szerint az élő költőkkel elégedetlen Dionüszosz isten az Alvilágból szeretne a saját ünnepségeihez méltó költőt felhozni, ám Hádész világába a vártnál küzdelmesebb út vezet, odalent pedig további kalandok várnak az olümposzi buliarcra és földi szolgájára, Xantiászra.

A vidám produkció további szerepeiben a Szabad Színház művészei – Törsök Márta, Szabó Miklós Bence és Kovács Máté –, valamint fehérvári diákszínjátszók – Detre Soma, Ferenczy Nagy Boglárka, Jenei Márton, Komlódy Márk, Körmendi Kristóf és Strasszer Domonkos – láthatók, a Holtak karát pedig a Megadance Táncstúdió tagjai formálják meg. A darab zenéjét Ferenczy Nagy Boglárka szerezte, és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar játssza Hámori János vezetésével, a jelmezeket Budainé Hajdú Mónika tervezte, a produkció koreográfusa Rovó Tamás.

A programok mellett kellemes és hasznos időtöltést kínál a régészeti park, amelynek területén naponta kétszer szakvezetés is indul. Az 1958 óta folyó ásatás erődfalakat és kapukat, oszlopsorral díszített utcákat, fórumot, templomokat, középületeket, a tartománygyűlés csarnokait és szentélyeit tárta fel – a leletekből a nemrég megnyílt állandó kiállításon adnak ízelítőt a közönségnek. A színház hátterét is adó új erődfal a hozzá kapcsolódó tornyokkal kilátóként is szolgál, ennek tetején végigsétálva madártávlatból is felfedezhető Alsó-Pannónia provincia tartománygyűlésének egykori székhelye.

A Floralia idején csak elővételi jeggyel, csoportos vezetéssel látogatható a Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában című kiállítás, amely a Vezúv kitörése miatt 79-ben eltűnt, egykor virágzó város katasztrófáját mutatja be. A látogatók képet kaphatnak az ott élt emberek életéről, mindennapjairól, kikapcsolódási szokásairól, a gladiátorok világáról. A kiállítás törzsanyaga a romváros feltárásának anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett Magyarországra.

A Floraliára a fehérvári Tourinform Irodában elővételben belépőt vásárlók különjárati autóbusszal is eljuthatnak a rendezvényre: szombaton és vasárnap két alkalommal indulnak buszok Székesfehérvárról, a Skála parkolóból és vissza Tácról. Az elővételben vásárolt belépőkkel sorban állás nélkül lehet bejutni Gorsiumba. A park tavaly tágas parkolóval bővült, a Gorsiumba autóval érkező látogatók itt, és a gorsiumi bekötőút egyik oldalán is ingyenesen parkolhatnak.

A részletes programokról a www.gorsium.org honlapon és a facebook.com/gorsiumfloralia oldalon lehet tájékozódni, ezeken a felületeken érhető el a rendezvény napokban megjelenő műsorfüzetének digitális verziója is: www.tinyurl.com/floralia-programfuzet-2017.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >