Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Dalolj Székesfehérvár! Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2017. április 21.
ImageKözépiskolás diákok énekkarai dalolják be a napokban Székesfehérvárt. A Városházán rendezett ünnepélyes megnyitóval tegnap elkezdődött és egészen vasárnapig tart a Fehérvári Ének X. Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó Székesfehérváron.

 

A kétszázötven fiatal dalos „randevújára” érkeztek vendégek Csehországból, Hollandiából, Szlovákiából, továbbá Kecskemétről és Budapestről, a szervező Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolát pedig három kórus képviseli. A fiatalokat Brájer Éva alpolgármester köszöntötte a megnyitón. A programok hangversenyekkel, utcai szerenádokkal és közös folklórprogrammal folytatódnak a napokban.



A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola magas színvonalú kórusmozgalmat indított 1992-ben. Páros években az általános iskolás gyermekkórusoknak, míg páratlan években a zenei tagozatos középiskolák, gimnáziumok énekkarainak szervez találkozót az intézmény Székesfehérváron. A magas színvonalú, jó hangulatú fesztiválok célja, hogy a verseny nélküli, de szakmai zsűri előtt folyó hangversenyeken, templomi koncerteken, szerenádon ráirányítsák a figyelmet a zene közösségteremtő erejére, az együttes örömszerzésre és az önkifejezés lehetőségére.

A Fehérvári Ének X. Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó mától vasárnapig tart Székesfehérváron, a Kodály-emlékév jegyében. A programon ezúttal kilenc kórus vesz részt, érkeztek vendégek a csehországi Vyskov-ból, a hollandiai Hágából, a szlovákiai Révkomáromból, továbbá Kecskemétről és Budapestről, míg a Kodályt három énekkar képviseli a találkozón.

A kórusok karnagyait és a kísérő pedagógusokat Brájer Éva alpolgármester fogadta a Városháza kistanácstermében, majd a Díszteremben rendezett ünnepélyes megnyitón Székesfehérvár városa és polgárai nevében köszöntötte az énekkarokat. Arra kérte a fehérvári diákokat, hogy a közös időtöltés, barátkozás közben ismertessék meg a vendégekkel Székesfehérvárt, a város rangos és gazdag történelmi múltját, nevezetes helyszíneit. Arról is szólt, hogy idén Kodály Zoltán emléke előtt tiszteleg az ország, így a kórustalálkozó is a Kodály-emlékév jegyében zajlik. Az alpolgármester köszönetét fejezte ki a Kodály iskola igazgatójának, Kneifel Imrének és valamennyi munkatársának, akik hosszú évek óta szervezik a város által is nagy örömmel fogadott kórusfesztiválokat.

A köszöntő után a kórusok kánonban szólaltatták meg Kodály Zoltán „A magyarokhoz” című, Berzsenyi Dániel költeményéből készült zeneművét Kneifel Imre vezényletével. A Kodály igazgatója a megnyitón úgy fogalmazott: a zene nem ismer határokat, közös nyelvet beszélünk.

A megnyitót követően tegnap este az Alba Regia Sportcsarnokban rendezett nagyszabású nyitóműsorral köszöntötte Székesfehérvár városa a nemzetközi találkozó kórusait. Április 21-én, pénteken délelőtt a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban fesztiválhangverseny zajlik, majd délután több belvárosi helyszínen utcai szerenádokat rendeznek. Április 22-én, szombaton ismét lesz fesztiválhangverseny, majd este a Szent Imre templomban adnak műsort a kórusok. A nemzetközi találkozó vasárnap a Best Western Lakeside Hotel MKOSZ Edzőcsarnokában zárul az énekkarok folklórhangversenyével és a „Szállj elő zöld ág” néptánctalálkozóval.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >