Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ingyenes lesz az első nyelvvizsga 2018-tól
Ingyenes lesz az első nyelvvizsga 2018-tól Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. április 30.
ImageIngyenes lesz az első nyelvvizsga megszerzése 2018-tól a 35 évnél nem idősebbeknek, ezt jelentette be az EMMI. A fiatalok munkaerő-piaci versenyképességét akarják segíteni, hiszen a felmérések szerint csak 31 százalékuknak van nyelvvizsgája. A határozat összecseng a 2017-es, Székesfehérváron megrendezett Országos Diákparlamenten megfogalmazott 50 ajánlás egyikével.

 


Ingyenessé teszi a kormány az első nyelvvizsga megszerzését – legyen az akár közép-, akár felsőfokú – 2018-tól a 35 évesnél nem idősebbeknek, jelentette be csütörtökön Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

A határozattal a fiatalok munkaerő-piaci versenyképességét szeretnék hangsúlyozni, hiszen a felmérések szerint a 15-29 éves korosztály tagjainak csak 31 százaléka rendelkezik nyelvvizsga-bizonyítvánnyal – noha ennél többen állítják, beszélnek idegen nyelvet.

Az intézkedés egybecseng a fiatalság véleményével és igényeivel is, hiszen a 2017. évi, Székesfehérváron megrendezett Országos Diákparlament záró plenáris ülésén megfogalmazott ajánlások között több is foglalkozott a nyelvtanulással, illetve a nyelvvizsga kérdésével. A küldöttek 50 pontban foglalták össze javaslataikat az oktatás döntéshozói, a kormány számára. A 30. pontban a több mint 300 diákképviselő ezt fogalmazta meg: „Legyen kedvezményes vagy lehetőség szerint ingyenes az első B2, C1 vagy C2 szintű nyelvvizsga harminc éves korig.” Az ODP-nek otthont adó város, Székesfehérvár Önkormányzata örül, hogy megvalósul a fiatalok által tett, a jövőjük szempontjából is fontos ajánlás.

A térítés utófinanszírozásos lesz, a sikeres vizsgát követően lehet kérni a vizsgadíj kifizetését az Új Nemzedék Központnál – amennyiben az írásbeli és a szóbeli vizsga is megvan. A térítés összege 34.500 forint, azaz az emelt szintű érettségi megszerzéséhez szükséges nyelvvizsga díja – nyilatkozta az EMMI államtitkára.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >