Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Interjú Orbán Viktorral
Interjú Orbán Viktorral Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. december 03.

ImageOrbán Viktor örök optimistának tartja magát, s szerinte jól van ez így. Hiszen az Ő kormányzása alatt valódi virágzás volt jellemző hazánkra, így kétségtelen, hogy azok a javaslatok is hasonló eredményt produkálnak majd, amelyeket a válság legyőzése érdekében terjesztett elő a Fidesz. Elnök Úr ma Székesfehérvárra látogatott, ahol készségesen állt a sajtó rendelkezésére - bár láthatóan nagyon fáradt volt már a sok tennivalótól...

-  Elnök úr, úgy tudom, Önt nagyon erős szálak fűzik Székesfehérvárhoz, hiszen tanulmányai egy részét is itt folytatta...

- Sőt, még annál is szorosabbak, hiszen a szüleim és mindkét testvérem mind a mai napig itt élnek. 14 éves voltam, amikor ideköltöztünk, tehát nem vagyok született fehérvári, mégis magaménak érzem ezt a várost.

- Milyen pozitív gondolatokkal tudná bíztatni az itt élőket ebben a szörnyű gazdasági válságban?

- Ez egy bombaerős város. Járom az országot Soprontól Nyíregyházáig, és azt látom, hogy ennek a kedvező fekvésű, ezeréves történelmű városnak a fő erejét a benne élő vállalkozó szellemű emberek jelentik. Nem véletlen, hogy ha megnézzük a gazdasági adatokat, az iparűzési adót, a gazdasági potenciált, akkor Székesfehérvár kiemelkedő helyen szerepel a megyei jogú városok között. Ezt nem adták ingyen a fehérváriaknak, hiszen még emlékszem, hogy a kilencvenes évek elején milyen hatalmas zűrzavar és letargia jellemezte az itteni hangulatot. Akkor zárt be például a Videoton is, ám mégis túléltük a nehéz időszakokat, és Balsay István polgármester vezetésével négy-öt év alatt sikerült Európa egyik leggyorsabban fejlődő régióközpontjává tenni Székesfehérvárt. Tehát nem maga a város volt eredendően erős, hanem az itt élők tették azzá. Most is ez a helyzet. Nem kell megijedni a válságtól, hanem sürgősen cselekednünk kell a munkahelyek megvédése érdekében. Erről is tárgyaltam ma Székesfehérváron. A Fidesz-frakció kidolgozott egy helyi adócsökkentési javaslatot, amit a Kamarával meg is tárgyal. Ezzel a kezdeményezéssel a kis- és középvállalkozóknak szeretnénk segíteni alkalmazottaik megtartásában. Este pedig megyek a nagyvállalkozókhoz, hogy őket is meghallgassam. Tehát hajrá, Fehérvár és fel a fejjel, csakúgy, mint eddig!

Image
Fotó:Temesvári Márta

-A Polgári Frakció a hét pontos támogatási programot már hetekkel ezelőtt eljuttatta a többi frakcióhoz, ám azok eddig még nem reagáltak rá. Mit gondol, mi lehet ennek az oka?

- Örök optimista vagyok, és remélem, hogy támogatni fogják a javaslatot. A munkahelyek megmentése nem MSZP-s, MDF-es vagy fideszes kérdés, hanem mindannyiunk közös ügye.

 - Nemrég megnyílt a Malom Ház, amely avató ünnepségén Ön nem tudott sajnos részt venni, ám üdvözlő levelét felolvasták a nagyközönségnek. Elnök Úr szerint mit adhat ez a Malom Ház a városnak szellemileg, erkölcsileg?

- Ez egy remek kezdeményezés, nagyszerű dolog, hogy elkészült. Még nem jártam a Malom Házban, de ha az időm engedi, meg fogom nézni.

- Mit fog csinálni, ha végez itt, a Megyeházán az interjúkkal?

- A Karsai Művekben találkozom a nagyvállalkozókkal. Az ő javaslataikat és kéréseiket is igyekezünk majd megjeleníteni a parlamenti frakciónk munkájában. Aztán sietek vissza Budapestre, ahol a határon túli püspökökkel találkozom, majd elmegyek egy rendezvényre, ahol előadást tartok a gazdasági világválságról és annak kezeléséről. Végezetül pedig hazamegyek a feleségemhez.

- Hogy viseli a felesége, hogy ennyit dolgozik?

- Minden este besegít az ajtón, leporol és eltesz holnapra...

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >