Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Pumpálva két keréken
Pumpálva két keréken Nyomtatás E-mail
Írta: Kész-Varga Mónika   
2017. május 10.
ImageElkészült az első fehérvári bringacross pálya a Bregyó-közi Sportcentrum mögötti parkerdőben, melyet tegnap délután vettek birtokba a kerékpárosok. Az átadáson mind a kivitelezőknek, mind az ötletgazdának köszönetet mondott a város polgármestere.

 

 

Dr. Cser-Palkovics András a pályaátadón elmondta, az elmúlt időszak beruházásainak köszönhetően a Bregyó-közi Sportcentrum egy igazi közösségi térré alakult. Majd a biciklis crosspálya előtörténetéről és annak ötletgazdájáról beszélt. Elmondta, hogy a Bregyóban történt egyik fejlesztés befejezését követően érkezett hozzá egy megkeresés Kantár Györgytől azzal kapcsolatban, hogy lenne-e mód arra, hogy a bringások számára is sor kerüljön egy beruházásra, majd felvázolta egy ilyen pumptrack pálya kialakításának ötletét. Ezt követően került sor arra, hogy a Városgondnokság egy szakértő céggel felvéve a kapcsolatot, kialakította a pályát. Ennek bekerülési költsége – mint mondta - a környező infrastruktúra kialakításával együtt 6 millió forintot tett ki.  

 


A polgármester úgy fogalmazott: ez egy jó példa arra, hogy lehet ötletelni, javaslatokat tenni, és ha tudjuk, akkor ezt közös erővel meg is tudjuk valósítani. Ezzel kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy sokan fogják majd használni ezt a pályát, lelik majd benne örömüket. Végül köszönetet mondott mindazoknak, akik a megvalósításban részt vettek. 

 

A pumptrack – vagyis pumpa – pálya arról kapta a nevét, hogy bárki egy kerékpárral úgymond pumpáló mozdulattal tudja magát hajtani rajta. Erről már Püchler Róbert, a Rodeo Pumpapályák cég képviselője, a budapesti Hermina Bringapark üzemeltetője beszélt, aki a fehérvári pálya kivitelezésénél szakértőként volt jelen. Beszámolt arról, hogy az ország különböző pontjain ez idáig már hat pályát alakítottak ki, ez a mostani a hetedik. Jelenleg Gödöllön, Pilisvörösváron és Budapesten a XIII. kerületben van folyamatban hasonló pályák kialakítása.


Azt is elmondta, hogy gyakorlatilag tekerés nélkül körbe lehet menni rajta a végtelenségig. Tájékoztatást adott arról is, hogy ez a pálya bármilyen kerékpárra alkalmas, és bárki kipróbálhatja korosztálytól függetlenül, hiszen az egészen kicsi gyerekek is már tudnak rajta biciklizni, de örömet okoz egy kerékpárversenyzőnek is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a védőfelszerelések használatára és a fokozatosság elvének a betartására, vagyis arra, hogy először a kisebb pályát próbálják ki a kezdők.


A tájékoztató során beszélt arról, hogy helyi kerékpáros klubokkal is felvették a kapcsolatot a pálya kialakítása során, és nekik már át is adtak egy-két olyan tapasztalatot, amit az elmúlt évek során ők szereztek az ilyen bringacross pályákon. Javasolta, hogy azok, akik szeretnének itt valamilyen biciklis pikniket vagy versenyt megszervezni, azoknak érdemes velük felvenni a kapcsolatot, mert nyitottak, és aktívan szeretnének részt venni ebben. A pálya kivitelezéséhez pedig csak annyit fűzött hozzá, hogy annyira jól sikerült, hogy ha lehetne, akkor haza is vinnék. 

Toldi Tamás, a Magyar Kerékpáros Szövetség Versenyszerű Kollégiumának elnöke a pályaátadón arról beszélt, hogy pontosan ilyen pályákra van ahhoz szükség, hogy még több kerékpáros legyen az országban. Hiszen az alapokat pontosan ezeknél a trükköknél kell kezdeni. Elmondta, hogy a kerékpársportnak – ahogy más sportágakban is – az olimpia a csúcsa, ahol a különböző biciklis versenyszámokban összesen 54 érmet osztanak ki. Ez óriási potenciál – mint fogalmazott -, amit azonban még nem használ ki Magyarország. Ugyan vannak nagyon jó eredményeink, világbajnoki érmesünk, de olimpián még nem vagyunk eredményesek – mondta.


Majd köszönetét fejezte ki Székesfehérvár Önkormányzatának azért, hogy az ügy mellé állt, és ezáltal segíti a gyerekeket és a helyi kerékpárosokat, hogy a különböző versenyeikre akár ilyen módon is fel tudjanak készülni.       

A tájékoztatókat követően a Szingo SE kerékpárosai vették birtokba a pumptrack pályát.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >