Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tiszteletadás az egykori mentősökre emlékezve
Tiszteletadás az egykori mentősökre emlékezve Nyomtatás E-mail
Írta: Kész-Varga Mónika   
2017. május 11.
ImageKoszorúzásokra került sor tegnap délelőtt Székesfehérváron, két helyszínen a Mentők Napja alkalmából. A székesfehérvári mentőállomás a múltra való emlékezés mellett nyílt napot is tartott.

 

A magyar állami mentés történetében 1948. május 10-e mérföldkő, ugyanis ekkor jött létre az Országos Mentőszolgálat – ez a kezdete a magyar állami szervezett mentésnek, évek óta ez a nap a „Mentők Napja”. Ezen alkalomból került sor Székesfehérváron is két helyszínen az egykori mentősök emléke előtti tiszteletadásra. A fehérvári mentősök a napot a Hosszú temetőben kezdték, ahol dr. Kő Antal sírját koszorúzták meg. Azon személy emléke előtt rótták le tiszteletüket, aki a székesfehérvári mentés alapjait letette a városban. 


Mint az a temetőben a koszorúzás előtt elhangzott, a mentőtevékenység 1928. január 16-án indult meg Székesfehérváron két mentőgépkocsival. A mentőegységek a székesfehérvári városi tűzoltó intézmény kebelében működtek, és elsősorban főfoglalkozású tűzoltókból regrutálódott egységek voltak. Kezdetben kivonuló orvosi szolgálat nem volt, de a dolgozók oktatását, továbbképzését és a szakmai irányelvek megjelölését végezte, és szívügyének tekintette. Így a mentőegységek tagjává, szakmai vezetőjévé vált dr. Kő Antal. A mentők, valamint a tűzoltók koszorúinak elhelyezésére az ő emlékére, valamint az akkori mentősökre gondolva került sor. 

Ezt követően a székesfehérvári mentőállomáson tartottak megemlékezést, ahol elhangzott, hogy a már önállóan működő állomás eleinte a kórházban nyert elhelyezést, majd 1946. április 9-e óta működik jelenlegi helyén. A kor követelményeinek megfelelően azonban az évek során bővítve és modernizálva lett. Az ünnepség során a jelenlévők megemlékeztek a Fejér megyei és a székesfehérvári mentés fejlődését meghatározó elődökről, akik hivatásukból, elszántságukból akár életük veszélyeztetésével, valamint feláldozásával végezték a rászorultak és a szenvedők mentését. Ezt követően a mentőállomás emléktáblájánál is koszorúzásra került sor. 

A rendezvényen jelen volt és koszorút helyezett el az Országos Mentőszolgálat nevében László Gyula vezető mentőtiszt, Takács Márk állomásvezető mentőtiszt, valamint Nyerges Zsuzsanna irányítási csoportvezető, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Magosi Lajos tű. ezredes, Székesfehérvár Önkormányzata részéről Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint Rideg Norbert tű. százados, tűzoltóparancsnok-helyettes és Koppán Viktor, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnöke. 

Mint arról a rendezvényt követően Takács Márk mentőtiszt beszámolt, a mai nap nemcsak az emlékezésé, hanem a nyitottságé is, így nyílt napot szerveztek, melyre valamennyi székesfehérvári óvodást és iskolást invitáltak. A nap folyamán ennek keretében mind a felnőttek, mind a gyerekek számára lehetőség nyílik arra, hogy az általuk használt egy-egy mentőautót, esetkocsit, valamint a különböző felszereléseiket megnézzék, és ki is próbálják, míg a Fehérvári Tűzoltó Egyesület jóvoltából egy tűzoltóautóba is beszállhatnak, és a tűzoltók által használt eszközöket is megismerhetik.

Szólt arról is, hogy május 13-án, szombaton az Ikon Club előtti téren rendezik meg a Mentők majálisát, ahol reggel 9 órától késő estig különböző érdekes programokkal várják az érdeklődőket.
Míg május 14-én, vasárnap a Halesz parkban kerül sor a Nagyok a kicsikért elnevezésű jótékonysági erőnapra, amelyen a támogatások összegét a Fejér megyei mentőállomások támogatására fordítják. Takács Márk elmondta, hogy ebből az összegből szeretnék életre hívni a Székesfehérvár és környéke Mentésügyi Egyesületet, melynek célja az, hogy a székesfehérvári és annak környéki mentőállomások eszközparkját fejleszteni tudják, valamint az ott dolgozók számára jobb körülményeket teremtsenek, illetve különböző továbbképzéseket finanszírozzanak. 

A hétvégi rendezvénnyekkel kapcsolatos további információ az alábbi linkeken:
https://www.facebook.com/events/1498230010208064/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >