Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Székesfehérvár Topotéka - új virtuális gyűjtemény Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2017. május 11.
Széleskörű betekintést kíván nyújtani városunk és közösségeinek múltjába és jelenébe a Székesfehérvár Topotéka új internetes felület, amely a Városi Levéltár és Kutatóintézet gondozásában működik.

 

A virtuális gyűjteményben fényképek, dokumentumok, hangfelvételek és más archív anyagok találhatóak, melyek szakszerűen rendezett és könnyen kezelhető rendszerét az érdeklődők térítésmentesen elérhetik a http://szekesfehervar.topoteka.hu portálon. A felületet a Levéltárban mutatták be szerdán délután.
 


A Városi Levéltár és Kutatóintézet is csatlakozott a Topotéka virtuális dokumentum-gyűjteményhez, amely egy osztrák magánkezdeményezésből nőtte ki magát európai szintű, nemzetközi projektté.

A felület egy település, településrész vagy akár egy helyi közösség múltjához, történetéhez és mai életéhez kapcsolódó fényképeket, dokumentumokat, hangfelvételeket és más archív anyagokat hivatott megőrizni és bemutatni. Különösen fontos, hogy a magánkézben őrzött dokumentumok az adott közösség minden tagja számára térítésmentesen hozzáférhetőek legyenek egyetlen felületen,  úgy, hogy közben az anyag szakszerű módon történő rendezése is megvalósuljon. Lényeges továbbá, hogy a fellelhető dokumentumok változatos szempontok szerint kereshetők, indexelhetők és el vannak látva, illetve elláthatók pontos lokalizációval.
 
A Városi Levéltár és Kutatóintézet gondozásában működő Székesfehérvár Topotékát szerdán délután mutatták be.
 
A Topotéka lényege, hogy szervezze és erősítse a kisebb közösségeket, a Levéltárnak pedig archiválási céljai, feladatai is vannak a rendszerrel. Alapvetően fontos lenne az 1950-es, ’60-as évek dokumentálása, melyre a program kiváló lehetőséget nyújt. Többek között ezek a feltételek és célok ösztönözték a Városi Levéltár és Kutatóintézetet arra, hogy csatlakozzon a nemzetközi projekthez. – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Csurgai Horváth József, az intézmény igazgatója.
 
A Topotéka rendszere egy, az Európai Unió által támogatott nemzetközi projekt. Angol nyelvű mottójának rövidítése CO:OP, ami magyarul annyit tesz: Közösség, mint lehetőség. A topotékákat a közösségek építik, illetve a közösségek is épülnek a topotékák által. – emelte ki dr. Garami Erika, Budapest Főváros Levéltárának referense. Jelenleg 9 országban működik összesen 130 topotéka, melyek száma folyamatosan emelkedik. Magyarországon eddig 6 topotékát hoztak létre, a legelső Berettyóújfalun, majd kapcsolódott a budapesti Városliget, Józsefváros, Budafok, Solymár, illetve Székesfehérvár. A felület többnyelvű ugyan, és a dokumentációk megőrzik a feltöltésnél használt nyelvezetüket, ám a rendszer azonos strukturáltsága miatt az érdeklődők megértik a más nyelvű tartalmakat is. Fontos, hogy minden topotéka mögött áll egy intézmény, amely garantálja a biztonságos működést, és folyamatosan gondozza az adott topotékás oldalt. A Székesfehérvár Topotéka rekordsebességgel bővül, a magyarországi rendszerek között ez a leggyorsabb.
 
A Székesfehérvár Topotékát, annak működését Bakos Edina, a VLKI levéltárosa, tudományos segédmunkatársa mutatta be. A feltöltött fotók között számos szempont alapján kereshetünk, többek között aszerint, hogy mit és hol ábrázol, az idővonalas keresés pedig az általunk kiválasztott időpontban készült képeket hozza fel. Működik egy nagyító, mellyel a fotók apró részleteit is láthatjuk, illetve közzéteszik a képek elkészültének időpontját és tulajdonosának nevét is.
A rendszert folyamatosan bővíteni kívánják. A közösség által felajánlott tartalmakat – egy nyilatkozat kitöltését követően – digitalizálják, az eredetiek a tulajdonjoggal együtt a felajánlónál maradnak, míg a másolatok kikerülnek a Topotéka oldalára. Fontos tudni, hogy a rendszert egy arra hivatott adminisztrátor személy kezelheti, szabad feltöltésre nincs lehetőség, ahogy letöltésre sem. A levéltár a helyi közösségek, iskolák, nyugdíjas klubok megkeresésével is kívánja bővíteni a Székesfehérvár Topotéka tartalmát a közeljövőben.
 
A Levéltár kéri a székesfehérváriakat, hogy aki szívesen megosztaná az otthon őrzött, személyes, családi múltjára vonatkozó iratokat, leveleket, hang-, kép- és filmfelvételeket, keresse fel az intézményt az alábbi elérhetőségen:

Bakos Edina
Városi Levéltár és Kutatóintézet
Cím: 8000 Székesfehérvár, Zichy liget 10.
E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
Tel.: +36-22-502-252

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >