Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt"
Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt" Nyomtatás E-mail
Írta: Kész-Varga Mónika   
2017. május 15.
ImageA Hotel Magyar Királyban az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából ünnepséget rendeztek, melyen dr. Kárpáti Róbert, a Pszichiátria osztályvezető főorvosa mondott köszöntőt. A rendezvényen átadták az „Év ápolója” és az „Év asszisztense” elismeréseket, és a „Tiszteletbeli ápoló” címet, valamint köszöntötték az 50 éve végzett ápolókat is. Az ünnepség után tudományos ülés vette kezdetét.

 

A Hotel Magyar Király adott otthont annak az ünnepi megemlékezésnek, amit az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából szervezett a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Ápolási Igazgatósága, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Fejér megyei területi szervezete és a Magyar Ápolási Egyesület Fejér megyei szervezete, Kossuth Zsuzsanna gondolatának szellemében: „Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt.”
A rendezvényen megemlékeztek Florence Nightingale ápolónőről, a modern nővérképzés, valamint a betegellátás reformjának elindítójáról, aki ezen a napon született 1820-ban, és Kossuth Zsuzsannáról, Kossuth Lajos legfiatalabb húgáról, az 1848-49-es szabadságharc tábori kórházainak főápolónőjéről. A nap példaképeiről Szabó Bakos Zoltánné ápolási igazgató beszélt. 

Dr. Kárpáti Róbert, a Pszichiátria osztályvezető főorvosa köszöntőjében két személyes élményét osztotta meg a jelenlévőkkel, majd Kossuth Zsuzsanna önfeláldozó tevékenységét méltatta. Kiemelte, az ápolók az ápolói hivatás ünnepén igyekeznek felülemelkedni az ágazat mindennapjait befolyásoló nehézségeken, és a nagy elődök szellemi öröksége fényében mondanak az orvosok köszönetet a hivatás képviselőinek áldozatos munkájáért. Majd Kalkuttai Teréz Anya idézetét osztotta meg a hallgatósággal: „Ha nem tudunk nagy dolgokat tenni, tegyünk kis dolgokat, de azt nagy szeretettel.” Majd úgy folytatta: ez az ápolók legfontosabb feladat és küldetése.
Végezetül Florence Nightingale szavaival zárta gondolatait: „Az ápolás olyan küldetés, mely megtanít bennünket arra, hogy ne mindig csak önmaguknak legyünk fontosak, hanem vegyük észre a másik embert. Hivatásként érdemes megélni, mert különben elveszíti valódi értékét, akár azzal, hogy divattá válik, akár azáltal, hogy kenyérkeresetté süllyed.” 

A rendezvény keretében elismerések átadására is sor kerül került. Az „Év ápolója” díjat Krepsz Istvánné, a Reumatológiai Osztály OKJ ápolója, osztályvezető főnővér-helyettes kapta. Mint az méltatásában elhangzott, 33 éve dolgozik a kórházban, a Reumatológiai Osztály lelke, aki biztos tudású, meghízható és kiváló ápoló. Az „Év asszisztense” díjat Kovács Istvánné, a II. számú Járó-beteg Szakrendelő Térdsebészeti Szakrendelésének asszisztense kapta. Elmondták róla, hogy 31 éve dolgozik az intézményben. Több mint tíz éve a térdsebészeti szakrendelés oszlopos tagja, akire rendkívüli esetekben is számítani lehet. Munkáját a precizitás és a szakértelem jellemzi. A „Tiszteletbeli ápoló”  elismerést dr. Varga Miklós, a Baleseti Sebészet főorvosa vehette át, aki mind az ápolókért, mind a betegekért nagyon sokat tesz, és akinek számára a segítés, természetes. 

A rendezvény keretében ismertették a Szent György napon kitüntetettek névsorát, majd az 50 éve végzett ápolókat köszöntötte Szánti Istvánné egyetemi okleveles ápoló.  
Az ünnepségen részt vett Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara általános alelnöke, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala részéről dr. Varga Erika tiszti főorvos, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, dr. Reiber István orvosigazgató, valamint dr. Szabó Gabriella orvosigazgató-helyettes, valamint a Humánszolgáltató Intézettől Varga Márta igazgató, Bognár Márta, a Magyar Ápolási Egyesület Fejér megyei elnöke és Bokorné Sike Erika, a MESZK Fejér megyei területi szervezet elnöke.  

A rendezvény során az Alba Regia Szimfonikus Zenekar cselló kvartettje adott műsort. Az ünnepi megemlékezést követően tudományos ülés vette kezdetét Bajkóné Tóth Erzsébet megyei szakfelügyelő ápoló és Pénzes Márta, a MESZK helyi szervezet elnökének a vezetésével. A jelenleg is zajló konferencia során a résztvevők előadásokat hallhatnak a nők szerepéről, az endoscopos vizsgálatok előkészítéséről, a Pompe-kórról, a gesztációs diabetes ellátásáról, valamint a kemoterápiás kezelésben részesült betegek körében jelentkező rizikótényezőkről. A szakmai nap a hallottakkal kapcsolatos vitafórummal zárul. 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >