Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ismét meghirdették a történelmi vetélkedőt
Ismét meghirdették a történelmi vetélkedőt Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2017. május 17.
Újabb történelmi vetélkedőt hirdetett tagszervezetei számára az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület. A III. Béla királyhoz kapcsolódó szellemi erőpróbára 18 csapat nevezett, az elődöntőt május 17-én, szerdán, míg a döntőt szeptemberben rendezik. Minderről sajtótájékoztatón számolt be Csetényi Attiláné, a szervezet elnöke és Fejes Rudolf, az egyesület titkára.

 

Az Árpád-házhoz kapcsolódó ötödik vetélkedőjét hirdette meg az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület a tagszervezetei számára. A szellemi erőpróba-sorozat a 2013-as Szent István Emlékévben kezdődött az államalapítóhoz kötődő versennyel, míg 2014-ben Szent László, 2015-ben Könyves Kálmán uralkodását, 2016-ban pedig az 1105-1141 közötti, Könyves Kálmántól II. Béláig tartó időszakot dolgozták fel.  Idén III. Béla lesz a vetélkedő témája, hogy méltóképpen megemlékezzenek a kor és Európa egyik legkiválóbb lovagkirályáról, továbbá Székesfehérvár történelméről és híres személyiségeiről.

Az ARNYE tagjai többnyire tősgyökeres fehérváriak. A vetélkedősorozat célja, hogy a nyugdíjasok szellemileg frissek maradjanak, és tudásukat, ismereteiket, átélt élményeiket átadják az utódoknak. A verseny összefogja a nyugdíjasokat, közösséget kovácsol, a résztvevők mindig örömmel és nagy izgalommal készülnek. – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Csetényi Attiláné, az ARNYE elnöke.

A részletekről Fejes Rudolf, az ARNYE titkára elmondta: a versenyre 18 csapat nevezett, az elődöntőt május 17-én, szerdán bonyolítják le három csoportban. Az egy óra időtartamú megméretésen a csapatoknak először 10 fehérvári képet kell felismerniük és válaszolniuk az azokkal kapcsolatos kérdésekre. Ezt követően még további 40, feleletválasztós kérdést kell megoldaniuk. 

Az elődöntő témakörei:

1.   III. Béla király (élete, trónra kerülése, érdemei, családja)
2.   Székesfehérvár története a kezdetektől a török uralomig
3.   Székesfehérvár híres személyiségei (Fa Nándor, Hermann László, Kubik Anna, Lánczos Kornél, Ybl Miklós, Vajda János, Vörösmarty Mihály, Vörös Zsuzsanna, Wathay Ferenc és Weörös Sándor)

A szerdai elődöntő eredményhirdetését csütörtökön tartják. Hat csapat jut tovább a döntőbe, melyet hagyományosan szeptemberben, a Hiemer-házban rendeznek meg. A fenti témakörök az elődöntőhöz képest más típusú kérdésekkel a döntőben is megmaradnak, illetve egy negyedikkel egészülnek ki, azaz híres személyek alkotásait kell felismerniük a résztvevőknek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >