Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szent István Emlékek nyomában a Római Magyar Akadémián
Szent István Emlékek nyomában a Római Magyar Akadémián Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2017. május 18.
ImageA Római Magyar Akadémián is bemutatták a Szent István Emlékek Rómában című dokumentumfilmet. Az alkotások segítségével a Szent István-kultuszkörhöz tartozó, Rómában fellelhető emlékeket ismerhette meg a közönség az intézmény Galériájában. A film segítségével a résztvevők megidézhették az örökérvényű mondást is, miszerint „Róma mindannyiunk közös hazája”.

 

Simon Erika fotóriporter és Vakler Lajos rendező-szerkesztő 2016 őszén utaztak ki Rómába, hogy a történelmi, kegyeleti helyek felkutatásával bemutassák a Szent István-kultúrkörhöz kapcsolódó római-magyar emlékeket, a Szent István-kultusz jelenleg is fellelhető és látható értékeit – a fotó és a film eszközeivel. Kedden este a Római Magyar Akadémián is bemutatták a Szent István emlékek Rómában című dokumentumfilmet.

A filmbemutató előtt Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója több szempontból is fontosnak nevezte az alkotás elkészültét. Mint mondta, elsősorban azért lényeges a Szent István Emlékek Rómában című film bemutatása az Örök Városban, mert egy magyar város, Székesfehérvár közreműködésével valósult meg. Másrészt azt is kiemelte, hogy a filmbemutató remekül illeszkedik az Akadémia programjába, amely komoly feladatnak tekinti a magyar és az olasz kultúra kapcsolódó pontjainak bemutatását.

Az esemény megnyitóján dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott mindenkinek, aki segített a film elkészültében, illetve kiemelte Vakler Lajos és Simon Erika elkötelezettségét, akiknek köszönhetően megvalósulhatott a hiánypótló alkotás. „Székesfehérvár történelme és Szent Istvánhoz fűződő kapcsolata okán fontos, hogy ezek az alkotások egy film keretében megjelentek. A film jó bizonyíték arra, hogy Szent István életműve nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem az egész keresztény világnak mennyire lényeges. A büszkeség minden nemzet életében fontos; Szent István életét, és ezeket az emlékeket nézve pontosan tudjuk, hogy miért lehetünk büszkék.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, aki hozzátette: bár az egykori koronázó templom már nem áll Székesfehérváron, a Szent István Emlékek Rómában című film segítségünkre lehet abban, hogy a lelkekben újjáépüljön az egykori bazilika.

A műben a közönség megcsodálhatta a Szent István Házat, a Szent István Bazilikában található Magyarok Nagyasszonya Kápolnához fűződő emlékeket, továbbá a Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyházban II. Szilveszter pápa sírdomborművét, mely a Szent Korona ajándékozását ábrázolja. Az alkotás segítségével a résztvevők ellátogathattak a Római Magyar Akadémia és a Pápai Magyar Egyházi Intézet épületébe, rácsodálkozhattak az Apostoli Palotában Durante freskójára, körbejárhatták a Santo Stefano Rotondot, emellett felfedezhették a Szent István király legendájára utaló freskót, valamint Szent László, Szent Imre, Árpád-házi Szent Margit domborművét.

Az érdeklődő közönség tagjai az alkotás megtekintése után mindannyian egyetértettek abban, hogy a hiánypótló alkotás segítségünkre lehet annak meglátásában, hogy a magyarság mennyi kincset és értéket adott Rómának, Európának és az egész világnak. A keddi filmbemutatón részt vett Dr. Németh László pápai prelátus, olaszországi magyar főlelkész, Dr. Tóth Tamás, a Római Pápai Magyar Egyházi Intézet rektora, Sárközy Péter, az ELTE italinisztika tanszékének professzora, valamint Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >