Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Új gondozója van a Virágórának
Új gondozója van a Virágórának Nyomtatás E-mail
Írta: Kész-Varga Mónika   
2017. május 22.
ImageAz Országzászló tér éke, Székesfehérvár egyik jelképe a Virágóra, mely a jó időnek köszönhetően május eleje óta ismét üzemel. Annak gondozását Kovács Jenő halálát követően fia vette át. A Virágóra múltjáról, jelenéről, jövőjéről Kovács András órásmester adott tájékoztatást.

 

A Virágórát még az 1960-as években készítette el egy német cég. A 70-es évektől egészen haláláig – vagyis tavaly őszig - Kovács Jenő órásmester gondozta. A szerkezet üzemeltetését és karbantartását fia, Kovács András vette át, aki apja nyomdokait követve, szintén az órák szakértője. Ő beszélt arról, hogy a Virágórát mintegy 15-20 évvel ezelőtt felújították, mikor is egy modernebb szerkezetet kapott. Azóta ez üzembiztos, mindössze annyi napi gondozást igényel, hogy a pontos időt kell ellenőrizni rajta. Ezen túl egy évben egyszer végeznek rajta karbantartási munkálatokat: ilyenkor teljesen szétszerelik, átzsírozzák, illetve, ahol kopás jelentkezik, azt kijavítják rajta. 

Az óra időtállóságáról Kovács András azt mondja, a mutató az, ami a leginkább ki van téve az időjárás viszontagságainak. Hiszen az mind esőben, mind a virágok öntözésekor vizet kap. Amennyiben a festék lepattan róla, akkor rozsdásodásnak indulhat. Ennek megelőzéseképp azonban minden évben mindkét mutatót lecsiszolják és újrafestik. A szerkezetet pedig egy nagyon jól záró és szigetelő pince védi – mondja. Így a víz oda nem jut le, tehát a rozsdásodás veszélye azt nem fenyegeti.

A hajtómű, vagyis az óraszerkezet mechanikus része és a vezérlőegység a domb alatt lévő pincében helyezkedik el, amit egy téglaboltíves mennyezet véd. Ezt megmutatva számolt be arról, hogy a pince síkjától mintegy másfél méter hosszú tengely megy fel a felszínre – a Virágóra alatt ennyire vastag földréteg van. Mindez, valamint a domb lejtése biztosítja azt, hogy víz ne juthasson be a szerkezetbe. 

Az éves üzemeléssel kapcsolatban a szakember arról is tájékoztatást ad, hogy időjárás függvényében általában május 1-jétől egészen október végéig, illetve november elejéig működik a Virágóra. Tekintettel arra, hogy télen a havas időben funkcióját és szépségét veszíti. A virágok kiültetését és folyamatos gondozását a Városgondnokság munkatársai végzik. A nevezetesség technikai feltételeinek biztosításáért, valamint az esztétikai megjelenésért felelősök közötti együttműködés nagyon konstruktív.    

Kovács András érdekességként mondta el, hogy tavaly volt talán először arra példa, hogy az óra egészen november végéig – az adventi időszak elejéig – üzemelt, mert annyira enyhe volt az idő. Így a látványos óra még működött, mikor már a téli ünnepeket idéző kellékek – szánkó, hóember, télapó – voltak körülötte. Majd hozzáteszi: mivel a fehérváriak annyira kedvelik, gondolkoznak azon, milyen módon lenne arra lehetőség, hogy az órát a téli időszakban se kelljen leszerelni.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >