Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tízezren futották körbe a Balatont Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2017. május 23.
ImageSzakadó esőben, villámokat szóró ég alatt, aztán erős szélben és porfelhőben, majd perzselő napsütésben futottak idén az Ultrabalaton résztvevői. Tízezren vállalták, hogy körbenéznek a Balaton partján, s közben gyorsan szedik a lábukat is. A 218,2 km-es távot kb kétszázan egyedül teljesítették, a többiek váltóban. Aligáról – Aligára. 1000 csapat, 200 egyéni induló.

 

A tízezres tömegből sokan Fejér megyéből érkeztek. Ott volt például a Miklósa Erika által létrehozott váltó is (az operaénekesnő Bakonykútiban él), amelyben a Fehérvári Hírek által jól ismert kincsesbányai futó, Szatzker Csaba is helyet kapott.

 „ A mi váltónk is jól mutatta, hogy sokan sokfélék vagyunk, de a futás, mint közös nyelv minden problémán átsegít.” – mondta Szatzker Csaba, aki elmondta, hogy a komolyzenei tehetségkutató ötletére létrehozott futócsapat idén másodszor futotta körbe a Balatont.

Image
.

„A több mint ezer váltó egyikeként azért elég nagy feltűnést keltettünk, amikor a rajtnál, az igazi virtuózok adtak rövid műsort zenei tehetségükből.” – emlékezett vissza mosolyogva beszélgetőtársam az Ultrabalatonra.

 A váltóverseny a tavalyihoz hasonlóan Miklósa Erika futásával indult el. Csaba erős hátszelet jósolt erre a szakaszra az operaénekesnő számára - ehhez képest egy emelkedőn szinte visszafújta a vékony, ámde izmos művésznőt a viharos szél.

„Később ebből szinte szállóige lett, úgy tűnt, mindenki osztja a véleményt, mely szerint erős a hátszelünk.” – mesélte nevetve Csaba – „Ezen állítást csak az éppen futó váltótagunk próbálta erőtlenül cáfolni.”

Image
.

A jókedv és humor egyetlen pillanatra sem hagyta el a csapatot. A futást viszont mindenki nagyon komolyan vette, teljes erőbedobással haladt előre Miklósa Erika csapata.

A kincsesbányai futó számára a legszimpatikusabb Bata András professzor volt (a tehetségkutató zsűritagja) aki 60 felett kezdte a futást, és jellegzetes mozgásával, alaposan kifutva magát szabadkozott a célban.

Image
.


Csaba nagyon örült annak, hogy első futásán biciklivel elkísérte jóbarátja, Ildi, aki tavaly a csapat erőssége volt, idén viszont sajnos egy sérülés miatt nem futhatott.

„Folyamatosan szóval tartott, kedvenc zenéimet játszotta le, így nagyon gyorsan elrepült ez a szakasz!”

A leghosszabb távot Zsolt vállalta, aki ráadásul a Balaton északi oldalán a dombokat sem hagyhatta ki. Gyorsan eljutottak a Badacsony környékére, ahol a Balaton barátságtalan arcát mutatta. A csapat szerint a verseny érdekessége minden évben a Varga Pincészet gigantikus pincelabirintusán átfutni.


„Az autóban Rocky zenéjével hangolva mentünk bele az éjszakába. Gyakorlatilag szélvihar tombolt a Balatonon és tudtuk, hogy ezzel még nem ússzuk meg.” – emlékezett vissza Csaba – „Hamarosan szakadni kezdett az eső is. Zsolt, Lala, Peti Dani és Kriszti eláztak, átfáztak, de a tempót nem csökkentették. Ekkor már láttuk, hogy nagyon jól állunk, és bár a fáradság jelei egyre gyakrabban jelentkeztek, a magunknak megteremtett lehetőséget már nem akartuk kiengedni.”

Image
.

Az eső elállt, a szél kissé alábbhagyott, a napfelkelte apró jelei, a célhoz gyorsan közeledve az utolsó erőtartalékokat előcsalogatták. Különösen Peti volt elemében, mindenét fájlalta, aztán rakétafokozatba kapcsolt. Jó volt nézni, Kriszti dinamikus futását, Dani hangszóróval a kezében, megingathatatlan száguldását, Zsolt küzdését, Egei Tomi tájfutásra hangolt mozgását. (Ő egyébként a Balatont átvilágító fejlámpájával is erős feltűnést keltett.)

A célba Balog Zoltán miniszter futott be a művésznő csapatának tagjaként, s felkiáltott: „A futás összegköt!”

„Igen, a futás összeköt, nem csak testet, lelket is gyógyít, nem is fáj, csak csinálni kell!” – tette hozzá Csaba.


Az idei Ultrabalatonon a Virtuózok csapata abszolút értékelésben 71, kategóriájában 29-ik lett. A versenyen több mint ezer váltó futott. A csapat 18 óra 20 perces ideje, közel egy órával jobb a tavalyi eredménynél.

Image
.

Virtuózok váltójának tagjai: Miklósa Erika, Mikó Krisztina, Szalavári Lajos, Balog Zoltán, Dr Batta András, Egei Tamás, Csiszár Zsolt, Szatzker Csaba, Koszta Péter, Varga Dániel

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >