Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
327 millió forintból hoznak létre kutatóközpontot Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. május 24.
ImageÚj projektet indítottak a székesfehérvári felsőoktatásban „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán” címmel. Az egyetem 327 millió forintból hoz létre egy olyan kutatóközpontot, amely a régió versenyképességének növelését tűzi ki maga elé, 100 kutató közreműködésével.

 

A konferenciát Prof. Dr. Tasnádi Attila tudományos rektorhelyettes és Mészáros Attila alpolgármester nyitották meg, a projektet a szakmai vezető, Dr. Rosta Miklós mutatta be.


„Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán” (EFOP 3.6.1-16-2016-00013) – ezzel a címmel indítottak projektet, amelynek nyitókonferenciáját kedden rendezték a Campuson. A BCE 327 millió forintos támogatást nyert el olyan alkalmazott kutatások elvégzésére, amelyek illeszkednek a régió és azon belül a város igényeihez; a tevékenységek fókuszában az üzleti, a közszolgáltató és a társadalmi hálózatokkal. A megvalósítás 2020-ig tart, és 100 kutató vesz részt benne.

Prof. Dr. Tasnádi Attila
tudományos rektorhelyettes köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a sikeres pályázattal a régió versenyképességéhez szeretnének hozzájárulni. Az intézmény oktatási-kutatási portfóliójáról elmondta: „Az egyetem stratégiai céljai között szerepel az alap- és mesterképzések piaci és társadalmi igényekhez való igazítása. Itt külön kiemelendők a Székesfehérvári Campus duális képzései. Továbbá szeretnénk erősíteni az itt folyó képzéseinket: bizonyos alap- és mesterszakokat kizárólag csak a Székesfehérvári Campuson indítunk, ilyen lesz a 2017 szeptemberétől induló sportmenedzser mesterszak, valamint ehhez kapcsolódóan létrejön egy sportközpont.” Elmondta, hogy az EFOP 3.6.1 szorosan kapcsolódik az egyetem intézményfejlesztési terveihez, valamint a projekt elősegíti az egyetem nemzetköziesedését az induló kutatócsoportok munkája révén. A helyi campuson folyik egy másik EFOP-pályázat is, amely az infrastruktúra fejlesztését célozza meg, egy tudásközpont létrehozásával.

Mészáros Attila
alpolgármester az Önkormányzat és az Egyetem együttműködéséről szólva a városnak arról az érdekéről beszélt, ami a felsőoktatási intézmény támogatásával a város jövőjét jelenti. Mint mondta, a kapcsolatnak három szegmense van: az infrastruktúra, az oktatás és a kutatásfejlesztést biztosító programcsomag. „Azt az egyetemi szellemi tőkét és tudást, amit a Corvinus Egyetem képvisel, a város szeretné kihasználni, olyan együttműködéseket kialakítva, mint például ez a mai konferencia és a kapcsolódó pályázat. A város gazdasági szerkezete az elmúlt néhány évben megváltozott; (…) az ipari parkok létrehozásával főként összeszerelő üzemek érkeztek a városba, amelyek az itt és a környéken élőket foglalkoztatják. Az ipari fellendülésnek köszönhetően ma már komoly munkaerőhiánnyal küzd a város, így a duális képzés, valamint a kutatásfejlesztés fontos szegmense a fejlődésnek.” Az átalakuló munkafolyamatokban pedig egyre inkább a magasabb hozzáadott értékű munka kerül előtérbe, tette hozzá az alpolgármester.

Az önkormányzat megváltozott feladatrendszere kapcsán Mészáros Attila a város- és gazdaságfejlesztési feladatokról beszélt. Azt mondta, a következő időszak legfontosabb feladata az egyetemek, a vállalatok és az önkormányzat együttműködésének a fejlesztése azzal a középtávú céllal, hogy Székesfehérvár meghatározó város legyen Közép-Európában. Ehhez kapcsolódóan 2022-ig mintegy 100 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg, amelynek fontos elemei a Modern Városok Program, továbbá az Árpád-ház program fejlesztései, a város közlekedésének és a Sóstó Természetvédelmi Területnek, valamint a stadionnak a fejlesztése. Az alpolgármester kiemelte a saját forrásos beruházásokat, amelyek helyi vállalatok, cégek iparűzési adójából valósulnak meg. Végül köszönetet mondott a felsőoktatási intézménynek, hogy partnere a városnak gazdaság- és társadalomtudományi téren.

Dr. Rosta Miklós
, az EFOP 3.6.1-es projekt szakmai vezetője mutatta be a program felépítését. „Ez a projekt arról szól, hogyan tudunk kooperálni – a vállalkozások, az egyetem, a civil szervezetek és az önkormányzat, a közszféra szereplői. Olyan fiatal kutatókat csábítunk ide ezzel a projekttel, akik gyakorlati problémákat próbálnak megoldani az említett kooperációban. A kutatás és az oktatás össze fog olvadni, várhatóan dinamikusan nőni fog a Campus hallgatói létszáma.”

A Székesfehérvári Campuson Gazdaságelemzési és Közpolitikai  Kutatóközpontot hoznak létre. A projekt – amelynek egyik elsődleges célja a régió versenyképességének növelése – egy olyan modell alapján működik, amely a különböző szervezetek, szférák együttműködésével innovatív környezetet és hálózatot teremt. A rendszerben maga az együttműködés jelenti a folytonos megújuláshoz szükséges motiváció kialakítását. A hálózatkutatásban működő három alprojektet egyedülálló többfunkciós társadalomtudományi laboratórium segíti, ahol szociológiai, viselkedés-közgazdasági és kommunikáció-, valamint menedzsmenttudományi kísérleteket végeznek. A kutatások segítségével kétirányú tudásáramlást valósítanak meg: az elméleti tudás gyakorlati tudássá alakul, valamint a gyakorlati tapasztalatok bekerülnek az egyetemi tudásbázisba. A Kutatóközpont ezáltal egy regionális tudás-bróker szerepet is be fog tölteni.

A konferencián előadások hangzottak el többek között az aprojektek felépítéséről, működéséről, valamint a térségben működő üzleti hálózatokról és az egyetem karainak oktatási portfóliójáról.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >