Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Átadták a kórház felújított műtőblokkját
Átadták a kórház felújított műtőblokkját Nyomtatás E-mail
Írta: FMSZGYEOK, Kész-Varga Mónika   
2017. május 24.
ImageA Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata között tavaly szeptemberben megkötött támogatási szerződés alapján elkészült az egészségügyi intézmény D. épületének 5. emeletén található fül-orr-gégészeti műtőblokk komplex felújítása, valamint az ahhoz kapcsolódó orvosi műszerek és eszközök beszerzése.

 

A sajtónyilvános eseményen a beruházás részleteiről, valamint a Modern Városok Program révén megvalósuló egészségügyi támogatásokról dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Csernavölgyi István főigazgató, valamint Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselők adtak tájékoztatást. 

  

A fül-orr-gégészeti műtők bővítése és felújítása szükségszerű volt, ennek kapcsán a megyei kórház, megyehatárokon túlnyúló, magas szintű ellátást biztosító osztálya, műtői újultak meg. Kiemelt ellátást biztosítanak nem csak a felnőtt, de a gyermekellátásban, a sürgősségi rendelkezésre állásban és a daganatos betegségek gyógyításában is.
Ehhez a megújuláshoz forrást kellett találni az egészségügyi intézménynek, amiben kiváló partnernek bizonyult Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata. Erre a közös gondolkodásra, együttműködésre a jövőben megvalósuló, a betegbiztonságot és az ellátás körülményeit javító fejlesztések kapcsán is támaszkodni kíván a kórház. Ennek kézzel fogható példája a Modern Városok Program keretében megkezdődött új belgyógyászati-onkológiai tömb megvalósítása. Emellett számos projektben javítják az ellátás körülményeit, a betegbiztonságot, a szakrendelői hálózat és a humánerőforrás fejlesztését.   

A fül-orr-gégészeti műtőblokk korszerűsítése, a különböző műtéti beavatkozások magas szintű végrehajtása céljából 2016. szeptember 23-án döntött Székesfehérvár Közgyűlése arról, hogy bruttó 50 800 000 forinttal támogatja a kórház D. épület V. emeletén található fül-orr-gégészeti műtőblokk komplex felújítását, valamint az ahhoz kapcsolódó orvosi műszerek, eszközök beszerzési költségeit.
Az önkormányzat és a kórház közötti támogatási szerződés aláírását követően el is kezdődtek a felújítási munkálatok, melyek mostanra fejeződtek be. Az épületrészben a hatósági átvételeket követően, így napokon belül a műtétek is megkezdődhetnek, ami a műtétekre való várakozási idő csökkenését eredményezi, a jelenlegi három hónap mintegy másfél-egy hónapra fog lerövidülni. 

Mint azt dr. Cser-Palkovics András polgármester a ma reggeli sajtónyilvános helyszínbejáráson hangsúlyozta: a kórház állami fenntartású, de mégis a város, a megye és a régió kiemelkedő intézménye, így fontos, hogy fejlődése érdekében összefogás legyen a kórház vezetése, a szakemberek, az állam és az önkormányzat között. Ennek szép eredménye látszik itt, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház vonatkozásában. Most az önkormányzat támogatásával sikerült több mint 50 millió forintból megvalósítani ezt a beruházást. Majd arról szólva, hogy a kórház vonatkozásában a nagy fejlesztések is mennek előre, köszönetet mondott az országgyűlési képviselőknek. Elmondta, ezen fejlesztések nemcsak az ellátottaknak, hanem az itt dolgozóknak is nagyon fontosak, akiknek nem mindegy, hogy milyen körülmények között dolgoznak.
Majd kiemelte, hogy az önkormányzat a jövőben is kiemelt partnere marad a kórháznak, továbbra is számíthatnak a város segítségére.   

Az egészségért és egészséggel kívánják üzemeltetni ezt a műtőt – kezdte tájékoztatóját dr. Csernavölgyi István főigazgató. Elmondta, hogy ez egy égető szükséget old meg, tekintettel arra, hogy megyehatárokon túlnyúló feladatokat látnak el fül-orr-gégészeti területen mind a gyermekgyógyászat, mind a felnőtt-ellátás kapcsán, s ugyanígy az onkológiai vetületét is tekintve ezen területnek. Hangsúlyozta, hogy ebben a fejlesztésben az önkormányzat kiemelt partnernek bizonyult, nélkülük ez nem jöhetett volna létre. Ezt megköszönve beszélt arról, hogy a jövőben is folytatódnak a közös munkák a fejlesztések terén a Modern Városok Program révén. Beszélt a szakmai fejlesztéseken túl, az intézmény megközelíthetőségének a kérdéséről és ennek kapcsán a jövőbeli logisztikai fejlesztésekről is.   

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár azt emelte ki tájékoztatójában, hogy ez a fejlesztés is azt bizonyítja, hogy egy felelősen gondolkodó város – még ha nem is fenntartója a kórháznak – tud tenni az intézményért és a betegekért. Elmondta, hogy a Modern Városok Program is a város és az állam közös gondolkodásának eredményeként született meg, mely javaslatukra a 7 milliárd forintos belgyógyászati-onkológiai tömb megvalósulását jelenti. Beszélt arról, hogy ennek előkészületei és maguk a tervek nagyon jól haladnak. Ez az összeg már rendelkezésre áll, hangsúlyozta. Majd hozzátette, hogy a jövő évi költségvetés az egészségügy vonatkozásában előirányzott 202 milliárd forinttal tartalmaz többet, mely szűrőprogramokat, béremeléseket és újabb kórházfejlesztéseket jelent.     

Törő Gábor országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Székesfehérvár önkormányzata királyi megoldást választott, mert 50 millió forintnál is többet áldozott azért, hogy előre fele menjünk és fejlesszük a kórházat. Mindezt megköszönte a város vezetésének egyrészt a kórházi dolgozók, másrészt a betegek nevében. Elmondta, hogy ők a politika oldaláról mindezen fejlesztéseket, béremeléseket támogatják, abban szavazataikkal, javaslataikkal a jövőben is részt kívánnak venni.

A reggel hivatalosan átadott műtőblokk a hatósági átvételeket követően napokon belül fogadni tudja a betegeket.   

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >