Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Dr. Szíj Enikő tart előadást csütörtökön Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2017. május 25.
A Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében dr. Szíj Enikő, a nyelvtudományok doktora, az országos Magyar-Finn Társaság elnöke tart előadást csütörtökön délután. A program címe: Arany Jánosról a finnek – Arany János a finnekről; a rendezvény a száz éve független Finnországhoz és kétszáz éve született költőóriásunkhoz kapcsolódik.

 

Az irodalom, a finn nyelv és kultúra, valamint az Arany János alkotásai iránt érdeklődőket várják május 25-én, csütörtökön 18 órakor a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében. Arany Jánosról a finnek – Arany János a finnekről címmel tart előadást dr. Szíj Enikő, a nyelvtudományok doktora, az országos Magyar-Finn Társaság elnöke, akit Finnország 1985-ben Kalevala éremmel tüntetett ki.

A rendezvénynek két jubileumi apropója is van. Finnország idén ünnepli függetlenségének 100. évfordulóját, amelynek központi témája az „Yhdessä – Együtt”. A finn nemzeti identitás kialakításában a két nyelv rokonsága fontos tényező volt, így a centenárium programjai közül több fókuszál erre a kapcsolatra. A másik jubileum egyik emlékévünkhöz köthető: kétszáz éve született a magyar költészet központi alakja, a magyar nyelv utolérhetetlen mestere, Arany János, akinek költői eszmélése, egyéni hangjának kibontakozása éppen a Kalevala megjelenésének az idejére esik. Nem véletlen, hogy Arany is egy ilyen naiv eposzt szeretett volna föllelni a magyar epikus hagyományokban. A találkozási pontokat, valamint a magyar költő és a finn nemzet nagyjainak egymásról alkotott véleményét foglalja össze az előadó.

A rendezvényen Róth Péter alpolgármester mond köszöntőt. A belépés díjtalan, a Sampo Székesfehérvári Finnbarátok Köre minden érdeklődőt szeretettel vár a Könyvtárban.  
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >